Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Παρουσίαση Βιβλίου: Μαρίας Τζίτζη, "Του Κόσμου τα Παράξενα Κρασιά"

Παρουσίαση Βιβλίου: Μαρίας Τζίτζη, "Του Κόσμου τα Παράξενα Κρασιά"
Από τον Τ. Πικούνη

Πριν μερικές ημέρες, φθάνοντας στο House of Wine μετά από ολιγοήμερη απουσία, με περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: Ένα νέο βιβλίο για το κρασί δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα, και η χαρά είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν αυτό έχει σαν συγγραφέα την πασίγνωστη στον κόσμο του κρασιού πρώτα αλλά πια και στον κόσμο του καλού βιβλίου, την χημικό, οινολόγο, γευσιγνώστρια, καταξιωμένη συγγραφέα και... ιππότη της Αγροτικής Αξίας του Γαλλικού Κράτους από τον Ιανουάριο του 2015 (Chevalier dans l'ordre du Merite Aglicole), την Μαρία Τζίτζη.

Η Μαρία είχε την ευγένεια να μου στείλει με προσωπική αφιέρωση το νέο της βιβλίο, με τίτλο "Του κόσμου τα παράξενα κρασιά".

Αυτή τη φορά τι βιβλίο δεν είναι ένα μυθιστόρημα του οποίου η πλοκή περιστρέφεται γύρω από το κρασί, όπως τα δύο προηγούμενα βραβευμένα και συναρπαστικά της μυθιστορήματα, το "Σκοτεινό Κελάρι" και το "Σαν Κρασί". Είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο αποκλειστικά στο κρασί, που εντούτοις η Μαρία καταφέρνει να το κάνει εξ´ ίσου συναρπαστικό! Και αυτό γιατί πολλοί από τους φίλους του κρασιού θα μάθουν για πρώτη φορά για παγόκρασα, για κρασιά της άμμου ή αχυρόκρασα, για σταφύλια που σαπίζουν... «ευγενικά» και δημιουργούν κρασιά αντάξια βασιλιάδων. Θα μάθουν επίσης για σταφύλια που καλλιεργούνται σε απόλυτα ακραίες κλιματικές συνθήκες, σε τεράστια υψόμετρα ή κοντά στους πόλους της γης, η σε εδάφη απόλυτα άγονα... Θα μάθει δηλαδή τα πάντα για τα "παράξενα" κρασιά όλου του κόσμου.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρείς ενότητες: Η πρώτη αναφέρεται "στης φύσης τα περίεργα", δηλαδή σε παράξενα κρασιά που οφείλουν τη ύπαρξή τους στις "παραξενιές" της ίδιας της φύσης. Ο όψιμος τρύγος, ο τρύγος που καθυστερεί και τα σταφύλια σαπίζουν, η θερμοκρασία που πέφτει και το κρύο γίνεται αφόρητο ή ο ήλιος που ξεραίνει τα σταφύλια και που ο άνθρωπος τον μιμείται δημιουργώντας τεχνητές συνθήκες αποξήρανση των σταφυλιών αντίστοιχες με αυτών του ήλιου είναι μερικές από αυτές τις παραξενιές της φύσης.... Άλλες πάλι μας αποκαλύπτουν το πάθος των ανθρώπων να φυτέψουν σταφύλια σε οριακά γεωγραφικά πλάτη, σε κατάξερα, αμμώδη η ηφαιστειακά εδάφη, σε απίστευτα υψόμετρα.

Η δεύτερη ενότητα αφορά "στης χημείας τα ακατανόητα" και αναφέρεται σε τυχαίες χημικές ενώσεις η σε "παντρέματα" ή προσθήκες που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί για να πειραματιστεί, να δημιουργήσει πρωτόγνωρα κρασιά.

Η τρίτη ενότητα του βιβλίου αφορά στα παράξενα "της παράδοσης", που έχει δημιουργήσει πράσινα, γκρι, πορτοκαλιά, ευλογημένα από το... Θεό κρασιά στις διάφορες χώρες του κόσμου.

Αν με ρωτήσετε τι βρήκα προσωπικά πιο συναρπαστικό στο νέο βιβλίο της Μαρίας Τζίτζη, θα σας ομολογήσω ανεπιφύλακτα ότι αυτό είναι το "τυχαίο". Πόσες φορές δηλαδή τυχαία, απρόβλεπτα γεγονότα και -κυρίως!- λάθη δημιούργησαν ολόκληρες κατηγορίες νέων κρασιών που σήμερα θεωρούμε δεδομένες!

Αλλά... ως εδώ! Δεν θα σας αποκαλύψω περισσότερα, ελπίζω να αναφέρθηκα σε τόσα όσα χρειάζονται για να... εξάψουν την περιέργειά σας και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας για "του κόσμου τα παράξενα κρασιά". Γιατί, όπως καταλάβατε, θέλω να αγοράσετε το βιβλίο! Αν είστε φίλος του κρασιού, είτε... εκκολαπτόμενος είτε "παλιά καραβάνα", το νέο βιβλίο της Μαρίας Τζίτζη είναι απαραίτητος συνοδός σας στην μακριά πορεία προς τη γνώση του κρασιού. Γιατί η γνώση είναι η έκτη αίσθηση, η αίσθηση που ενισχύει τις άλλες πέντε στην απόλαυση κάθε κρασιού. Και η Μαρία, με αυτό το βιβλίο της, μας τη χαρίζει απλόχερα.

Εύχομαι στη Μαρία Τζίτζη καλή επιτυχία στο νέο της βιβλίο....


Του κόσμου τα παράξενα κρασιά
Μαρία Ε. Τζίτζη
Fairead, 2016 120 σελ. ISBN 978-618-82219-6-3


Στην υγειά σας!


Τάσος ΠικούνηςΓια τους λίγους που δεν γνωρίζουν τη Μαρία Τζίτζη, παραθέτω εδώ το σύντομο βιογραφικό της: Η Μαρία Ε. Τζίτζη έχει τελειώσει το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας και έχει εξειδικευτεί στην οινολογία και την χημεία Περιβάλλοντος. Σαν ελεύθερος επαγγελματίας διατηρεί χημικό και οινολογικό εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας όπου παρέχει υπηρεσίες σαν σύμβουλος οινολόγος και χημικός. Καθηγήτρια οινολογίας και χημείας τροφίμων, με δεκαετή εμπειρία στην εκπαίδευση, συνεργάζεται με την ιδιωτική σχολή Τουριστικών επαγγελμάτων LE MONDE , όπου και είναι υπεύθυνη σε θέματα οίνου του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Είναι γευσιγνώστρια και έχει πάνω από 40 συμμετοχές σαν κριτής, σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού, σε ολόκληρο τον κόσμο. Άρθρα της δημοσιεύονται κατά καιρούς, σε περιοδικά, εφημερίδες και το διαδίκτυο. Εχει τιμηθεί απο το Γαλλικο κράτος με το τίτλο του Ιππότη Chevalier dans l'ordre du Merite Aglicole

 

Μοιραστείτε το άρθρο: