Κτήμα Φουντή 2017: Απίστευτη αξιολόγηση από Wine Advocate

Την αγάπη μου για τα «κλασσικά» Ξινόμαυρα την γνωρίζουν πολύ καλά όσοι φίλοι μου κάνουν την τιμή να διαβάζουν τα γραφόμενά μου! Και αυτό γιατί αξιοποιούν στο έπακρο τις ιδιότητες αυτής της δύσκολης ποικιλίας: Εξαιρετική δυναμική παλαίωσης, εκπληκτικά αρώματα και γεύσεις, εξέλιξη εντυπωσιακή για μια τουλάχιστον εικοσαετία! Ναι, είναι εκείνα τα ελάχιστα κρασιά που δεν μπορείτε να τα πιείτε τώρα. Φτιαγμένα από «μάστορες» οινοποιούς και πολύ μακριά από τα λεγόμενα «μοντέρνα» ξινόμαυρα, τα «ελαφρά», «ευκολόπιοτα», που οπωσδήποτε απευθύνονται σε μιά «άλλη» αγορά.

Έτσι, δυσκολεύομαι να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου για την κριτική ενός σημαντικότατου οινοκριτικού, του Mark Squires σε ένα κορυφαίο περιοδικό οίνου, στο Wine Advocate, και που αφορά στο Κτήμα Φουντή 2017, που βαθμολογείται με το «μυθικό» 95/100 (!). Σε μια πολύ πρόσφατη κριτική, της 13ης Ιανουαρίου 2022. Είναι η μεγαλύτερη βαθμολογία που έχει δοθεί σε ερυθρό ελληνικό κρασί -και μάλιστα 2 φορές!- μαζί με το Διάπορο Κυρ-Γιάννη!

 

«Το Κτήμα 2017 είναι Ξινόμαυρο παλαιωμένο για 12 μήνες σε μείγμα 60/40 μεταχειρισμένης και νέας γαλλικής βελανιδιάς. Βγαίνει σε 14% βαθμούς αλκοόλ (όπως μου δίνεται, παρά την ετικέτα). Δεν είναι καθόλου ακριβό - στην πραγματικότητα, είναι μια τεράστια ευκαιρία.»…, «ένα υπέροχο κρασί, σε κάτι πιο παραδοσιακό και πιο σοβαρό από τη Ναουσσαία, δοκιμάζοντας το θα καταλάβετε τη διαφορά. Πρώτον, υπάρχει η δύναμη. Ενώ η Νάουσα πίνεται αξιοπρεπώς τώρα, αυτό απλά «κολλάει» στον ουρανίσκο. Οι τανίνες δεν έχουν σκληρότητα, αλλά υπάρχει αρκετή δύναμη και το σταθερό φινίρισμα είναι εντυπωσιακό.

Μετά, υπάρχει η ωριμότητα. Αυτό δεν έχει την ελαφριά και εύκολη συμπεριφορά των Ναουσσαίων, προσθέτοντας περισσότερη συγκέντρωση για να ταιριάζει με τη δύναμη. Στη συνέχεια, απλώς παραμένει στο τελείωμα. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το σταφύλι, σκεφτείτε "παλιά σχολή Barolo" και θα έχετε την ιδέα. Αυτό είναι δυνητικά υπέροχο, αλλά απαιτεί κάποιον με ένα (σωστό) κελάρι και λίγη (αρκετή, θα πω εγώ) υπομονή. …. ιδανικά το κρασί θα πρέπει να έχει χρόνο στο μπουκάλι. Για να είμαστε δίκαιοι, έδειξε πολύ καλύτερα μετά από μερικές ώρες αέρα ακόμα και τώρα.»

 

Ας μη γελιώμαστε: για να αγοράσετε αυτό το μοναδικό κρασί, κανονικά θα έπρεπε να έχετε… διαβατηριο: πραγματικά λειτουργικό κελλάρι με θυθμίσεις φωτισμού, θερμοκρασίας και υγρασίας, γνώσεις των διαδικασιών παλαίωσης και… κάποια κουλτούρα! Αν όλα αυτά υπάρχουν, σπεύστε ΤΩΡΑ στο House of Wine να το αγοράσετε, στην απίστευτη τιμή των 16,20 € /φιάλη εδώ:   http://bit.ly/Founti17 και θα το απολαμβάνετε όλο και καλύτερο από το 2025 έως και το 2040 τουλάχιστον!

ΥΓ: Θα σας προτρέψω να μην καθυστερήσετε! Δε είναι «προτροπή marketing” αλλα αμφιβάλλω αν το κρασί θα υπάρχει μετά τις 12:00 το μεσημέρι!

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: