8 κρασιά - 8 ποικιλίες για την Καθαρά Δευτέρα

8 κρασιά - 8 ποικιλίες για την Καθαρά Δευτέρα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αφού ‘γιορτάσαμε’ την Τσικνοπέμπτη με όλες τις τιμές, βάζουμε μπρος για την Καθαρά Δευτέρα. Το έθιμο ή η θρησκεία (για όποιο λόγο τέλος πάντων κάποιος ‘τιμά’ αυτή την μέρα) προστάζει νηστίσιμα και κυρίως θαλασσινά. Την Τσικνοπέμπτη είναι η χαρά των κόκκινων κρασιών. Την καθαρά Δευτέρα έχουν την τιμητική τους τα λευκά κρασιά, αν και υπάρχουν εδέσματα όπως για παράδειγμα οι γίγαντες και το χταπόδι στιφάδο που θα έδεναν πολύ όμορφα και με κόκκινα. Θα ‘ρίξουμε’ λιγάκι τα ροζέ κρασιά για φέτος, που και αυτά ταιριάζουν απόλυτα με το σαρακοστιανό τραπέζι και θα εστιάσουμε στα λευκά κρασιά. Για την Τσικνοπέμπτη βάλαμε στο τραπέζι κρασιά από διεθνείς ποικιλίες, για την Καθαρά Δευτέρα θα προτείνουμε κρασιά από γηγενείς ποικιλίες. 8 λοιπόν κρασιά από 8 διαφορετικές ποικιλίες που προορίζονται για την παραγωγή λευκών κρασιών. Δεν λέμε 8 κρασιά από λευκές ποικιλίες, γιατί μέσα σε αυτές θα συμπεριλάβουμε το Μοσχοφίλερο και τον Ροδίτη που είναι ερυθρωπές αλλά το μεγαλύτερο μέρος των κρασιών που μας χαρίζουν είναι λευκά.

Σαββατιανό - Σαββατιανό Α.Φράγκου

Το Σαββατιανό είναι το πιο πολυφυτεμένο σταφύλι στον Ελληνικό αμπελώνα και το πιο ‘πολύπαθο’! Τα τελευταία χρόνια η πορεία του από πλευράς ποιοτικών κρασιών είναι εντυπωσιακή με αφετηρία τον αμπελώνα της Αττικής! Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να πάμε αλλού για να βρούμε ένα νόστιμο και απολαυστικό κρασί από Σαββατιανό για την Καθαρά Δευτέρα. Το Σαββατιανό της Αναστασίας Φράγκου θα δέσει όμορφα με τα ντολμαδάκια, τις γαρίδες, τα μύδια αλλά και τα όσπρια που θα ετοιμάσουμε.

Ροδίτης - Ροδίτης - Icon R

Η δεύτερη ποικιλία σε έκταση αμπελώνων στην χώρα, είναι ο Ροδίτης, ένα ερυθρωπό σταφύλι από την Πελοπόννησο, που δίνει όμως λευκά κρασιά. Είναι το σταφύλι από το οποίο παράγονται τα κρασιά ΠΟΠ Πάτρα. Η τραγανή οξύτητα, τα λεμονάτα στοιχεία αλλά και οι νύξεις ορυκτών που ‘βγάζει’ η ποικιλία, εκφράζονται πολύ όμορφα σε αυτόν τον Ροδίτη από την Αχαιών οινοποιητική που θα συνοδεύσει ευχάριστα τα τηγανητά θαλασσινά όπως τα καλαμαράκια, τα ωμά όστρακα αλλά και την ταραμοσαλάτα.

Ασύρτικο - Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού

Μπορεί να έχει κατακλύσει όλον τον Ελληνικό αμπελώνα και να δίνει εξαιρετικά κρασιά σχεδόν παντού, όμως όταν πρέπει να διαλέξουμε ένα μόνο κρασί από αυτή την σπουδαία ποικιλία, μοιραία ‘ταξιδεύουμε’ στην Σαντορίνη. Το Ασύρτικο Αργυρού είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του νησιού με υπέροχο λεμονάτο προφίλ και απίστευτα κομψή ορυκτότητα. Θα αναδείξει οποιοδήποτε έδεσμα από το σαρακοστιανό τραπέζι και αν βάλουμε δίπλα του.

Μοσχοφίλερο - Portes Μοσχοφίλερο

Το έχω γράψει πολλές φορές, μου αρέσει το Μοσχοφίλερο! Απολαμβάνω την εξωστρέφεια του, τα γαργαλιστικά αρώματα του και τη δροσερή οξύτητα που του χαρίζει η γη της Πελοποννήσου! Και όλα αυτά τα βρίσκουμε απλόχερα στο Μοσχοφίλερο του Γιώργου Σκούρα. Τηγανητά θαλασσινά, ταραμοκεφτέδες, σαγανάκια θαλασσινών με λευκές σάλτσες, λαδερά, καβουροσαλάτες, καλαμαράκια γεμιστά και λεμονάτες γαρίδες θα δέσουν όμορφα με το Μοσχοφίλερο.

Βηλάνα - Ριζίτης Λευκός Ντουράκη

Η Βηλάνα είναι η λευκή ποικιλία που κυριαρχεί στους αμπελώνες της Κρήτης. Μπορεί το Βιδιανό να σημειώνει εντυπωσιακή πορεία και να έχει ‘στρέψει’ τα φώτα πάνω του, όμως και η Βηλάνα αξίζει την προσοχή μας. Ο Ρίζίτης του Ντουράκη είναι ένα απίστευτα value for money κρασί, ιδανικό για πολύ μεγάλες παρέες. Θα σταθεί καλά δίπλα σε όσπρια με άσπρες σάλτσες, ριζότο θαλασσινών, μπιφτέκια λαχανικών, καλαμαράκια και σαλάτες θαλασσινών.

Μαλαγουζιά - Πόρτο Καρράς - Μαλαγουζιά

Ακόμα ένα σταφύλι που το βρίσκουμε παντού! Ο ευχάριστος φρουτένιος, διαχυτικός και συχνά πικάντικος χαρακτήρας της Μαλαγουζιάς, την έχει κάνει αγαπημένη οινοποιών και οινόφιλων. Η σύγχρονη ιστορία της Μαλαγουζιάς, ξεκίνησε από τους αμπελώνες του ιστορικού Πόρτο Καρράς, αυτό το κρασί θα βάλουμε και στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Θα το απολαύσουμε με σουπιές, χταποδοκεφτέδες, μυδοπίλαφο, φάβα αλλά και ντολμαδάκια.

Ρομπόλα - Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς

Η ‘βασίλισσα’ των νησιών του Ιονίου, είναι μία πολλά υποσχόμενη λευκή ποικιλία. Η ανερχόμενη Κεφαλλονιά, κυριαρχείται από αυτό το σταφύλι που δίνει τα ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας, που χαρακτηρίζονται από ζωηρή οξύτητα, μέτριο σώμα και κρυστάλλινα αρώματα εσπεριδοειδών. Η Ρομπόλα από το οινοποιείο Gentilini είναι σταθερά ένα εξαιρετικό κρασί και σίγουρα το απόλυτο κρασί για ‘θαλασσινοφαγία’. Ωμά και αχνιστά όστρακα αλλά και τηγανητά καλαμαράκια και γαρίδες θα βρουν τον ιδανικό σύντροφο.

Μοσχάτο - Ψίθυρος Λευκός Silva Δασκαλάκη

Εδώ δεν μιλάμε για μία ποικιλία, αλλά για μία οικογένεια ποικιλιών, που δίνει πολύ αρωματικά κρασιά. Από όλα τα ‘μοσχάτα’, αυτή την φορά θα επιλέξουμε το Μοσχάτο Σπίνας, ένα κλώνο που συναντάμε στην Κρήτη. Το εξωτικό και λουλουδένιο προφίλ του Ψίθυρου της Ειρήνης Δασκαλάκη, θα δώσει ακόμα πιο χαρούμενη νότα σε αυτή την γιορτινή ημέρα και θα δέσει ωραία με αχνιστά όστρακα, σαλάτες με όσπρια, σαλάτες με πλιγούρι, ταραμοσαλάτα και φρικασέ θαλασσινών


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: