Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Μέχρι το τέλος του κόσμου…

Μέχρι το τέλος του κόσμου… Από τον Γ. Μιχαήλο


Ορισμένοι άνθρωποι με ‘κολλάνε’ στον τοίχο… Σαφέστατα και δεν μιλάω για τους ‘υποψιασμένους’ οινόφιλους, από τους οποίους περιμένω ψαγμένες ερωτήσεις, γύρω από το κρασί, αλλά για άλλους, χωρίς ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο, οι οποίοι παρόλα αυτά καταφέρνουν να μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Πίνοντας λοιπόν καφέ, παρέα με τον φίλο μου Παύλο, την δεύτερη ημέρα της νέας χρονιάς και ενώ έχω αποφασίσει να ετοιμάσω για το House of Wine, έναν απολογισμό για το 2011, ήρθε από την πλευρά του η ερώτηση ‘βόμβα’, η οποία κατάφερε τελικά να ανατρέψει όλα τα σχέδια μου. ‘Έχεις σκεφτεί κάποια επιθυμία σου σε σχέση με το κρασί, την οποία θα ήθελες να πραγματοποιήσεις, μέχρι να έρθει το τέλος του κόσμου;’ .

Η αρχική μου ευδιαθεσία, λέγοντας του ότι έχουμε χρόνο ακόμα μέχρι εκείνη την ημέρα, κόπηκε απότομα όταν με ενημέρωσε, ότι το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια πλησιάζει, για την ακρίβεια ορίζεται στις 22-12-2012. ‘Μα καλά που ζω;’Γιατί εγώ δεν είχα ακούσει τίποτα;’ .

Ο πανικός είναι ένα συναίσθημα το οποίο δεν με καταλαμβάνει εύκολα, αλλά αυτό ομολογουμένως δεν ίσχυσε και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Για να είμαι ειλικρινής , δεν φοβήθηκα το πιθανολογούμενο, επερχόμενο τέλος. Δόξα τον Θεό παρά το νεαρό (χωρίς περαιτέρω σχόλια) της ηλικίας μου, αν αυτή είναι η μοίρα της ανθρωπότητας, θεωρώ ότι δεν θα φύγω στερημένος. Ζω έναν μεγάλο έρωτα, ασχολούμαι με πράγματα τα οποία με ‘γεμίζουν’, έχω κάνει τα ταξίδια μου, έχω γνωρίσει ανθρώπους σημαντικούς για τα δικά μου δεδομένα. Αλλά φευ! Υπάρχουν τόσα πράγματα ακόμα που θα ήθελα να απολαύσω γύρω από το κρασί. Εκεί έξω υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος, τον οποίο νιώθω ότι μόνο ακροθιγώς έχω ακουμπήσει , ένας κόσμος που μόλις τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται μπροστά μου. Νομίζω ότι ούτε η λέξη ‘wine-lover’ δεν μπορεί ακόμα, καν να μου αποδοθεί.

Έκανα μια σχετική έρευνα στο google γύρω από τις φήμες, η οποία ομολογουμένως με καθησύχασε, αλλά είχα πάρει ήδη την απόφαση μου. Φέτος θα έρθω πιο κοντά στην έννοια του wine-lover, ότι και αν συμβεί. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι θα ανοίξω οποιαδήποτε φιάλη κρασί βρω μπροστά μου. Η απόλαυση και η εμπειρία που μπορεί κάποιος να αντλήσει μέσα από το κρασί, δεν περιορίζεται απλά στο να πίνει. Είναι πολλά περισσότερα και πραγματικά πολύ διασκεδαστικά. Ρώτησα λοιπόν αγαπημένους μου φίλους, πήρα ιδέες από περιοδικά του χώρου, και μαζί με τα δικά μου θέλω, συνόψισα 12 ιστορίες, μία για κάθε μήνα του χρόνου, η υλοποίηση των οποίων θα φέρουν εμένα, γιατί όχι και εσάς, πιο κοντά στην έννοια του ολοκληρωμένου wine-lover. Τελικά το να ασχολείσαι με το κρασί έχει πολύ ‘fun’.

Ιανουάριος-Δοκιμάστε ένα icewine

Εγώ το (ξανά)έκανα ήδη. Ένα γλυκό κρασί του οποίου ο τρόπος παρασκευής είναι σχεδόν απίθανος. Τα σταφύλια μαζεύονται παγωμένα, συνήθως Νοέμβρη ή Δεκέμβρη, ανάμεσα στις 5:00 και στις 8.00 το πρωί όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -8ο C και πιέζονται ενώ είναι ακόμα παγωμένα, έτσι ώστε ο πάγος παραμένει στο πιεστήριο, ενώ η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του χυμού αυξάνεται. Η σοδειά αυτού του μοναδικού στυλ κρασιού δυστυχώς συνήθως σαπίζει, λόγω της παρατεταμένης παραμονής πάνω στο αμπέλι ή εξαφανίζεται από τα πουλιά ή τα αγριογούρουνα που αποτελούν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο! Αποτελεί λοιπόν ένα σπάνιο, μοναδικό, στυλ κρασιού, φτιαγμένο από ‘παγωμένα’ σταφύλια, ιδανικό για να το απολαύσετε μέσα στην καρδιά του παγωμένου χειμώνα.

Φεβρουάριος- Κάνετε κάποιο σεμινάριο/μάθημα γύρω από το κρασί ή παρευρεθείτε σε ένα masterclass

Η οινική εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκεται σε άνθηση, δίνοντας τη δυνατότητα σε οινόφιλους να παρακολουθήσουν από απλά, θεματικά, σεμινάρια γύρω από το κρασί, μέχρι ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, που αναδεικνύουν wine-experts. Αν ενδιαφέρεστε για κάτι πιο ‘εξωτικό’ μπορείτε απλά να λάβετε μέρος σε ένα θεματικό masterclass, όπως αυτά που διοργανώνονται στο εξωτερικό. Πως θα σας φαινόταν για παράδειγμα η εμπειρία μιας κάθετης δοκιμής δέκα ετών Chateau Lafite, υπό την σκέπη του Αγγλικού περιοδικού Decanter ή του Ινστιτούτου των Masters of Wine;

Μάρτιος-Οργάνωση ενός δείπνου εξολοκλήρου γύρω από το κρασί

Καλό είναι οι καλεσμένοι να ‘κουβαλάνε’ την τρέλα σας γύρω από το κρασί, αλλιώς δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα, να ανοίξετε τις καλύτερες σας φιάλες. Το δείπνο μπορεί να έχει και Bring Your Own Bottle χαρακτήρα, προτείνοντας στον κόσμο που θα παρευρεθεί, να φέρει ο καθένας την αγαπημένη του φιάλη. Τι καλύτερο από το να καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι παρέα με φίλους και αγαπημένα κρασιά; Πάντα υπάρχει και η εναλλακτική το δείπνο να λάβει χώρα σε ένα εστιατόριο, κατά προτίμηση με οινικό προσανατολισμό.

Απρίλιος- Πιείτε Κρασί φτιαγμένο από αμπέλια μεγαλύτερης ηλικίας από την ηλικία σας

Η γαλλική λέξη vielles vignes δεν έχει ακριβή ορισμό, με την έννοια ότι δεν έχει προσδιοριστεί από πια ηλικία και πάνω ένα αμπέλι χαρακτηρίζεται ‘παλαιό’, αλλά σίγουρα οτιδήποτε νεότερο από την ηλικία σας όποια και αν είναι αυτή, δεν δικαιούται στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η περιοχή της Barossa στην Αυστραλία θα εντυπωσιάσει ακόμα και την γιαγιά σας με την ηλικία ορισμένων αμπελώνων που διαθέτει, ενώ και ο αμπελώνας της Σαντορίνης διαθέτει κάποια αμπέλια, η ηλικία των οποίων ξεπερνάει εύκολα τα 100 χρόνια.

Μάιος- Επίσκεψη και γευστική δοκιμή σε οινοποιείο

Κάντε πρώτα την έρευνα σας από το σπίτι και βρείτε οινοποιεία κοντά στην περιοχή που μένετε. Επιλέξτε μόνο καλά οινοποιεία, τα οποία να είναι επισκέψιμα. Τηλεφωνήστε να κανονίσετε την επίσκεψη σας, καθώς επίσης ενημερωθείτε αν υπάρχει δυνατότητα να οργανωθεί και ένα γεύμα μέσα στο οινοποιείο. Είναι σίγουρο ότι η παρέα θα εντυπωσιαστεί από την ‘ανακάλυψη’ σας και θα ξετρελαθεί με την ιδέα της γευστικής δοκιμής από την ‘πηγή’. Αν βοηθήσει και ο καιρός αποτελεί μια φανταστική αφορμή για εκδρομή. Μη ξεχνάτε ότι τον Μάιο τα περισσότερα οινοποιεία της Ελλάδας, ανοίγουν τις πόρτες τους για όλους τους οινόφιλους, διοργανώνοντας υπέροχες εκδηλώσεις.

Ιούνιος- Περιήγηση στους αμπελώνες με τα ποδήλατα

Σας άνοιξε η όρεξη από την επίσκεψη στο οινοποιείο τον προηγούμενο μήνα; Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε μια ολόκληρη αμπελουργική ζώνη παρέα με μια ποδηλατική ομάδα. Περιηγηθείτε στους αμπελώνες της Νεμέας, της Αττικής ή άλλων αμπελουργικών περιοχών της Ελλάδος, με το ποδήλατο, επισκεφτείτε οινοποιεία πόρτα-πόρτα και δοκιμάστε κρασιά, ερχόμενοι πιο κοντά στη φύση.

Ιούλιος- Δοκιμάστε σταφύλια από τον αγαπημένο σας αμπελώνα Θα πρέπει να μιλάμε για ένα αμπελώνα ο οποίος είναι πρώιμος, έτσι ώστε το σταφύλι να έχει προλάβει να ωριμάσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Αλλιώς η ιστορία αυτή πρέπει να μετατεθεί σε άλλο μήνα, πιθανότατα να συμπτυχτεί με την ιστορία του Αυγούστου που θα σας βρει μέσα στον αμπελώνα να τρυγάτε. Σε περίπτωση που το κάνετε στα κλεφτά, καλό είναι να μην σας πάρουν είδηση, γιατί δεν ξέρετε ποτέ πως θα αντιδράσει (κυρίως λεκτικά), αυτός που θα σας εντοπίσει.

Αύγουστος-Λάβετε μέρος σε ένα τρύγο

Το πιθανότερο είναι ότι θα ‘ρίξετε’ τρελή δουλειά, πιθανότατα δεκάωρα ή δωδεκάωρα κάτω από τον ήλιο, μαζεύοντας σταφύλια. Ωστόσο τίποτα νομίζω δεν θα σας φέρει πιο κοντά στο αγαπημένο σας κρασί, από το να ‘κοπιάσετε’, μαζεύοντας ρώγα-ρώγα την πρώτη ύλη του, φροντίζοντας μόνο τα καλύτερα σταφύλια να φτάσουν στην ταινία διαλογής. Το πώς θα καταφέρετε να γίνετε δεκτοί σε ένα οινοποιείο για αυτή τη δουλειά, είναι κάτι στο οποίο δεν έχω απάντηση…

Σεπτέμβριος-Κάντε έρωτα ανάμεσα στα αμπέλια

Το διάβασα και έκτοτε μου έμεινε στο μυαλό. Παρά τον εξαιρετικό κίνδυνο να σας πιάσουν στα πράσα, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Ρώτησα τον Απόστολο Μούντριχα, πότε είναι σχετικά μια ήσυχη περίοδος για το αμπέλι και μου απάντησε η περίοδος μετά τον τρύγο. Οπότε κάπου εκεί στα τέλη Αυγούστου (π.χ. για την Σαντορίνη), μέσα Σεπτέμβρη για άλλες ζεστές περιοχές και τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη για πιο όψιμες, είναι μια καλή ευκαιρία, πριν ακόμα έρθουν τα μεγάλα κρύα!!!Προς Θεού αποφύγετε την περίοδο του τρύγου καθότι παρέα με εσάς θα διασκεδάσουν και αρκετοί άλλοι…

Οκτώβριος-Κάντε ένα οινοτουριστικό ταξίδι στην Τοσκάνη

Ένας από τους κορυφαίους οινοτουριστικούς προορισμούς, με ένα συνδυασμό αξεπέραστης φυσικής ομορφιάς και μεγάλης οινικής και γαστρονομικής κουλτούρας. Φροντίστε να έχετε κάνει μια σύντομη δίαιτα πριν από το ταξίδι σας, μιας που αναμένετε να αφεθείτε χωρίς περιορισμούς σε όλες τις γευστικές προκλήσεις που θα παρουσιαστούν μπροστά σας και πιστέψτε με θα είναι πάρα πολλές.

Νοέμβριος- Wine Spa με προϊόντα κρασιού

Πως θα σας φαινόταν η ιδέα φυτικών καλλυντικών φτιαγμένων από τα παραπροϊόντα του κρασιού; Οι ευεργετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σταφυλιού θα σταματήσουν τη διαδικασία της γήρανσης και θα σας αναζωογονήσουν, μετά από μια επίσκεψη σε κάποιο wine spa. Το πρώτο στον κόσμο vinotherapy spa κοντά στο Bordeaux, στην καρδιά των αμπελώνων Grand Cru, του Chateau Smith Haut Lafitte, σας περιμένει με εξαιρετικές θεραπείες spa, μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Αν σας πέφτει, μακριά δοκιμάστε την υπέροχη σειρά προϊόντων Lenga wine spa (αφρόλουτρα, body scrab, αντιρυτιδικές κρέμες, σαμπουάν και γαλακτώματα) στο σπίτι σας, από το πρωτοπόρο πάντα, οινοποιείο Αβαντίς.

Δεκέμβριος-Πιείτε τις καλύτερες φιάλες που διαθέτετε

Ποιός ο λόγος να τις φυλάτε ενώ όλα γύρω σας πρόκειται να καταστραφούν; Ότι και αν γίνει είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανοίξετε τις καλές σας φιάλες. Και αν θεωρείτε ότι είναι λίγο νωρίς ακόμα, τότε δώστε τους λίγο χρόνο να αναπνεύσουν και να αναδείξουν το μπουκέτο τους, μεταγγίζοντας τες σε μια καράφα. Είναι πολύ προτιμότερο από το να τις ξεχάσετε για πολλά χρόνια, κινδυνεύοντας να τις γευτείτε όταν ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν την ‘κατιούσα’.

Περιμένω και τις δικές σας ιδέες… Είναι κάτι από όλα αυτά που έχετε ήδη κάνει;Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

Μοιραστείτε το άρθρο: