Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Παρουσίαση των κρασιών Τρουπή στον Κόλλια

Παρουσίαση των κρασιών Τρουπή στον Κόλλια
Από τον Τ. Πικούνη

Έχω πολλές φορές παρακολουθήσει εκδηλώσεις της εταιρείας Β. Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Π, συνεργάτη και προμηθευτή του House of Wine σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, από καφέ μέχρι ποτά και κρασιά. Παρουσιάσεις, δείπνα, εκθέσεις, γευσιγνωσίες, όλες εντυπωσιακές και εξαιρετικές σε οργάνωση.

Έτσι λοιπόν, όταν έλαβα την πρόσκληση να παρευρεθώ στην παρουσίαση των κρασιών του οινοποιείου Τρουπή, -με αφορμή την κυκλοφορία της νέας Μαντινείας «Τομή»- στο γνωστό «ναό του ψαριού», τον Κόλλια, ήξερα τι με… περίμενε! Όπως ήξερα επίσης ότι επρόκειτο να απολαύσω -μαζί με τα εκπληκτικά ψαρικά του Τάσου Κόλλια- και τα θαυμάσια κρασιά του Οινοποιείου Τρουπή, ενός οινοποιείου που έχει κάνει ποιοτικά άλματα από τότε που ξεκίνησε -το 2010! Αυτή τη συνεχή πρόοδο και εξέλιξη την διαπίστωσα και σε αυτή την παρουσίαση, με τα κρασιά της τελευταίας εσοδείας του κτήματος.

Με υποδέχθηκαν ο Ανδρέας Ματθίδης σαν Brand Ambassador των προϊόντων της Β.Σ. Καρούλιας, και επίσης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, Associate Member of the Institute of Wine and Spirits, και καθηγητής στη σχολή WSPC- πάντοτε εξαιρετικός οικοδεσπότης, μαζί με τον Περικλή Καρύδη, επικεφαλής του τμήματος Οίνων της εταιρείας, και την Θεανώ Παπαϊωάννου, Operations Manager στην edrinks.gr. Επίσης μας υποδέχθηκε ο Γιάννης Τρουπής, επικεφαλής του Οινοποιείου Τρουπή μαζί με τους συνεργάτες του.

Όλος ο «καλός» κόσμος του κρασιού ήταν εκεί: Οινοδημοσιογράφοι, Οινογράφοι, γνωστοί Sommelier-Οινοχόιοι επί το ελληνικότερο.

Η παρουσίαση άρχισε με ομιλία του Ανδρέα Ματθίδη, συνεχίστηκε με παρουσίαση του οινοποιείου και των κρασιών που θα δοκιμάζαμε από το Γιάννη Τρουπή και τους συνεργάτες του. Τέλος, τις ομιλίες έκλεισε ο οινολόγος του οινοποιείου Δημήτρης Ακρίβος που μετά από μακρά θητεία στη Γαία, ήλθε πια μόνιμος οινολόγος του οινοποιείου Τρουπή. Γεγονός που εξηγεί και την τεράστια εξέλιξη των κρασιών του κτήματος τα τελευταία χρόνια.

Το οινοποιείο Τρουπή βρίσκεται στην καρδιά των αμπελώνων της Μαντινείας σε υψόμετρο 700μ. στην περιοχή Φτέρη. Η ενασχόληση της οικογενείας Ιωάννη Τρουπή -παπού του Γιάννη- ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 όταν καλλιεργούσαν αμπέλια κυρίως για την εμπορία των προϊόντων του αμπελιού αλλά και για την οινοποίηση μέρους των σταφυλιών για τις οικογενειακές ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια ο Τάσος Τρουπής πλέον, αξιοποιώντας την εμπειρία και το μεράκι του για το αμπέλι, έχοντας συμπαραστάτες τα παιδιά του, δημιούργησε το 2010 την μονάδα παραγωγής και οινοποίησης.

Πρόκειται για μία οικογενειακή σύγχρονη επιχείρηση, μικρής δυναμικότητας μιας και στηρίζεται αποκλειστικά στην παραγωγή και εμφιάλωση οίνου από τα ιδιόκτητα αμπέλια της οικογένειας που με επιμέλεια φροντίζουν και καλλιεργούν οι ίδιοι.

Οι δύο σειρές του οινοποιείου, η πολύ προσιτή «Φτέρη» και η νεότερη, premium σειρά «Τομή» συνόδευσαν τα εξαιρετικά πιάτα θαλασσινών και ψαρικών του Κόλλια, η πρώτη τα ορεκτικά και η δεύτερη την… μεγαλοπρεπή σφυρίδα ψημένη μέσα στο αλάτι. Και οι δύο σειρές ανταποκρίθηκαν θαυμάσια! Η νέα Μαντινεία «Τομή», το Hoof & Lur, ένα μοσχοφίλερο wild ferment, το Ροζέ Μοσχοφίλερο «Τομή» άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις.

Προσωπικά με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η Ροζέ «Φτέρη», ένα κρασί με κυριολεκτικά απίστευτη σχέση ποιότητας/τιμής, αφού στα «ράφια» του House of Wine θα φτάσει στα 6,70 Ευρώ μόνο! Μου έκανε επίσης πολύ καλή εντύπωση το Αγιωργήτικο δεξαμενής του κτήματος, που πίνεται εξαιρετικά ευχάριστα δροσερό, ένα κρασί που συνόδευσε θαυμάσια το πιάτο με το μελάνι σουπιάς, και που το καλοκαίρι θα είναι ιδανικό να συνοδέψει κάθε πιάτο που αναζητά ερυθρό κρασί.

Είναι πάντα εξαιρετικά ευχάριστο να βλέπεις νέους οινοποιούς να προοδεύουν με τέτοιους ρυθμούς, και νέα ποιοτικά κρασιά να φτάνουν στα ράφια του House of Wine σε τιμές προσιτές στο ευρύ κοινό. Και είναι ακόμα πιο ευχάριστο να διαπιστώνεις ότι η νέα γενιά των Ελλήνων οινοποιών διαφέρει από κάποιους πατεράδες τους στο ότι έχει τα μυαλά μέσα στο κεφάλι και όχι πάνω από αυτό! Το οινοποιείο Τρουπή, ο Γιάννης Τρουπής και η οικογένεια Τρουπή που στελεχώνει το οινοποιείο, είναι άνθρωποι σεμνοί, γελαστοί και ευχάριστοι, που πατούν γερά τα πόδια τους στο έδαφος, «τρέχουν» το οινοποιείο με δυναμισμό αλλά και οργάνωση, και διαθέτουν πραγματικό όραμα -όχι μαρκετινίστικα «missions»- που το υλοποιούν βήμα προς βήμα! Απόδειξη τα κρασιά τους που είναι πιά ανάμεσα στα κορυφαία Μοσχοφίλερα, και που πολύ σύντομα θα βρίσκονται όλα στα ράφια του House of Wine!

Εκ μέρους του House of Wine αλλά και προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω θερμά την εταιρεία Β. Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ και τους συνεργάτες της που μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε ιδανικές συνθήκες τα κρασιά που διακινεί. Δεν είμαι φίλος των classroom tastings, δεν τα πιστεύω πέρα από τη χρησιμότητα που έχουν για την ενημέρωση των πολύ «ειδικών» του κρασιού, και δεν συγκρίνονται με τα γευσιγνωστικά δείπνα και γεύματα. Γιατί τα κρασιά αξιολογούνται στην πράξη κάτω από τις ίδιες συνθήκες που αξιολογούνται από το ευρύ κοινό: Μαζί με φαγητό, και ιδιαίτερα με φαγητό που τους ταιριάζει.

Ευχαριστώ επίσης το Γιάννη Τρουπή και όλους τους συνεργάτες του για την ενημέρωση και για τα εξαιρετικά κρασιά τους, και τέλος τον Τάσο Κόλλια που τόσα χρόνια μας χαρίζει αυτά τα υπέροχα πιάτα ψαρικών!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: