Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Say beer cheese!

Από τη Χ. Κυριακοπούλου 



H εβδομάδα, όπως θα ξέρετε ήδη, αρχίζει με καύσωνα και θερμοκρασία πάνω από τους 41 βαθμούς κελσίου. Μην το σκέφτεστε πρέπει να οργανωθούμε, όπου και αν είστε λοιπόν (άλλωστε το House of Wine μπορεί να σας στείλει την παραγγελία σας οπουδήποτε) παγώστε μεγάλα ποτήρια και βγάλτε τις μεγάλες πολύχρωμες πιατέλες. Θα δροσιστούμε και θα περάσουμε καλά δημιουργώντας μια καλοκαιρινή γευστική συμμαχία. Οι συνεργάτες είναι, από τη μια, οι αφρώδης μπύρες και από την άλλη, τα αρωματικά Ελληνικά τυριά.

Είστε σε κάποιο μέρος διακοπές; Πολύ ωραία…Σίγουρα στον προορισμό σας θα υπάρχουν καλές επιλογές από τοπικά ελληνικά τυριά. Είστε στην Αθήνα; Μπορείτε εύκολα να βρείτε αντιπροσωπευτικά, πρόβεια, αιγοπρόβεια και κατσικίσια τυριά από κάθε γωνιά της χώρας. Για τις μπύρες θα φροντίσουμε εμείς.

Η πρόταση γαστρονομικής συνεργασίες μπύρας και τυριού, δεν είναι καθόλου τυχαία. Θα έλεγα μάλιστα πως πρόκειται για ένα κλασικό και δοκιμασμένο φλερτ. Η λιπαρότητα των κίτρινων τυριών φρεσκάρεται αμέσως με δυο γουλιές από το αφρίζων ποτό, ενώ ο συνδυασμός των αρωμάτων τους διοργανώνει ένα παιχνίδι διεκδίκησης στον ουρανίσκο μας. Η γευστική τους βάση πολλές φορές είναι κοινή απογειώνοντας άλλοτε τη φρουτώδη και άλλοτε την ανθική ή τη βοτανική αίσθηση. Το ιδιαίτερο όμως που θα προσθέσουμε εμείς σε αυτή τη σχέση για να την κάνουμε πιο πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα είναι η τυρένια καταγωγή.

Θα επιλέξουμε μόνο Ελληνικά τυριά και θα τα απολαύσουμε με την πρέπουσα μπυρένια συντροφιά ανεξαρτήτου καταγωγής και τύπου.

Η χώρα έχει μια μακρά ιστορία στην τυροκομία που μας γυρνάει πίσω πολλούς αιώνες τότε που ο θεός Δίας μεγάλωνε με το γάλα της νύμφης Αμάλθεια και παραχωρούσε ως θεϊκό δώρο στους θνητούς την τέχνη της παρασκευής του τυριού. Από τότε μέχρι σήμερα οι έλληνες κτηνοτρόφοι παράγουν παραδοσιακά τυριά με υψηλή ποιότητα και πρωτότυπα χαρακτηριστικά. Τα προϊόντα τους στην αγορά του εσωτερικού και του εξωτερικού προσδίδουν ένα ιδιαίτερο στίγμα που επιβεβαιώθηκε με την σημαντική αναγνώριση 25 διαφορετικών τυριών με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Θα γνωρίσουμε μερικά από αυτά τα τυριά καθώς έρχονται εις γάμων κοινωνία με τις μπύρες .

Γραβιέρα Νάξου και Belgian strong ale

Το ζευγάρι αυτό θα ανακαλύψετε ότι έχει πολύ ισχυρό δεσμό. Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί αποτελούν τον αρωματικό και γευστικό τους χαρακτήρα και αλληλοσυμπληρώνονται με ένα μαγικό τρόπο. Οι προτάσεις επιλογών : Rochefort Trappistes 10 και Gouden Carolus Ambrio.

Καλαθάκι Λήμνου και India Pale ale

To ξεχωριστό Καλαθάκι Λήμνου, που κρύβει όλα τα αρώματα των βουνών της Λήμνου, χρειάζεται μια αντίστοιχη σπάνια σύντροφο. Η πιο κατάλληλη είναι μια india pale ale. Τα βοτανικά αρώματα του λυκίσκου της συναντούν την φυτικότητα από το λευκό τυρί και την απογειώνουν. Μάλιστα φροντίσουν το πάντρεμα να είναι πιο πολύπλοκο σε ένα φόντο από εσπεριδοειδή. Πρόταση : Snake dog India pale ale.

Μετσοβόνε και Stout ή Porter

Ο καπνιστός , πικάντικος , πιπεράτος , φυτικός και φρουτένιος χαρακτήρας του Μετσοβόνε δεν θα μπορούσε να λιώσει παρά μόνο δίπλα σε μια ισχυρή μαύρη stout ή porter. Η πρόταση Gonzo Imperial Porter.

Κεφαλογραβιέρα και Pale lager

Το εντυπωσιακό αλμυρούτσικο τυρί ισορροπεί με την δροσιά και την αρμονία πικράδας και γλυκύτητας μιας αρωματικής pale lager. Οι προτάσεις fischer Tradition και Bud.

Ξινομυζήθρα και Weiss

Τι να πεις για αυτό το εξαιρετικό τυρί; Είναι πληθωρικό, έντονο μα πάνω από όλα φρουτώδη και δροσερό. Αρκεί λοιπόν μια επίσης φρουτώδη weiss για να του κλέψει την καρδιά. Οι προτάσεις επιλογών: Craft Weiss και Franziskaner Kristal.

Λαδοτύρι και Belgian Ale

Ένα από τα πιο δυνατά ελληνικά τυριά με προσωπικότητα. Είναι πικάντικο, λιπαρό, σύνθετο φρουτώδη όπως ακριβώς είναι και μια καλή Belgian ale. Δοκιμάστε το με μια Leffe blond.

Φορμαέλα και Pilsner

Οι πικάντικες νύξεις της φορμαέλας συναντάνε τις πικάντικες πινελιές της pilsner και το αποτέλεσμα είναι η δική μας ευχαρίστηση. Οι προτάσεις επιλογής : Septem Pilsner Mondays και Veltins.

Μανούρι και lager

H σχέση τους στηρίζεται στην φρεσκάδα και το γλυκό τελείωμα. Οι προτάσεις επιλογής : Peroni και Estrella Damm Barcelona

Κόψτε τα τυριά με προσοχή, σερβίρετε τις μπύρες στην σωστή θερμοκρασία και περάστε καλά. Αν θέλετε πειραματιστείτε με περισσότερα εν δυνάμη ζευγάρια και στείλτε μας τις εντυπώσεις σας.

Cheers and cheese!!!!

Μοιραστείτε το άρθρο: