| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Ένας αρχοντικός Έλληνας gentleman - ιστορική φυσιογνωμία της Ελληνικής οινοποίησης - δισέγγονος του Μαρίνου Γκεντιλίνη, εγγονός της τελευταίας απογόνου της δυναστείας και του Σπύρου Φωκά - Κοσμετάτου, βενιζελικού δημάρχου Αργοστολίου... ένας Κεφαλλονίτης παππούς ιδρυτής του Isleworth Wineries, ενός από τα πρώτα οινοποιεία της Αγγλίας (!)... Gentilini, ένα όνομα "ευγενές" στο νησί των ευγενών του Ιονίου, ένα αρχοντικό μοναδικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της προσεισμικής περιόδου της Κεφαλονιάς, αναμορφωμένο το 1870 από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ... μια πορεία συνεχών πειραματισμών στην οινοποίηση, ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο, δύο νέοι αφοσιωμένοι στο κρασί, μια υποδειγματική υλοποίηση οινοτουρισμού και τέλος, μια σειρά εκλεκτών κρασιών που αντικατοπτρίζουν πάθος, ιστορία, ευγένεια και φινέτσα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για να εντάξει το Οινοποιείο Gentilini στα Οινοποιεία του Ελληνικού Αμπελώνα που αξίζει να γνωρίσετε;

Τα πρώτα αμπέλια του Gentilini φυτεύτηκαν από τον Σπύρο Κοσμετάτο στις Μηνιές τη δεταετία του 1970. Τόσο οι ποικιλίες (Chardonnay, Sauvignon Blanc) όσο και οι αναρτήσεις ήταν, για την εποχή τους, πρωτοποριακές στην Ελλάδα, και προκαλούσαν τη θυμηδία και τα πειράγματα των Κεφαλλήνων.

Η πρώτη εμπορική οινοποίηση έγινε το 1984, πάλι με πρωτοποριακές για την εποχή μεθόδους – κρυοζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, παλαίωση λευκών ποικιλιών σε δρύινα βαρέλια κλπ. Η Ρομπόλα και το Τσαούσι εμφάνισαν άγνωστες, μέχρι τότε, ιδιότητες, αναπάντεχα αποτελέσματα. Ο παλαιός συντηρητικός Οίκος της Αγγλίας Justerini & Brooks περιέλαβε τη σοδειά του 1984 στον Κατάλογό του των Εκλεκτών Κρασιών – άλλη μιά πρωτιά για ελληνικό κρασί. Μπορούμε να πούμε ότι το Gentilini ήταν το πρώτο boutique οινοποιείο στην Ελλάδα, με πολλούς βέβαια μετέπειτα μιμητές, και καθιέρωσε πρότυπα ποιότητας που δεν μπορούσαν πλέον να αγνοηθούν.

Το 2002, η Μαριάννα Κοσμετάτου, κόρη του ιδρυτή Σπύρου Κοσμετάτου, και ο σύζυγός της, Πέτρος Μαρκαντωνάτος, ανέλαβαν την Gentilini με νέες ιδέες και νέα ορμή - νέες φυτεύσεις με Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, νέα συστήματα ανάρτησης, νέοι πειραματισμοί στην οινοποίηση, και κυρίως νέα ανοίγματα στο ερυθρό κρασί και το ροζέ (μέχρι τότε το Gentilini είχε επικεντρωθεί στα λευκά κρασιά). Η βασική φιλοσοφία της οινοποιίας παραμένει, ωστόσο, πάντα η ίδια: Με συνεχείς πειραματισμούς για ολοένα και πιο υψηλή επίδοση, αφοσίωση στις τοπικές πoικιλίες, ειδικά την Ρομπόλα, και έμφαση στην προώθηση του τοπικού, ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, η Gentilini έχει ως πρώτιστο μέλημά της την ύψιστη ποιότητα, τον πολιτισμό της γεύσης και την απόλαυση του καταναλωτή.

Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο από τα Ιόνια νησιά, με την μεγαλύτερη ποικιλία τόσο στο τοπίο όσο στη βλάστηση. Κατά την μακραίωνη ιστορία της γνώρισε πολλούς εποικιστές και πολλούς κατακτητές, από τους Ρωμαίους και τους Φράγκους μέχρι τους Ενετούς και τους Άγγλους. Η ιστορία του Κεφαλονίτικου κρασιού είναι εξίσου μακραίωνη. Σήμερα η Κεφαλονιά είναι το μοναδικό νησί της Επτανήσου το οποίο έχει τρεις "Ονομασίες Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας" - για την Ρομπόλα, το Μοσχάτο και τη Μαυροδάφνη. Το επιβλητικό ελατοσκέπα στο όρος Αίνος και τα ασβεστολιθικά πετρώματα της ηφαιστειακής καταγωγής του δημιουργούν άριστες συνθήκες μικροκλίματος για την καλλιέργεια μεσογειακών αμπελώνων.

Ο Αμπελώνας

Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1978 σε υψόμετρο 60μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ώστε να δροσίζονται από τις καλοκαιρινές αύρες. Οι πρακτικές καλλιέργειας είναι καθοριστικές για την ποιότητα των σταφυλιών. Μετά από πολλούς πειραματισμούς, η οινοποιία κατέληξε στην μέθοδο ανάρτησης VSP, που, αφ’ ενός επιτρέπει τον αερισμό των σταφυλιών και αφ’ ετέρου προστατεύει τον καρπό από τον άμεσο ήλιο, επιβραδύνοντας την ωρίμανση και επιτυγχάνοντας έτσι εντονότερα αρωματικά στοιχεία. Οι αμπελώνες της Gentilini καλλιεργούνται βιολογικά (πιστοποιηση ΔΗΩ από το 2002). Την δεκαετία 1984-1994 η Gentilini είχε 40 ιδιόκτητα στρέμματα με Sauvignon Blanc, Chardonnay και Μοσχοφίλερο. Την επόμενη τριετία φυτεύθηκαν άλλα 35 στρέμματα Syrah και Μοσχοφίλερο, ολοκληρώνοντας έτσι τη δεύτερη περίοδο φυτεύσεων. Από το 2002 και μετά, υλοποιήθηκαν μακροχρόνιες συμφωνίες με παραγωγούς στην ζώνη ΟΠΑΠ της Ρομπόλας που αφορούσαν περίπου 200 στρέμματα παλαιών, ορεινών αμπελώνων Ρομπόλας Κεφαλληνίας. Το 2006, 20 στρέμματα Chardonnay ξεριζώθηκαν και παρέμειναν για 2 χρόνια σε αγρανάπαυση με σκοπό την αναμπέλωση με την τοπική ποικιλία Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας που ολοκληρώθηκε το 2008. Το 2007 η Gentilini ξεκίνησε να επενδύει στην αγορά ορεινών αγροτεμαχίων στην ζώνη ΟΠΑΠ της Ρομπόλας, με σκοπό τη φύτευση συγκεκριμένων κλώνων Ρομπόλας που ταιριάζουν στο terroir του κτήματος.

Οινοποίηση

Κάθε χρόνο, όσο πλησιάζει ο τρύγος, τόσο πολλαπλασιάζονται οι μετρήσεις στο αμπέλι, ώστε να προσδιορισθεί η άριστη ισορροπία σακχάρου και οξύτητας. Οι χαμηλές πιέσεις αποδίδουν το πρώτο 60% του επίλεκτου μούστου. Το υπόλοιπο σταφύλι, μαζί με τις φλούδες και τα κοτσάνια, ανακυκλώνεται ως λίπασμα για το αμπέλι. Η ζύμωση διαρκεί 3-5 εβδομάδες σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες 15 °C. Η κάθε ποικιλία σταφυλιού οινοποιείται ξεχωριστά, ώστε, κατά την τελική πρόσμειξη πριν την εμφιάλωση να ελέγχεται απόλυτα η αρμονία του τελικού αποτελέσματος. Μετά από μία περίοδο ωρίμανσης στις δεξαμενές ή στα βαρέλια, τα κρασιά σταθεροποιούνται και διαυγάζονται με την μέθοδο της ψύξης. Τα κρασιά φιλτράρονται μόνο μία φορά, ώστε να μην απογυμνωθούν από τα λεπτά αρώματα και τις γεύσεις τους. Η εμφιάλωση γίνεται επίσης μόνο μία φορά το χρόνο για όλους τους τύπους των κρασιών, εξασφαλίζοντας ομοιογενή και σταθερό χαρακτήρα στην κάθε σοδειά. Οι φιάλες φυλάσσονται για περαιτέρω παλαίωση στην υπόγεια κάβα μας, σκαμμένη στην πλαγιά του λόφου δίπλα στο οινοποιείο, προτού διοχετευθούν στο εμπόριο.

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Μηνιές 28100 Κεφαλονιά
Τηλέφωνο/Fax: 26710-41618
email: gentiliniwines@yahoo.gr
web: www.gentilini.gr

Ρομπόλα Πέτρος & Γκαμπριελ Πέτρος Μαρκαντωνάτος και Μαριάννα Κοσμετάτου Οινοποιείο Gentilini Οινοποιείο Gentilini Οινοποιείο Gentilini Sauvignon Gabrielle Pruning Ρομπόλα στο Τραπέζι Ρομπόλα Nun- Robola grower Αμπέλι Sauvignon

Gentilini