Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Νέος αέρας στα επίσημα δείπνα της ΠτΔ: Μενού και Κρασιά

Νέος αέρας στα επίσημα δείπνα της ΠτΔ: Μενού και Κρασιά
Από τον Τ. Πικούνη

Επιτέλους! Φαίνεται πιά ότι μπαίνει οριστικό τέλος στο «μενού της σφυρίδας», που αποτελούσε κυρίως πιάτο σε αναρίθμητα επίσημα δείπνα στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και στα «Φιλέτα γλώσσας Meuniere» και τα παγωτά «Saint Honore»...

Γιατί είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει ένα δημοφιλή chef εκτός Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον καταξιωμένο Λευτέρη Λαζάρου για να οργανώσει το επίσημο δείπνο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 21

Η πρώτη φορά ήταν με το δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, όπου επιλογή της Προέδρου ήταν ο chef Αλέξανδρος Παπανδρέου. Όλοι τότε επικρότησαν την επιλογή «εξωτερικού» chef, περισσότεροι δε επικρότησαν την αποκάλυψή του οτι «...η κυρία Σακελλαροπούλου έχει σκοπό, προσκαλώντας και άλλους συναδέλφους, να συνδυάσει τα επίσημα γεύματα της Προεδρίας με την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας.» Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ΠτΔ θέλει να τονώσει τους Έλληνες παραγωγούς και τα ελληνικά προϊόντα, μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της. Επίσης ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σχεδιάζει να καλέσει και άλλους Έλληνες ταλαντούχους σεφ, ώστε να προωθήσουν την ελληνική κουζίνα. Σε συνεργασία με τον σεφ της προεδρίας της Δημοκρατίας, Βασίλη Μπέκα.

Δεν μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερα νέα!

Εντούτοις η Πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί... φρόντισε η «επανάσταση» της ανατροπής του «μενού της σφυρίδας» να συνεχιστεί και στα κρασιά! Βέβαια, εδώ να πω ότι τα κρασιά -εκτός λίγων παρελθουσών οριστικά εξαιρέσεων- ήταν Ελληνικά από «ελληνικές» ποικιλίες. Η επανάσταση εδώ έγκειται στην επιλογή κρασιών νέων και σχετικά άγνωστων οινοποιών

Ήταν όμως ενδεδειγμένη αυτή η «επανάσταση»;

Να τονίσουμε εδώ την τεράστια σημασία που έχουν οι επιλογές -και θα περιοριστώ στα κρασιά- της Προεδρίας της Δημοκρατίας για πολλούς λόγους.

Δείτε πρώτα το μενού και τα επιλεγμένα κρασιά... και συνεχίζουμε.

Επιλεγμένα κρασιά:

-F Foivos Papastratis 2019
(Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Μοσχάτο Λευκό)

-Κλειδί Λευκό Μαλαγουζιά Κτήμα Μιχαηλίδη Δράμα

-Αποσπερίτης Κτήμα Μέγας Οινόφιλος (Γλυκός, Ήπιος, Ερυθρός, Φωκιανό)


Κατά την άποψή μου, η επιλογή των κρασιών σε ένα γεύμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας οφείλει να πληροί 3 προϋποθέσεις:

Η πρώτη, να ταιριάζουν με τα πιάτα που θα σερβιριστούν. Οι συνδυασμοί πρέπει να βασίζονται σε γενικά απλούς, «αποδεκτούς» κανόνες, χωρίς «πρωτοποριακά» κριτήρια. Δεν είναι ο τόπος πειραματισμών.

Η δεύτερη, να τιμηθούν διακεκριμένοι Έλληνες οινοποιοί και το έργο τους ή να προβληθούν νέοι, σχετικά άγνωστοι οινοποιοί.

Υπάρχουν σήμερα 3 γενιές Ελλήνων οινοποιών:

-Οι καταξιωμένοι που έκαναν την επανάσταση μετά το 1965 και κυρίως μετά το 1980 στο Ελληνικό κρασί.
-Η επόμενη γενιά των σημερινών 40ρηδων έως 50ρηδων, που έκαναν την δεύτερη επανάσταση στο κρασί,
-και η τελευταία, οι νεότατοι οινοποιοί, το νέο «αίμα», πολλοί παιδιά των οινοποιών της πρώτης γενιάς που τώρα ξεδιπλώνουν τα φτερά τους.

Στο δείπνο αυτό η επιλογή ήταν να προβληθούν νέοι Έλληνες οινοποιοί. Θεωρώ ότι εδώ η Προεδρία θα έπρεπε να τιμήσει καταξιωμένους Έλληνες οινοποιούς, που έχουν αναγνωρισμένη προσφορά στο οινικό γίγνεσθαι. Οι νεότερες γενιές σίγουρα έχουν και το χρόνο και την ικανότητα να αποσπάσουν διακρίσεις για το έργο τους. Επίσης, οι επιλογή νέων οινοποιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι το έργο τους είναι ακόμα μικρό, και είναι εύκολο αυτή η επιλογή να παρεξηγηθεί.

Έχοντας πει αυτά να διευκρινίσω ότι τα κρασιά του Φοίβου Παπαστρατή -του νεότερου όλων όσων τα κρασιά επελέγησαν-είναι εξαιρετικά, ο ίδιος ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους Έλληνες οινοποιούς... που έχει όμως πολλά χρόνια εξαιρετικής δουλειάς μπροστά του για να επιβεβαιώσει την αξία του.

Η τρίτη, -και ίσως η σημαντικότερη- να «διαφημίσουν» ποικιλίες στις οποίες στηρίζονται οι Ελληνικές εξαγωγές. Εδώ θα είμαι κάθετος: η επιλογή Ασύρτικου εκτός Σαντορίνης θα έπρεπε να γίνει μόνο αν η Σαντορίνη είχε... βυθιστεί! Η «αποπομπή» των επι αρκετά χρόνια κυρίαρχων στα γεύματα γλυκών Σαμιώτικων ήταν λάθος, όταν αυτά είναι τα καλύτερα γλυκά κρασιά του κόσμου, κατά την σημαντικότερη σήμερα κριτικό οίνου, την Jancis Robinson. Αν οπωσδήποτε έπρεπε να αντικατασταθούν, η επιλογή θα όφειλε ήταν ένα από τα πολλά υπέροχα Vinsanto της Σαντορίνης.

Η επιλογή κρασιών και ποικιλιών δεν θα έπρεπε να είναι της Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς την συμπαράσταση κάποιων συμβούλων, που γνωρίζουν το κρασί και τις ανάγκες προβολής ελληνικών κρασιών και ποικιλιών στο εξωτερικό.

Ίσως και με την συμβολή ενός καταξιωμένου Sommelier, που θα βοηθούσε στην επιλογή των κατάλληλων κρασιών. Και όχι μόνο τριών! Ένα επίσημο δείπνο μπορεί να έχει περισσότερα…

Έχοντας πει αυτά, θα παρακαλούσα να μην με χαρακτηρίσετε γκρινιάρη! Αναγνωρίζω την μεγάλη αλλαγή και κυρίως εκτιμώ βαθύτατα την απόφαση της Προέδρου να συμβάλλει στην προβολή της Ελληνικής γαστρονομίας. Την οποία όλοι όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με το κρασί πρέπει πρώτα να ευχαριστήσουμε αλλά και να τη βοηθήσουμε αυτό το έργο να γίνει πιο ουσιαστικό.



Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: