Κεφαλονιά και Ρομπόλα

Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο απο τα Ιόνια νησιά, με την μεγαλύτερη ποικιλία τόσο στο τοπίο όσο στη βλάστηση. Κατά την μακραίωνη ιστορία της γνώρισε πολλούς εποικιστές και πολλούς κατακτητές, από τους Ρωμαίους και τους Φράγκους μέχρι τους Ενετούς και τους Άγγλους.

Η ιστορία του Κεφαλονίτικου κρασιού είναι εξίσου μακραίωνη. Σήμερα η Κεφαλονιά είναι το μοναδικό νησί της Επτανήσου το οποίο έχει τρείς "ονομασίες προέλευσης ανωτέρας ποιότητας" - για την Ρομπόλα, το Μοσχάτο και τη Μαυροδάφνη. Το επιβλητικό ελατοσκέπαστο όρος Αίνος και τα ασβεστολιθικά πετρώματα της ηφαιστιακής καταγωγής του δημιουργούν άριστες συνθήκες μικροκλίματος για την καλλιέργεια μεσογειακών αμπελώνων.

Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΛΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΟΠΑΠ


Στη Κεφαλονιά το ορεινό ανάγλυφο με τις ασυνέχειές του και η ποικιλία των μικροκλιμάτων με τη θάλασσα να ρυθμίζει τις κλιματικές ακρότητες της ορεινής ενδοχώρας, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας. Τα εδάφη, κατά κύριο λόγο ασβεστολιθικά με μεγάλες κλίσεις, είναι φτωχά με καλή στράγγιση και μικρές στρεμματικές αποδόσεις 350-600κιλά/στρ). Κύρια στοιχεία της είναι οι μικρές παραγωγές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και υψηλή ποιότητα.

Η ζώνη φθάνει σχεδόν μέχρι τα όρια του ελατοδάσους του Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς και είναι ένα από τα πιο περήφανα έργα της κεφαλονίτικης γεωργίας. Χωρίς υπερβολή, τα κλήματα της Ρομπόλας βγαίνουν κυριολεκτικά μέσα από τις πέτρες. Γι’ αυτό και οι Βενετσιάνοι αποκαλούσαν το κρασί που βγαίνει από αυτά Vino di Sasso, δηλαδή κρασί της πέτρας.

Η Ρομπόλα κατατάσσεται από τους ειδικούς μεταξύ των τριών ευγενέστερων λευκών ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα. Δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι ο Έλληνας νομοθέτης θέλησε να προστατεύσει αυτό το εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, τη ζώνη παραγωγής και τους καλλιεργητές της περιλαμβάνοντας στην επίσημη ονομασία της ζώνης ΟΠΑΠ το όνομα της ποικιλίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή «Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ»

Ορισμένοι πιθανολογούν συγγένειές της με λευκές ιταλικές ποικιλίες. Όμως είναι πιο σίγουρο να υποθέσουμε ότι πρόκειται για γηγενή ποικιλία, αφού μάλιστα οι πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αμπελοκαλλιέργεια ήταν γνωστή στην Ελλάδα από τη νεολιθική εποχή και ότι η πρώιμη ελληνική αποίκιση σε όλα τα μέρη της Μεσογείου έθεσε τα θεμέλια για τη μετέπειτα ανάπτυξή της.