Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Συμπόσιο ΕΔΟΑΟ στην Κρήτη: Ανταπόκριση

Συμπόσιο ΕΔΟΑΟ στην Κρήτη: Ανταπόκριση Από τον Γ. Μιχαήλο


Το τρίτο Συμπόσιο για το επώνυμο ελληνικό κρασί ξεκίνησε την Παρασκευή 1η Ιουνίου στην Κρήτη από τις 09:15 έως τις 14:00 στο Ξενοδοχείο Knossos Royal Aldemar Hotel που βρίσκεται κοντά στο Ηράκλειο.Το Συμπόσιο διοργανώνεται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου.
Ο Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS είναι εκεί, μετέχει στο συνέδριο και μας ενημερώνει για τα σημαντικα που συμβαίνουν εκεί.

Σχεδόν σε live ανταπόκριση, από το συνέδριο της ΕΔΟΑΟ στην Κρήτη, τα μηνύματα που εισπράττω για το Ελληνικό κρασί είναι απόλυτα ενθαρρυντικά. Από μία ‘εμπνευσμένη’ θα έλεγα ομιλία ενός εκ των ‘πρεσβευτών’ των Ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό, του σπουδαίου Steven Olson και σε ένα ύφος που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να προσηλυτίσει και τον πλέον δύσπιστο, απομόνωσα δύο κατά τη γνώμη μου σημαντικά στοιχεία. Το Ελληνικό κρασί ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό παγκοσμίως, αφενός γιατί κουβαλάει μια ‘κληρονομιά’ στην πλάτη του 4500 χρόνων και αφετέρου γιατί προσφέρει στην παγκόσμια αγορά πάνω από 300 τοπικές-γηγενείς ποικιλίες και άρα ένα απεριόριστο εύρος στυλ κρασιών από διαφορετικά οινοπέδια (terroir κατά τους Γάλλους) και ένα τοπίο με μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Κοιτώντας λίγο καιρό πίσω για να ήσουν καλός ‘παίχτης’, χρειαζόταν απλά να φτιάχνεις καλό κρασί, επισήμανε στο τέλος μιας εξαιρετικής παρουσίασης Ελληνικών κρασιών, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW το μεσημέρι του συνεδρίου. Τώρα πια για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις θα πρέπει όχι μόνο να φτιάχνεις εξαιρετικά κρασιά αλλά και να είσαι διαφορετικός-μοναδικός σε αυτό το οποίο προσφέρεις. Η Ελλάδα δεν έχει απλά ένα Gruner Veltliner να προβάλλει προς τα έξω, όπως έκαναν οι Αυστριακοί και διείσδυσαν’ στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων παγκοσμίως. Μπορεί να βασιστεί σε εκατοντάδες τοπικές ποικιλίες οι οποίες και κορυφαία ποιότητα διαθέτουν και είναι ότι πιο διαφορετικό υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Για παράδειγμα η δοκιμή και μόνο της Σητείας του Οικονόμου αποτελεί μία απίστευτη γροθιά στο στομάχι κατά της παγκοσμιοποίησης.

Κάθε χρόνο, όπως μου έλεγε ο George Athanas του All About Greek Wines, δοκιμάζουν μαζί με την Σοφία Πέρπερα στο Οινόραμα πλήθος νέων παραγωγών και ποικιλιών και επιστρέφουν με καινούριο υλικό στις βαλίτσες τους, ικανό να ενθουσιάσει οινόφιλους και ειδικούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και είμαι πεπεισμένος ότι εφόσον ο κόσμος κατάφερε να καταλάβει την προφορά της Αυστριακής ποικιλίας Gruner Veltliner, δεν θα είναι πρόβλημα να μπορέσει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να προφέρει και το Ελληνικό Xinomavro ή το Agiorgitiko. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση κατά την οποία ο κόσμος πάει στα εστιατόρια του εξωτερικού και λέει: δώσε μου από εκείνο το φανταστικό ερυθρό Ελληνικό κρασί που δοκίμασα την προηγούμενη φορά. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα καταφέρουν αυτοί οι άνθρωποι να το ζητάνε με το όνομα του, απλά ως Ξινόμαυρο, ή Αγιωργίτικο ή οποιοδήποτε άλλο από τις 300 αυτόχθονες Ελληνικές ποικιλίες. .

Η διαπίστωση είναι ότι Το Ελληνικό κρασί ‘απογειώνεται’ αυτή τη στιγμή προς τις αγορές του εξωτερικού και σε ένα διάστημα μόλις 10 ετών υπάρχει για παράδειγμα αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας κατά 75%, στην δύσκολη αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό ακόμα και αν κάποιος σκεφτεί ότι όταν ξεκινάς από το σημείο μηδέν (γιατί εκεί βρισκόταν η Ελλάδα πριν μερικά χρόνια) είναι εύκολο τα νούμερα να δείχνουν περισσότερο εντυπωσιακά από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Μου κάνει εξαιρετική αίσθηση επίσης το γεγονός ότι με το Ελληνικό κρασί ασχολούνται κάποια από τα κορυφαία ονόματα του πλανήτη. Στο συνέδριο παρευρίσκονται άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά των αγορών του εξωτερικού όπως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Ανάμεσα τους σπουδαίοι Master Sommelier και MWs, Wine Buyers και δημοσιογράφοι οίνου σε σπουδαία περιοδικά και μεγάλη επιρροή παγκοσμίως. Πάρα πολλοί από αυτούς είναι νέοι. Είναι αυτή η λεγόμενη γενιά του millennial (21-35) που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή κινεί τα νήματα. Όλοι τους είναι πάρα πολλοί ανοιχτοί σε κάθε τι καινούριο και ταυτόχρονα διαφορετικό, δεν διστάζουν να ταξιδεύψουν για να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν νέους οινικούς ορίζοντες, ‘παίζουν’ πολύ με το facebook, το twitter και τα social media, είναι τρελοί γκατζετάκηδες και την μία στιγμή δοκιμάζουν και την άλλη κάνουν share τα σχόλια τους, με τη βοήθεια του ipad. Το Ελληνικό κρασί προσφέρει αυτή τη στιγμή στη γενιά αυτή των wine-geeks, γενναίες δόσεις ενθουσιασμού και ατελείωτες δυνατότητες εξερεύνησης. Όσο για τον Robert Parker ξεκολλάνε από τα κρασιά τα στικεράκια με τις βαθμολογίες του και τα κολλάνε πάνω στο πουκάμισο τους, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η άποψη του δεν είναι και τόσο καταλυτική για τους ίδιους. Έχουν προσωπική άποψη και διάθεση να εξερευνήσουν από μόνοι τους κάθε τι καινούριο και διαφορετικό και όχι απλά να ακολουθήσουν το στυλ που τους επιβάλλει κάποιος γευσιγνώστης παγκόσμιας κλάσης.

Δε ξέρω αν αυτή η αισιόδοξη εικόνα του Ελληνικού κρασιού συνάδει με την πραγματικότητα ή την εικόνα που ο καθένας εκεί έξω έχει για το πόσο δύσκολα ή μη είναι τα πράγματα. Ωστόσο όλα τα παραπάνω τα οποία λέχθηκαν την πρώτη μέρα του συνεδρίου δεν ήταν απλά για να ευλογήσουμε τα γένια μας… Είναι η πρώτη φορά που τα πιστεύω και τα συμμερίζομαι απόλυτα. Γιατί μετά από τη θεωρία, τους απολογισμούς και τους μελλοντικούς στόχους, έρχεται η ώρα της κρίσης, η οποία αποτυπώνει ξεκάθαρα το που βρισκόμαστε σε οινικό επίπεδο. Και όταν δοκιμάζεις κρασιά όπως για παράδειγμα το απίστευτο λευκό Vino Nobile 2004 της Mediterra, ή τη Σητεία του Οικονόμου, ξέρεις ότι ο ενθουσιασμός αυτός που επικρατεί στο συνέδριο δεν προήλθε απλά από φλυαρίες που είπαν κάποιοι, οι οποίοι στο κάτω-κάτω πληρώνονται για να είναι ‘πρεσβευτές’ του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, αλλά από την ενυπάρχουσα ποιότητα που αυτή τη στιγμή, το Ελληνικό κρασί διαθέτει. .

Crete is at this moment a place where good thinks for Greek wine may happen… Είναι κάτι το οποίο ταυτόχρονα ελπίζω και πιστεύω!


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

Μοιραστείτε το άρθρο: