Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Fettercairn

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Σήμερα μετά από πολύ καιρό επανερχόμαστε σε αφιέρωμα.Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για ένα αποστακτήριο, το οποίο όχι μόνο είναι άγνωστο στην Ελλάδα, αλλά σε γενικές γραμμές και στη Σκωτία. Θα μιλήσουμε για το

Fettercairn

Λέγοντας οτι είναι άγνωστο στην Ελλάδα, και σχετικά άγνωστο στη Σκωτία, προφανώς δεν εννοώ τους μυημένους. Όσοι από εμάς έχουμε εντρυφήσει λίγο παραπάνω στο αντικείμενο, το γνωρίζαμε μια χαρά, είτε αν μιλάμε για Ελλάδα, είτε για Σκωτία. Το θέμα είναι οι υπόλοιποι που δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα αποστακτήριο, όχι μόνο άγνωστο, αλλά και υποτιμημένο. Κάτι που κακώς συμβαίνει, και για αυτό το λόγο είμαστε εδώ, για να δώσουμε μια εικόνα για αυτό το πολύ αξιόλογο αποστακτήριο. Και σε αυτό το σημείο έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Και στην περίπτωση του Fettercairn, όπως και σε τόσες και τόσες περιπτώσεις άλλων αποστακτηρίων, υπάρχει δραστηριότητα παραγωγής whisky εκτός νόμου. Εξάλλου, η περιοχή που βρίσκεται, στη σκιά των Grampian Mountains, είναι γεμάτη θρύλους, δοξασίες, και κυρίως παράνομη απόσταξη whisky. Έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, οτι η παράνομη απόσταξη ήταν προιόν ανάγκης για επιβίωση, μετά την ήττα των Σκωτσέζων από τους Άγγλους στη μάχη του Culloden το 1746. Κάτι το οποίο ειδικά στην περιοχή των Highlands πήρε μεγάλες διαστάσεις. Μια περιοχή, η οποία μέχρι πριν 20000 χρόνια δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από ένας τεράστιος παγετώνας. Ο οποίος καθώς έλιωνε, δημιούργησε αυτό το εκπληκτικό τοπίο των Highlands, με τις λίμνες, τις κοιλάδες, τα βουνά, τα ποτάμια, τους λόφους, και πάει λέγοντας. Και ξέχωρα από το πόσο όμορφα ακούγονται όλα αυτά, αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, είναι οτι όποιος ήθελε να κάνει παράνομη απόσταξη, η μορφολογία του εδάφους βοηθούσε σε κάτι τέτοιο. Με άλλα λόγια, αν έκανες κέφι να φτιάξεις το whisky σου, δεν μπορούσαν να σε βρουν οι αρχές. Έτσι και στην περιοχή που βρίσκεται το Fettercairn γινόταν χαμός από παράνομη απόσταξη. Αλλά ενώ είπα για ιστορία, μου φαίνεται οτι το έριξα στη γεωγραφία. Οπότε για να γυρίσω πάλι στην ιστορία, θα πω οτι το αποστακτήριο ιδρύεται το 1824 από τον Sir Alexander Ramsay. Χρονιά η οποία συμπίπτει, μάλλον συμπτωματικά θα έλεγα, με την επισημοποίηση της παραγωγής whisky βάσει νόμου στη Σκωτία, κάτι που σημαίνει οτι το Fettercairn ήταν από τα πρώτα αποστακτήρια που πήραν άδεια για απόσταξη. Την ίδια στιγμή που οι εκτιμήσεις της εποχής μιλούσαν για περίπου 14000 παράνομα αποστακτήρια σε λειτουργία. Εννοείται βέβαια οτι δεν μιλάμε για 14000 αποστακτήρια με την έννοια που τα ξέρουμε σήμερα, αλλά για πολύ μικρότερες μονάδες, που τις περισσότερες φορές τις έτρεχαν δυο άτομα, καμιά φορά και ένα άτομο μόνο. Και για αυτό το λόγο την Παρασκευή 18 Ιουλίου του 1823, έχουμε την περίφημη Excise Act, με την οποία δίνεται η αρχή του τέλους στην παράνομη απόσταξη, και ξημερώνει η αυγή για την νόμιμη απόσταξη, με το νόμο να μπαίνει σε εφαρμογή στις αρχές του 1824.

Που είχαμε μείνει για το Fettercairn, γιατί είμαι και μεγάλος άνθρωπος και ξεχνάω? Θυμήθηκα. Ειμαστε στο 1824 λοιπόν, που ιδρύεται το αποστακτήριο. Και πέντε χρόνια μετά ο Sir John Gladstone αναλαμβάνει τις τύχες του αποστακτηρίου. Και το 1861, έχουμε σημαντικούς επισκέπτες στο αποστακτήριο. Η Βασίλισσα Βικτώρια και ο Πρίγκηπας Αλβέρτος επισκέπτονται το Fettercairn. Αν δεν κάνω λάθος, η επίσκεψη αυτή δεν ήταν η μόνη του ζεύγους που έγινε σε αποστακτήριο, αλλά έγινε στα πλαίσια μιας σειράς επισκέψεων, κι αν επίσης δεν κάνω λάθος, επισκέφτηκαν και το Glenury, το οποίο έκτοτε ονομάστηκε Glenury Royal. Είπαμε, αν δεν κάνω λάθος. Διότι έχω ξαναπεί, οτι εδώ δεν ρίχνουμε ματιές στο διαδίκτυο. Όσα μάθαμε τόσα χρόνια, τα αποτυπώνουμε εδώ. Αλλά τα αποτυπώνουμε από μνήμης. Κι αυτό που είπα πριν οτι είμαι μεγάλος άνθρωπος και ξεχνάω, προς το παρόν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Μια πλακίτσα κάναμε, και θυμάμαι μια χαρά τα περισσότερα που πρέπει να θυμάμαι. Και τώρα θυμάμαι, οτι στα μισά της δεκαετίας του 1880, ο διάσημος συγγραφέας Alfred Barnard επισκέπτεται και αυτός το Fettercairn και γράφει οτι βρίσκεται στη σκιά των Grampians, εκεί που οι πατέρες μας τάιζαν τα κοπάδια τους, και οι λαθρέμποροι έφτιαχναν παράνομο whisky. Και δηλαδή τι ήθελες να κάνουν κύριε Barnard μου? Αφού οι Εγγλέζοι είχαν επιβάλλει σε κάθε οικογένεια να έχει ως περιουσία μόνο ένα πλινθόκτιστο σπίτι, που ο θεός να το κάνει σπίτι, και μια μόνο αγελάδα? Έπρεπε να ζήσουν, και ζούσαν από την παράνομη απόσταξη. Και έχουμε λοιπόν μείνει στο χίλια οκτακόσια ογδόντα κάτι, και σειρά έχει να πούμε οτι από το 1887 μέχρι το 1889, το αποστακτήριο παραμένει ανενεργό για δυο χρόνια. Και πάμε λίγο πιο μετά , στις αρχές του εικοστού αιώνα, όπου και το whisky που φτιάχνεται στο Fettercairn, γίνεται βασικό συστατικό σε δυο σπουδαία για την εποχή blend, οπως το Johnnie Walker και το Buchanan. Και πάμε αρκετά αργότερα, όταν το 1926 κλείνει για 13 ολόκληρα χρόνια, και ανοίγει ξανά το 1939, αφού προηγουμένως ήταν μια ανάσα από το να κατεδαφιστεί, πριν αλλάξει χέρια τελικά στις 27 Ιανουαρίου του 1938 για 5000 λίρες. Και το 1953 στο Fettercairn ανακαλύπτουν μια μέθοδο για να κάνουν καλύτερο το ποτό, το λεγόμενο water ring, ενα δακτυλίδι το οποίο βρίσκεται γύρω από τον άμβυκα. Και μια και μιλάμε για άμβυκες, να πούμε οτι αυτοί διπλασιάζονται σε αριθμό το 1966. Θέλετε κι άλλη ιστορία? Δεν γράφω άλλο, θα πάμε τώρα να πούμε

Λίγα ακόμη λόγια

Και θα μιλήσουμε για το παρόν.Το οποίο είναι πολύ καλό για το Fettercairn, μιας και το 2018 λανσάρει 6 whisky, σαν whisky της βασικής σειράς, τα οποία είναι τα 12, 16, 22, 28, 40, και 50 ετών αντιστοίχως. Μας αρέσει πολύ η σχεδίαση της φιάλης, η οποία έγινε με βάση το δακτυλίδι που είπαμε πριν που περιβάλλει τους άμβυκες του Fettercairn. Το αποστακτήριο ανήκει στην εταιρεία Whyte and Mackay, όπως άλλωστε και τα σπουδαία Jura και Dalmore, ενώ εδώ έχουν εργαστεί μερικοί από τους σπουδαιότερους ποτοποιούς στην ιστορία του whisky, οπως ο Willie Tait, ο οποίος έλεγε για το Fettercairn: "Νιώθουμε οτι υπάρχει κάτι ζωντανό εδώ μέσα".

Το Fettercairn εισάγεται στην Ελλάδα από την πολύ καλή προσπάθεια της εταιρείας Concepts, η οποία θα φέρει αρκετούς κωδικούς του αποστακτηρίου, ενώ προς το παρόν εισάγει το πολύ ωραίο δωδεκάρι που δοκιμάσαμε πρόσφατα και μας άρεσε πολύ. Με πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε το και μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: