Το 1879 ο Lars Olsson Smith εισήγαγε τη συνεχή απόσταξη, μέσω της οποίας παρήγαγε την Absolut Rent Brännvin (Absolut Βότκα Αγνή). Αντί να αποστάζεται τρεις ή τέσσερις φορές, η βότκα περνούσε από αναρίθμητες αποστάξεις. Η ABSOLUT VANILLA παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο. Η μόνη διαφορά της είναι η γεύση βανίλιας και όπως και η υπόλοιπη οικογένεια, παράγεται κι αυτή στο Åhus της Σουηδίας, στη γενέτειρα του Lars Olsson Smith. Εφόσον τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει, έτσι, ούτε η γεύση της ABSOLUT VANILLA θα αλλάξει.
Τα βασικά συστατικά της ABSOLUT VANILLA είναι η ABSOLUT VODKA και η γεύση βανίλιας. Η ABSOLUT VODKA παρασκευάζεται από νερό και χειμερινό σιτάρι. Το νερό προέρχεται από ένα βαθύ πηγάδι στο Åhus, που το προστατεύει από ρύπους. Το χειμερινό σιτάρι καλλιεργείται επίσης στο Åhus και διαφέρει από άλλες σοδιές: σπέρνεται το φθινόπωρο και θερίζεται την ίδια περίοδο του επόμενου έτους. Στο ενδιάμεσο, μεγαλώνει κάτω από το σουηδικό χιόνι, αναπτύσσοντας τους σκληρούς του σπόρους. Η χρήση λιπασμάτων είναι επίσης περιορισμένη. Η βανίλια είναι επίσης φυσική, όπως και τα υπόλοιπα συστατικά.