Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ο Μεθυμναίος Οίνος Αποσπά Γαλλικό Βραβείο Αριστείας

Ο Μεθυμναίος Οίνος Αποσπά Γαλλικό Βραβείο Αριστείας
Οι διακρίσεις των ελληνικών κρασιών συνεχίζονται! Μετά τα σημαντικά βραβεία στους διαγωνισμούς Decanter World Wine Awards, Concours Mondial de Bruxelles και Syrah du Monde®, άλλο ένα Ελληνικό κρασί, ο Ερυθρός Μεθυμναίος Οίνος, το βιολογικό κρασί της Λέσβου, απέσπασε ένα ακόμα βραβείο, αυτή τη φορά από τη Γαλλία, μια χώρα με τουλάχιστον χιλιετή αμπελοοινική παράδοση, της οποίας το κρασί αποτελεί πρότυπο για την οινική παραγωγή ολόκληρης της υφηλίου. Οκτακόσιοι γευσιγνώστες από ολόκληρη τη Γαλλία, μέλη της ομοσπονδίας Fédération Culturelle des Vins de France με έδρα την οινοπαραγωγική Αλσατία, έδωσαν στον ερυθρό Μεθυμναίο του 2011 Βραβείο Αριστείας.
H Fédération Culturelle des Vins de France (Γαλλική Επιμορφωτική Ομοσπονδία Οίνων) είναι ομοσπονδία με έδρα την Αλσατία της Γαλλίας, αποτελούμενη από οκτακόσιους περίπου σομμελιέ, σεφ, μέλη οινικών λεσχών και καβίστες από ολόκληρη τη Γαλλία. Κάθε μήνα η FCVF οργανώνει μια θεματική γευσιγνωσία κρασιών, στις οποίες συμμετέχουν τα οκτακόσια μέλη της ομοσπονδίας. Το αντικείμενο της θεματικής γευσιγνωσίας τους για το μήνα Μάιο ήταν κρασιά από το εξωτερικό, δηλαδή προερχόμενα από χώρες εκτός Γαλλίας. Στο τέλος της γευσιγνωσίας τα 800 αυτά μέλη εδωσαν Βραβείο Αριστείας στον ερυθρό Μεθυμναίο του 2011.

Όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας, το βραβείο δόθηκε στο Μεθυμναίο λόγω της μεγάλης του ιδιαιτερότητας, που του προσφέρει η ποικιλία από την οποία παράγεται, η οποία καλλιεργείται στο μοναδικό αμπελοτόπι του ηφαιστείου της Δυτικής Λέσβου, αλλά και λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητας και ισορροπίας του. Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα στην αναφορά που κάνει στο Μεθυμναίο «αποτελεί μεγάλη ευχαρίστηση για ένα γευσιγνώστη να βγαίνει από χιλιοπατημένα μονοπάτια» και να ακολουθεί «ένα μη παρεμβατικό οινοποιό, ανήσυχο να παραγάγει ένα ζωντανό κρασί».

Ο οινοποιός πίσω από τo Μεθυμναίο, ο Γιάννης Λάμπρου, εξηγεί ότι το Γαλλικό Βραβείο Αριστείας δεν τον εξέπληξε: «Είχα πάντα μια πολύ Γαλλική αντίληψη για το κρασί, η οποία δεν θέτει ως στόχο τη βιομηχανική και σε μεγάλη έκταση παραγωγή, αλλά θεωρεί ότι αμπελοτόπι και ποικιλία πρέπει να είναι οι αδιαφιλονίκητοι “διπλοί μονάρχες” της οινοποιίας. Γι’ αυτό και ασχολούμαι μόνο με ένα αμπελοτόπι, το ηφαιστιογενές της δυτικής Λέσβου, και μία ποικιλία, το “Χυδηριώτικο”. Όπως σωστά επισημαίνει η Fédération Culturelle des Vins de France, ο μη παρεμβατικός αλλά όχι εύκολος πάντα ρόλος μου ήταν να παραγάγω ένα ζωντανό κρασί από υλικά ξεχασμένα, τα οποία θα μπορούσαν πολύ εύκολα, ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, που κάποιοι στο παρελθόν ονόμασαν “παραξενιά”, να είχαν καταλήξει στα αζήτητα χωρίς τη δέουσα επεξεργασία, παρουσίαση, και φυσικά υπομονή και επιμονή».
 
Το House of Wine συγχαίρει το Γιάννη Λάμπρου για αυτή τη νέα επιτυχία του Μεθυμναίου. Εντούτοις, την τελική επιβράβευση για έναν οινοποιό τον δίνουν οι φίλοι του κρασιού με την προτίμησή τους. Γι'αυτό και προτρέπουμε όσους δεν έχουν δοκιμάσει το θαυμάσιο Μεθυμναίο να το κάνουν άμεσα, επιβραβεύοντας με τη σειρά τους ένα κρασί με υπερχιλιετή ιστορία και ένα οινοποιό που σέβεται τόσο το περιβάλλον όσο όσο και την βιολογική καλλιέργεια, και που αναδεικνύει το ελληνικό κρασί διεθνώς.


Μοιραστείτε το άρθρο: