Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Glen Moray

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Κάνοντας ένα τσεκάρισμα στα προηγούμενα άρθρα, ανακαλύπτω οτι έχω αρκετό καιρό να κάνω αφιέρωμα σε αποστακτήριο της Σκωτίας και ειδικότερα από το Speyside. Ένα από τα αποστακτήρια, στο οποίο δεν είχαμε ποτέ αφιερώσει ολόκληρο άρθρο, είναι το

Glen Moray

Πρέπει να ομολογήσω, πως όταν άρχισα αυτό το νοερό και γευστικό ταξίδι στον κόσμο του whisky, το συγκεκριμένο αποστακτήριο, ήταν από τα τελευταία που ανακάλυψα. Όμως, δεν είμαι ο μόνος. Μόλις τα τελευταία χρόνια, το Glen Moray γίνεται γνωστό στην Ελλάδα, τουλάχιστον για το ευρύ κοινό. Είναι όμως ώρα να το ανακαλύψουμε λίγο καλύτερα, όπως το ίδιο κάνει και η Σκωτία τα τρία τέσσερα τελευταία χρόνια. Διότι και στη Σκωτία, παρότι το Elgin είναι κατά πολλούς η πρωτεύουσα του whisky, οι περισσότεροι ντόπιοι γνωρίζουν μόνο την ύπαρξη της ανεξάρτητης εταιρίας εμφιάλωσης Gordon and Mac Phail και δεν γνωρίζουν οτι υπάρχει και αποστακτήριο στην περιοχή τους.

Σε αυτό το σημείο όμως, έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα.

Ξεκινάμε με το 1815, όπου στο σημείο που βρίσκεται το αποστακτήριο, αρχίζει να λειτουργεί μια από τις πολλές ζυθοποιίες της περιοχής, η Elgin West Brewery. Το 1897 όμως, και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου, κυλάει το πρώτο απόσταγμα, αφού η εταιρία Glen Moray Glenlivet Distillery Co.Ltd, έχει μετατρεέψει τη ζυθοποιία σε αποστακτήριο whisky. Ωστόσο, λόγω διαφόρων προβλημάτων, το αποστακτήριο κλείνει το 1910 και παραμένει κλειστό για 13 χρόνια. Τότε, το 1923 δηλαδή, επαναλειτουργεί, κάτω από νέα ιδιοκτησία, συγκεκριμένα την εταιρία Macdonald and Muir Ltd. Αργότερα, την τριετία 1956 έως 1958, επεκτείνεται και ανακαινίζονται οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Το 1999, ο τότε Master Distiller, Ed Dodson, λανσάρει δυο εκδόσεις, με φινίρισμα της παλαίωσης σε βαρέλια που φιλοξενούσαν λευκό γαλλικό κρασί και συγκεκριμένα Chenin Blanc και Chardonnay.

Λίγα ακόμη λόγια

Το αποστακτήριο βρίσκεται όπως είπα και πριν, στα περίχωρα του Elgin , μιας από τις παλαιότερες πόλεις της Σκωτίας και φυσικά πρωτεύουσας του Speyside. Η ακριβής του τοποθεσία είναι ανάμεσα στον ποταμό Lossie και στους λόφους Gallow. Στον συγκεκριμένο τόπο γίνονταν οι εκτελέσεις των καταδικασμένων εγκληματιών του Elgin, ώσπου αυτό σταμάτησε το 1697, όταν και έλαβε χώρα η τελευταία εκτέλεση. Πάντως, ακόμη και εκατοντάδες χρόνια μετά, βρίσκονταν στον τόπο ανθρώπινα οστά, όταν γινόντουσαν εκσκαφές. Στο Glen Moray λειτουργούν πέντε ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης και τέσσερεις άμβυκες, ενώ το απαραίτητο νερό για την παρασκευή του ποτού αντλείται από το ποτάμι που προανέφερα. Επίσης υπάρχει κέντρο επισκεπτών και κατάστημα δώρων, τα οποία λειτουργούν όλο το χρόνο.

Στο Glen Moray επικρατεί σαν τρόπος σκέψης, ένας συνδυασμός του παλιού με το νέο, που μετακινείται φυσικά και στον τρόπο παρασκευής του whisky. Ο προηγούμενος διευθυντής Edwin Dodson, έλεγε χαρακτηριστικά:

Δεν απορρίπτουμε το παλιό, αλλά ούτε και το καινούριο. Με ενοχλεί να ακούω τους επιστήμονες να λένε, οτι όλα αυτά που διδαχτήκαμε εμείς οι παλιοί ποτοποιοί δεν ισχύουν, γιατί δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Μετά καταλαβαίνουν πως όλο αυτό τον καιρό είχαμε δίκιο, αλλά στο μεταξύ , αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τα πάντα για να τους ευχαριστήσουμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα την παλαίωση. Όταν άρχισα να δουλεύω εδώ, οι παλιότεροι από εμένα και μετά εγώ, ξέραμε όλα τα καλά βαρέλια μέσα στις αποθήκες. Μετά, οι επιστήμονες άρχισαν να τα βάζουν μέσα σε ράφια και όταν κατάλαβαν τι γίνεται και πως λειτουργεί καλύτερα όλο αυτό, ξαναέβαλαν τα καλύτερα βαρέλια πάνω σε πανιόλες. Από την άλλη, τον παλιό καιρό, η ποιότητα του whisky, εξαρτιόταν αποκλειστικά από τον υπεύθυνο της απόσταξης και καμιά φορά γινόντουσαν και λάθη. Τώρα με τους υπολογιστές, αισθανόμαστε πιο σίγουροι. Συνδυασμός παλιού με καινούριου λοιπόν.

Εδώ και μερικά χρόνια, το Glen Moray αναδύεται από τις στάχτες του και το χορτώδες, ελαφρύ ύφος του φαίνεται να ταιριάζει καλά με την παλαίωση μέσα σε βαρέλια λευκού κρασιού, που ισχύει για τις περισσότερες ετικέτες του αποστακτηρίου. Μερικές από αυτές είναι τα Glen Moray 10 years, Glen Moray 12 years, Glen Moray 25 years και φυσικά Port Finnish, Sherry Finnish και Chardonnay Finnish που φιλοξενούνται και στον κατάλογο του HOW.

Με πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε τα και

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: