Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το εγχειρίδιο του Καλού Επισκέπτη μιας έκθεσης Οίνου

Το εγχειρίδιο του Καλού Επισκέπτη μιας έκθεσης Οίνου
Από τον Τ. Πικούνη

Οι Εκθέσεις Οίνου στη χώρα μας είναι πολλές, οι φίλοι του καλού εμφιαλωμένου κρασιού αυξάνονται, τα wine bars αποτελούν σήμερα το κέντρο της οινικής διασκέδασης. Αποτέλεσμα: Οι εκθέσεις κρασιού γεμίζουν ασφυκτικά από τους νέους φίλους του κρασιού που θέλουν να δοκιμάσουν, να γνωρίσουν τους οινοποιούς, να βρεθούν στην ατμόσφαιρα μιας έκθεσης οίνου!

Κάθε χώρος, κάθε εκδήλωση όμως έχει και τους δικούς της «κανόνες». Κανόνες απαραίτητους για την εύρυθμη συνύπαρξη πλήθους ατόμων στον ίδιο χώρο, αλλά και κανόνες συμπεριφοράς που έχουν σχέση με το αντικείμενο των εκθέσεων οίνου.

Έχω παρευρεθεί σε εκατοντάδες εκθέσεις (ίσως και να είμαι... συντηρητικός σε αυτή μου την εκτίμηση) και έχω διαπιστώσει με τα μάτια μου τα προβλήματα που δημιουργεί ή άγνοια αυτών των κανόνων. Έχω επίσης διαπιστώσει ότι -πολλές φορές- απλοί κανόνες ευγένειας ή συμπεριφοράς παραβιάζονται, μέσα στην ατμόσφαιρα... ευφορίας που δημιουργεί η κατανάλωση του κρασιού. Υπάρχουν επίσης κάποια απλά πράγματα που θα κάνουν την επίσκεψή μας σε μια έκθεση οίνου πιο αποδοτική αλλά και πιό απολαυστική.

Ας ξεκινήσουμε από την προεργασία που μπορούμε να κάνουμε. Μια έκθεση κρασιού μπορεί να φιλοξενεί εκατοντάδες οίνους και δεκάδες παραγωγούς. Είναι αδύνατον ένας απλός φίλος του κρασιού να δοκιμάσει τα πάντα: Είναι θέμα και χρόνου και... αντοχών! Γι΄αυτό καλό θα είναι πριν πάμε σε μια έκθεση, να επιλέγουμε -αν μπορούμε η αν η μικρή ίσως εμπειρία μας το επιτρέπει- σε ποιούς οινοποιούς θα επικεντρωθούμε και ποιά κρασιά θα δοκιμάσουμε. Το House of Wine έχει στους καταλόγους του εκατοντάδες κρασιά με αναλυτικές περιγραφές που θα βοηθήσουν αυτή την επιλογή.

Οι κανόνες ξεκινούν από το σπίτι: Ο πρώτος και κύριος αφορά τις... κυρίες: Μην φοράτε βαριά αρώματα, γιατί εμποδίζετε την οσφρητική εκτίμηση του κρασιού από τους διπλανούς σας, αλλά και από εσάς τις ίδιες. Ξεκινήστε με... ελαφρό εξοπλισμό, με ένα σημειωματάριο και μολύβι ώστε να σημειώσετε τα κρασιά που θα σας αρέσουν. Σκεφτείτε ότι στην έκθεση τα χέρια σας θα είναι απασχολημένα με το ποτήρι σας και τις σημειώσεις, οπότε κάθε τι άλλο... περιττό, ιδιαίτερα σήμερα που τα κινητά διαθέτουν εξαιρετικές φωτογραφικές μηχανές για να αποθανατίσετε την επίσκεψή σας και για τα... selfie σας με τους οινοποιούς.

Σεβαστείτε τις ώρες του κοινού. Υπάρχουν συνήθως χρονικά διαστήματα αφιερωμένα στους επαγγελματίες του κρασιού, που πηγαίνουν στην έκθεση για τη δουλειά τους. Μην επισκέπτεσθε την έκθεση αυτές τις ώρες... οι οινοποιοί έρχονται και για να δουν συνεργάτες τους, για να παρουσιάσουν σε αυτούς τα κρασιά τους, για να γίνουν συμφωνίες. Το δικαιούνται, μην γίνεστε λοιπόν εμπόδιο σε αυτή την απαραίτητη λειτουργία μιας έκθεσης οίνου.

Όταν φθάσετε, δώστε τα στοιχεία σας -αν σας ζητηθούν- και αν υπάρχει ουρά, περιμένετε τη σειρά σας με υπομονή. Τα στοιχεία σας είναι απαραίτητα στους οινοποιούς και στους διοργανωτές της έκθεσης.

Θα παραλάβετε το ποτήρι σας στην είσοδο, και αυτό θα σας συνοδεύσει σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, αποτελεί δε το βασικό σας "εργαλείο". Έχει και το ποτήρι τους δικούς του... κανόνες: Δεν χρειάζεται να το ξεπλένετε μετά από κάθε δοκιμή κρασιού, παρά μόνο όταν αλλάζετε το χρώμα του κρασιού ή τον τύπο του. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, το χρησιμοποιημένο, το "δουλεμένο" ποτήρι είναι καλύτερο από το φρεσκοπλυμένο!

Όταν βρεθείτε μπροστά στο τραπέζι όπου θα σερβιριστείτε τα κρασιά, να είστε υπομονετικοί και να κρατάτε τη σειρά σας! Μην σπρώχνετε, μην "διαγκωνίζεστε" ώστε να φτάσετε μπροστά. Όταν έρθει η σειρά σας, συστηθείτε, και ζητήσετε ευγενικά το κρασί που θέλετε να δοκιμάσετε, ή αν δεν το γνωρίζετε, αφεθείτε στη σειρά που θα σας προτείνει το άτομο που θα σας σερβίρει. Έχει τις γνώσεις ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά. Και κάτι σημαντικό: Ποτέ, μα ΠΟΤΕ, μην σερβίρεστε μόνοι σας. Είναι ίσως η πιο απαράδεκτη πράξη που μπορείτε να κάνετε!

Μιλήστε με τον παραγωγό, βρίσκεται εκεί για να σας δώσει την ευκαιρία να τον γνωρίσετε. Δεν μπορείτε να φανταστείτε μέχρι ποιό σημείο μπορεί να σας επηρεάσει (θετικά η αρνητικά) η γνωριμία με τον παραγωγό. Όμως... κρατήστε το χρόνο ομιλίας σε λογικά πλαίσια. Υπάρχουν πολλοί που περιμένουν επίσης να τον γνωρίσουν...

Προσωπικά, θεωρώ σαν τη χειρότερη "παρενόχληση" την διακοπή της συνομιλίας μου με ένα παραγωγό από άτομα που θέλουν να του πουν "κάτι", να τον χαιρετήσουν ή που θεωρούν ότι είναι φίλοι του. Η διακοπή μιας συνομιλίας δεν είναι θέμα οίνου, είναι θέμα βασικής ευγένειας. Συμβαίνει πολύ συχνότερα από όσο μπορείτε να φανταστείτε!

Δοκιμάζουμε όλοι το κρασί για να διαπιστώσουμε τα χαρακτηριστικά του, όχι για να μεθύσουμε. Οι εκθέσεις οίνων δεν έχουν σχέση με την... παλιά Γιορτή του Κρασιού στο Δαφνί, όπου σχεδόν όλοι έφευγαν τύφλα στο μεθύσι! Πηγαίνουμε στις εκθέσεις για να "δοκιμάσουμε", όχι να "πιούμε". Για το λόγο αυτό, ΜΗΝ καταπίνετε το κρασί, αλλά χρησιμοποιείτε το πτυελοδοχείο. Ναι, ξέρω... είναι η χειρότερη διαδικασία από όλες, αηδιαστική δια τους "πρωτάρηδες", αλλά... απαραίτητη! Σημειώστε ότι δεν αποτελεί "μαγκιά" ή ένδειξη "αντοχής" το να καταπίνετε το κρασί. Απλά, αν το κάνετε, θα περιορίσετε τα κρασιά που μπορείτε να δοκιμάσετε δραματικά. Και είναι βέβαιο ότι θα φύγετε μεθυσμένος!

Για τη διαδικασία της δοκιμής, έχουν γραφεί χιλιάδες άρθρα και εκατοντάδες βιβλία. Σας παραπέμπω στη αντίστοιχη αναλυτική μας οδηγία του House of Wine, "Γευσιγνωσία του Οίνου", όπου θα βρείτε τα πάντα για τη διαδικασία της δοκιμής.

Συνήθως ακολουθούμε ένα πρόγραμμα στις δοκιμές μας: Δοκιμάζουμε πρώτα τα λευκά, στη συνέχεια τα ροζέ και τέλος τα ερυθρά, από τα ελαφρότερα προς τα πιο δυνατά. Και κάνουμε διαλείμματα, πίνοντας και λίγο νερό για να ξεπλύνουμε το στόμα μας.

Με όλα αυτά σαν... προαπαιτούμενα (λέξη της μόδας!) θα επισκεφθείτε την έκθεση του κρασιού και θα φύγετε ικανοποιημένος και εσείς, αλλά και οι οινοποιοί και οι υπόλοιποι συνεπισκέπτες σας.

Στην υγεία σας!


Τάσος Πικούνης

 

Μοιραστείτε το άρθρο: