Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

«Ευρωπαϊκά» κόκκινα κρασιά για το καλοκαίρι

«Ευρωπαϊκά» κόκκινα κρασιά για το καλοκαίρι
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Σε προηγούμενα χρόνια, αυτή την εποχή, τέλη Μαΐου, όλοι είχαμε αρχίσει να σκεφτόμαστε τα κρασιά του καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών. Και ένα από τα θέματα που μας απασχολούσαν ήταν τα ερυθρά κρασιά και αν πίνονται το καλοκαίρι! Φέτος η χρόνια είναι ‘όψιμη’ και ακόμα ο καιρός δεν μας έχει προβληματίσει. Μια χαρά ‘τραβιούνται’ τα κόκκινα κρασιά ακόμα. Επειδή όμως ο καιρός είναι απρόβλεπτος και είμαστε ήδη με το ένα πόδι στον Ιούνιο, ας είμαστε προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα ‘καλοκαιρινά’ ερυθρά κρασιά!

Αν ψάξετε στο House of Wine θα βρείτε και άλλες προτάσεις για τα ερυθρά του καλοκαιριού! Αυτή την φορά όμως, αφού βρισκόμαστε σε κλίμα εκλογών και συγκεκριμένα ευρωεκλογών θα προτείνουμε κρασιά από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τις τρεις ‘μεγάλες’ δυνάμεις στον τομέα των ερυθρών κρασιών, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία! Θα επιστρέψουμε με αποκλειστικά Ελληνικές προτάσεις σε επόμενο κείμενο, όταν θα έχουν πιάσει για τα πολύ καλά οι ζέστες.

Γαλλία

Beaujolais Villages Natural

Όταν ψάχνουμε για ερυθρά που να είναι ιδιαίτερα απολαυστικά μέσα στο καλοκαίρι, μία από τις πρώτες οινοπαραγωγικές περιοχές που πρέπει να ‘επισκεφθούμε’ είναι αυτή του Beaujolais καθώς εδώ το Gamay (η ποικιλία που κυριαρχεί) δίνει ελαφριά και φρουτένια κρασιά. Μπορεί οι περισσότεροι όταν μιλάμε για Beaujolais να μας έρχονται στο μυαλό τα nouveau, αυτά που κυκλοφορούν κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, όμως η περιοχή παράγει και πολύ ωραία ευκολόπιοτα κρασιά που δεν είναι απαραίτητο να τα πιούμε τους πρώτους μήνες της ‘ζωής’ τους, από 38 χωριά που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της περιοχής και φέρουν την ένδειξη ‘village’. Αυτό το κρασί προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες, ζυμώνει με τις αυτόχθονες ζύμες και δεν προστίθενται θειώδη. Και καλοκαιρινό και ‘φυσικό’ δηλαδή! Απολαύστε το στους 12-13 °C παρέα με σουβλάκια, πίτσες και μακαρονάδες.

Rully, Joseph Drouhin

Θα συνεχίσουμε λιγάκι βόρεια, στην Βουργουνδία γιατί δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας το Pinot Noir, ένα σπουδαίο σταφύλι που στηρίζει την γοητεία του τόσο στην φινέτσα όσο και στην πολυπλοκότητα. Κόκκινα φρούτα, ανθικά στοιχεία, βότανα, ευγενικές τανίνες και όμορφη οξύτητα συνθέτουν ένα κρασί που θα μπορούσε να έχει φτιαχτεί μόνο για το καλοκαίρι! Τα ζυμαρικά με φρέσκια ντοματούλα, τα ριζότο, τα λαχανικά στον φούρνο, τα κοκκινιστά κρέατα όπως ο κόκορας, τα λιπαρά και μεγάλα ψητά ψάρια και τα κρέατα στα κάρβουνα θα βρουν την τέλεια παρέα αν το δροσίσουμε στους 13-14 °C.

Chateau du Courlat - Cuvee Jean Baptiste

Ένα εξαιρετικό Μπορντωλέζικο κρασί από 100% Merlot με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας. Μπορεί να ωριμάζει σε καινούρια δρύινα βαρέλια, όμως το πυκνό φρούτο, τα βότανα αλλά και τα μπαχαρικά δεν το αφήνουν να υπερισχύσει και σε συνδυασμό με τις μεταξένιες και την ζωηρή οξύτητα έχουμε ένα ταυτόχρονα σύνθετο και πολύ φιλικό κρασί. Μπορούμε άνετα να το απολαύσουμε ελαφρώς δροσερό χαλαρώνοντας το βράδυ στο μπαλκόνι, παρέα με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.


Ιταλία

Leda 'Truffle Hunter' Barbera d’Asti

Η Barbera είναι μία ποικιλία της βόρειας Ιταλίας, που διακρίνεται για το συμπυκνωμένο φρούτο και την υψηλή οξύτητα. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι ανάμεσα σε αυτά που αναζητάμε για τα ερυθρά που θα πιούμε μέσα στο καλοκαίρι και υπάρχουν άφθονα σε αυτό το κρασί. Σε συνδυασμό με τις απαλές τανίνες του και την τιμή του, που είναι μόλις στα 7,30 €, θα πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρώτες μας επιλογές για τα καλοκαιρινά πάρτι. Επιβάλλεται να το βάλουμε στην σαμπανιέρα ή στο ψυγείο για να το απολαύσουμε γύρω στους 11-12 °C.

Castellare Chianti Classico

Όταν μιλάμε για Chianti μιλάμε ουσιαστικά για Sangiovese και για σκούρα φρούτα, βότανα και οξύτητα. Το Chianti Classico από το Castellare di Castellina είναι ένα πολύ ισορροπημένο κρασί με ευγενικές τανίνες που θα απογειώσει οποιοδήποτε πιάτο με ντομάτα είτε βασίζεται στο κρέας είτε στα λαχανικά. Δροσίστε το ελαφρώς και αυτό και απολαύστε το με κοκκινιστά, με μελιτζάνες παπουτσάκια, μπριάμ αλλά και με χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι. Φυσικά και με όλα τα κρέατα στα κάρβουνα.

Baglio Del Sole Nero d’Avola

Ξεκινήσαμε από τον βορρά της Ιταλίας, συνεχίσαμε στο κέντρο και καταλήγουμε στον νότο. Το Nero d’ Avola είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της Σικελίας, που δίνει συνήθως φρουτώδη κρασιά με αρκετή οξύτητα. Παρόλο που το επίπεδο των τανινών και ο όγκος των κρασιών δεν βρίσκονται σε μέτρια και χαμηλά επίπεδα εδώ έχουμε μία πολύ κομψή έκφραση που ωριμάζει σε ανοξείδωτες και τσιμεντένιες δεξαμενές, χωρίς ‘πέρασμα’ από βαρέλι και γοητεύει με την φρεσκάδα του και την φρουτώδη γεύση του. Είναι ιδανικό για καλοκαιρινά barbeque και για πλούσια πιάτα όπως ο μουσακάς.


Ισπανία

Finca Allende

Το Finca Allende είναι ένα από τα πιο κομψά κρασιά από την Rioja με πολύ ώριμες τανίνες, οξύτητα που του χαρίζει ζωηράδα και πολυπλοκότητα που εκφράζεται με κόκκινα φρούτα, γλυκόριζα, λουλούδια και βανίλια.‘κουβαλάει’ ήδη 9 χρόνια στην πλάτη του και στοιχίζει κατά πολύ λιγότερο από 30 €, συνεπώς αξίζει να ψάξουμε να βρούμε το ιδανικό καλοκαιρινό φαγητό για να το απολαύσουμε. Δοκιμάστε το με μοσχαράκι με μελιτζάνες (που είναι πιο νόστιμες από κάθε άλλη εποχή το καλοκαίρι), με ψάρι στον φούρνο με ντομάτα αλλά και με τόνο ή σολομό στην σχάρα.

Petalos, Palacios

Αν αναζητάμε ένα ‘ψαγμένο’ ερυθρό κρασί για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας και ταυτόχρονα να πειστούν ότι μπορούν να πίνουν άνετα ερυθρά κρασιά και το καλοκαίρι, τότε αυτό είναι το ιδανικό. Η ποικιλία εδώ είναι η Mencia, μία από τις πιο ανερχόμενες ισπανικές ποικιλίες που δίνει αρωματικά και φρουτώδη κρασιά με αισθητή οξύτητα και παραγωγός ο Alvaro Palacios, που έχει κατακτήσει την κορυφή της οινικής Ισπανίας. Η απόλαυση είναι εγγυημένη! Ζυμαρικά με σάλτσες φρέσκιας ντομάτας, πίτσες, πιάτα με χταπόδι, γεμιστά με κιμά, ιμάμ και καπνιστές μπριζόλες θα βρουν το τέλειο ερυθρό καλοκαιρινό συνοδό.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: