Whisky Faces: Βαγγέλης Σπανός

Ούτε θυμάμαι πόσο καιρό έχουμε να φιλοξενήσουμε κάποιο φίλο στην ενότητα Whisky Faces. Όπως και να έχει, σήμερα επανερχόμαστε δριμύτεροι.Και είναι μεγάλη η χαρά μου σήμερα, που θα ανακρίνω έναν καλό φίλο.Μαζί μας σήμερα είναι ο

Βαγγέλης Σπανός

Ο οποίος εκτός απο ουισκοφάτσα, είναι και πολύ σεμνός. Τόσο πολύ μάλιστα, που δεν μας είπε τίποτα για το ιστορικό μαγαζί του. Θα πω εγω δυο λόγια όμως.

Το Jazz in Jazz δεν είναι μόνο ένα ιστορικό μπαρ, που απο εκεί έχει περάσει όλη η Αθήνα , για να μην πω η μισή Ελλάδα. Το μαγαζί τρέχει 45 χρόνια ζωής και το μέλλον προβλέπεται λαμπρό. Διαθέτει μια απο τις μεγαλύτερες συλλογές σε whisky που έχουμε δει, ενώ και στα υπόλοιπα spirits δεν πάει πίσω. Αυτό που μου αρέσει όμως στο Jazz in Jazz, είναι κάτι άλλο. Σε μένα προσωπικά, που το πρώτο που κοιτάω πάντα είναι η κάβα, όταν μπαίνω σε μπαρ, είναι τόσο ζεν η ατμόσφαιρα, που δεν με απασχολεί καθόλου να τσεκάρω την τρομερή, όπως προείπα, κάβα. Την αγάπη μας.

Ώρα να αρχίσω την ανάκριση.

 

Μπορείς σε παρακαλώ να μας πεις ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με το whisky?

Μεγαλώνοντας είχα την τύχη να βρίσκομαι κοντά σε γνώστες του αποστάγματος οπότε και μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω αρκετά νωρίς και τα πιο «βασικά» αλλά και πιο ιδιαίτερα ουίσκι. Από τότε η περιέργεια μου δεν σταμάτησε ποτέ.

Στην παρούσα φάση ποιά είναι η σχέση σου με το whisky?

Εκτός από επαγγελματική, είναι και πολύ προσωπική, καθώς είναι το ποτό που πραγματικά απολαμβάνω κάθε στιγμή και κάθε εποχή.

Που θα έδινες περισσότερη βάση. Στο whisky σαν ένα από τα μέσα για να βγάζεις τα προς το ζην, ή σαν κάτι που αγαπάς?

Από την προσωπική μου αγάπη για το απόσταγμα ξεκινάει και η επαγγελματική ενασχόληση. Η αναζήτηση καινούριων γεύσεων, ετικετών, αποστακτηρίων, όπως και τα διάφορα γευστικά pairing που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει δεν έχoουν τελειωμό. Έχω τη δυνατότητα να συνδυάσω το ενδιαφέρον μου με τη δουλειά μου και το θεωρώ μεγάλη τύχη. Στην περίπτωσή μου, το να δίνεις βάση σε αυτό που αγαπάς, φέρνει και τα προς το ζην.

Πως βλέπεις τον Έλληνα ως καταναλωτή? Γνώσεις υπάρχουν?

Στο ευρύτερο κοινό δεν ξέρω αν υπάρχουν ιδιαίτερες γνώσεις. Η νεότερη γενιά όμως καταναλωτών, με τους οποίους και συναναστρέφομαι περισσότερο, έχει αρκετή περιέργεια και διάθεση να εμπλουτίσει τις γνώσεις της πάνω στο ουίσκι. Θα αναζητήσει κάτι πιο ιδιαίτερο, διαφορετικό πέρα από τα πιο καθημερινά και συνηθισμένα. Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη «δίψα» για μάθηση.

Απο τους υπόλοιπους λαούς ποιόν θα ξεχώριζες?

Δεν θα έλεγα ότι μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένα. Στο μπαρ έρχομαι σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και ο καθένας ξεχωριστά ασχέτου γεωγραφικής προέλευσης, έχει τα εντελώς προσωπικά του γούστα. Δεν θα μπορούσα να κατηγοριοποιήσω έναν ολόκληρο λαό σαν «καλούς» ή «κακούς» καταναλωτές ουίσκι.

Πες μας μερικά dram που σου αρέσουν για καθημερινή χρήση. Μην πεις βαριά, γιατί αμέσως μετά έρχεται σχετική ερώτηση.

Αναλόγως τη διάθεση, έρχεται και η επιλογή του dram. Αγαπημένες δικές μου γεύσεις είναι τα πιο τυρφώδη και θαλασσινά αποστάγματα. Για κάτι τυρφώδες θα επέλεγα ένα Ardbeg 10.  Αν πάλι θέλω κάτι θαλασσινό -που τα αγαπώ λίγο περισσότερο!- και λίγο γλυκό θα πήγαινα στο αγαπημένο Bunnahabhain 12.  Κι αν θέλω να συνδυάσω θάλασσα και τύρφη ένα Talisker 10 με ικανοποιεί απόλυτα.

Τώρα πες μας μερικά once in a life time drams. Ποιό σου άρεσε περισσότερο?

Αυτό που λάτρεψα και πραγματικά για μένα είναι once in a life time dram, είναι το Old Pulteney 1991 15 y.o. Cask Strength.

Πες μας και μερικά μπαρ του εξωτερικού που σου αρέσουν. Μπορείς να πεις κι ελληνικά αν θες.

Stranger Lee στο Βερολίνο, Blackmarket στη Ρώμη, πάρα πολλά στην Αθήνα.

Κάποιο άλλο ποτό πίνεις?

Η άλλη μου αδυναμία είναι η μπύρα, που την απολαμβάνω πολύ σε pairing με whisky. Τα καλοκαίρια όμως πάντα λαχταρώ ένα παγωμένο Campari με σόδα.

 

Μοιραστείτε το άρθρο: