Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Εξωτικό και μοναδικό: Gewurztraminer

Εξωτικό και μοναδικό: GewurztraminerΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Νομίζω πως το Gewurztraminer είναι από εκείνες τις ποικιλίες που παρά το δύσκολο-προφέρετο όνομα τους, είναι πολύ εύκολες στο να τις αναγνωρίσεις σε μια τυφλή γευστική δοκιμή. Αρκεί ίσως και μια μόνο φορά να τo δοκιμάσεις για να μπορέσεις να ανακαλέσεις στη συνέχεια στο μυαλό σου το χαρακτηριστικό του άρωμα, εξωτικό το χαρακτηρίζουν πολλοί, αλλά και αυτό τον συνδυασμό χαμηλής οξύτητας και υψηλού αλκοόλ που διαθέτουν τα κρασιά από την ποικιλία.

Αρωματικά είναι μάλλον το οινικό αντίστοιχο ενός ανθρώπου που του αρέσει να κάνει επίδειξη και να προβάλλεται. Ξεκάθαρο show off, με αρώματα από πέταλα τριαντάφυλλου, εξωτικά-τροπικά φρούτα, βερίκοκο, βιολέτα, πιπέρι, ginger, αλλά και ώριμο αχλάδι, τα οποία σε κορυφαία παραδείγματα από την πατρίδα του την Αλσατία μπορούν να συνοδεύονται από ορυκτά αρώματα και με την παλαίωση γήινες νύξεις που θυμίζουν τρούφα.

Στο στόμα πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν περισσότερο κόκκινο από λευκό κρασί. Το Gewurztraminer σας ποτέ δεν θα είναι ένα κλασικό , τραγανό και ελαφρύ ξηρό λευκό κρασάκι. Από οξύτητα καλύτερα να μη το συζητήσουμε. Έχει μάλλον ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής οξύτητας σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο λευκό σταφύλι στον κόσμο. Και ακόμα και αν προσπαθήσεις να το τρυγήσεις νωρίτερα για να διατηρήσεις υψηλότερη οξύτητα τότε είναι σίγουρο πως δε θα καταφέρεις να πάρεις σχεδόν τίποτα από τα ελκυστικά του αρώματα. Δε θα έχουν προλάβει καν να αναπτυχθούν.

Αυτός ο συνδυασμός χαμηλής οξύτητας και υψηλού αλκοόλ είναι κάτι το οποίο πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αποδεχτείς όταν δοκιμάζεις ένα Gewurztraminer. Και η αλήθεια είναι πως το να πας και να προσθέσεις οξύτητα στο οινοποιείο για να αλλάξεις την ισορροπία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει καλά αποτελέσματα. Ξεπερνώντας το ζήτημα της φρεσκάδας η ισορροπία έρχεται τελικά μέσα από τον συνδυασμό επιπέδων γλυκύτητας που μπορεί να υπάρχουν, μιας χαρακτηριστικής πικράδας που διαθέτει η ποικιλία και της τανικής δομής την οποία συχνά επιδεικνύει, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για λευκό κρασί. Για αυτό και αυτοί που υποστηρίζουν ότι θυμίζει στο στόμα θυμίζει περισσότερο κόκκινο σταφύλι.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα υπολειμματικά σάκχαρα και αυτό το φοβερό αρωματικό δυναμικό που διαθέτει το Gewurz, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να φέρεις κόσμο κοντά στο κρασί και να τον πείσεις να το δοκιμάσει. Ακόμα και για την Αλσατία το Gewurztraminer αποτελεί αυτό που οι Άγγλοι ονομάζουν calling card αφού είναι μια ποικιλία που τραβάει τον κόσμο προς τις Αλσατίες. Η αλήθεια είναι πως δεν μου έχει τύχει ποτέ να προτείνω στο εστιατόριο Lenga του Αβαντίς ή Μελισσόπετρα του Τσέλεπου και να μου έχουν επιστρέψει πίσω τη φιάλη. Safe bet που λένε…

Πριν σας οδηγήσω προς την συγκλονιστική έκφραση του Αλσατικού Gewurztraminer

Comtes d’ Eguisheim2003 που προέρχεται από κορυφαίο αμπελοτόπι της Αλσατίας και διαθέτει έναν πικάντικο-εξωτικό χαρακτήρα, με αρώματα τροπικών φρούτων όπως λίτσις, πυρηνόκαρπων και φοβερή ανθικότητα, μαζί όμως με έντονα ορυκτά στοιχεία και γήινες νότες εξέλιξης, που δίπλα σε κάποιο Ινδικό κάρυ θα ήταν σκέτη μαγεία, θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με κάτι ποιο βασικό.

Η Ελλάδα αν και δεν έχει μεγάλη παράδοση με την ποικιλία διαθέτει δυο πολύ επιτυχημένες ετικέτες την Μελισσόπετρα του Τσέλεπου και το Lenga από το κτήμα Αβαντίς. Και οι δυο έχουν διατηρήσει σε άριστο βαθμό τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά του σταφυλιού σε συνδυασμό με μια πολύ ελαφριά γλυκύτητα στο τελείωμα που σαγηνεύει σε συνδυασμό με την εκρηκτικότητα στη μύτη. Λιγότερο γνωστό αλλά επίσης επιτυχημένο είναι το Gewurztraminer από το κτήμα Δύο Φίλοι το οποίο δεν διαθέτει την ίδια εκρηκτική αρωματική ένταση με τα προηγούμενα δύο, αλλά το υψηλό υψόμετρο του χαρίζει περισσότερη φρεσκάδα δίπλα στο επίσης λιπαρό και πλούσιο στόμα.

Κλείνοντας μη ξεχνάτε πως το Vina Esmeralda ένα από τα πιο σημαντικά brands παγκοσμίως και ένα από τα πιο επιτυχημένα σε πωλήσεις κρασιά στην ιστορία του House of Wine, συνδυάζει το Gewurztraminer με το Moscatel. Λέτε τυχαία ο Torres να επέλεξε την ποικιλία για να φτιάξει ένα από τα πιο μοσχοπουλημένα του κρασιά και σταθερά πρώτο στις προτιμήσεις του κόσμου;


Στην υγειά σας και καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

Μοιραστείτε το άρθρο: