Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τα αποκριάτικα… ζώα του κρασιού!

Τα αποκριάτικα… ζώα του κρασιού!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Τριώδιο άνοιξε και όλοι βρίσκουμε σε αυτές τις 3 εβδομάδες την ευκαιρία να ξεφύγουμε λιγάκι. Να αρχίσουμε τις μεταμφιέσεις, το ξεφάντωμα, τα πάρτυ, το πολύ φαγητό και φυσικά πολλά και καλά κρασιά.

Με αποκριάτικη διάθεση και εμείς ντυνόμαστε ζώα και θα μιλήσουμε για λαγούς, αλεπούδες, χελώνες, πρόβατα αλλά και πτηνά, που κάτω από την φορεσιά τους κρύβουν απολαυστικά κρασιά, που μπορούν να συνοδεύσουν όλες τις αποκριάτικες στιγμές. Κρασιά που παίρνουν το όνομα τους από το τον αμπελώνα από τον οποίο προέρχονται τα σταφύλια ή από την περιοχή και άλλα γιατί συμβολίζουν κάτι ή αποτελούν την έμπνευση του παραγωγού.

Τι πιο πρωτότυπο να μεταμφιεστούμε μέλισσες, πρόβατο ή αλεπού και να προσφέρουμε ένα κρασί ‘ίδιο’ με την αμφίεση μας. Την στολή μετά την Καθαρά Δεύτερα θα πρέπει να την βγάλουμε. Το κρασί θα συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε!

Οι στολές μας:

Άσπρος Λαγός λευκός και Άσπρος Λαγός ερυθρός. Στα άσπρα ντύνονται οι λαγοί του Νίκου Δουλουφάκη, με τον λευκό να είναι από την πιο ‘ελπιδοφόρα’ λευκή ποικιλίας της Κρήτης, το Βιδιανό και τον ερυθρό από μια από τις δημοφιλέστερες διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, το Cabernet Sauvignon. Προέρχονται και τα δύο από ένα αμπελώνα με το τοπωνύμιο Άσπρος Λαγός και είναι κρασιά που ‘τρέχουν με χίλια’.

Mountain Fish, Κατώγι-Στροφιλιά. Τι δουλειά έχει ένα ψάρι στα βουνά? Οι αμπελώνες που καλλιεργούν το Αγιωργίτικο για το συγκεκριμένο κρασί στο Κατώγι Στροφιλιά, βρίσκονται στο ορεινό (mountain) χωριό Ψάρι (fish) στην περιοχή της Κορινθίας. Έτσι προκύπτει το όνομα του κρασιού που είναι από τα λίγα κόκκινα κρασιά, που λόγω της φρεσκάδας και του ελαφριού σώματος μπορεί να συνδυαστεί και με πλούσια πιάτα ψαριών. Όνομα και πράγμα δηλαδή!

Μαύρο Πρόβατο λευκό, Μαύρο Πρόβατο ερυθρό, Χρυσός Λέων Chardonnay και Χρυσός Λέων Cabernet Sauvignon. Τέσσερις επιλογές μας προσφέρονται από το οινοποιείο του Νίκου Λαζαρίδη για να μεταμφιεστούμε. Μαύρα πρόβατα και χρυσά λιοντάρια! Το θηλυκό λιοντάρι από Chardonnay και το αρσενικό από Cabernet Sauvignon έρχονται από το οινοποιείο Μακεδών στην Καβάλα. Τα Μαύρα πρόβατα μόνο ‘μαύρα πρόβατα’ δεν είναι. Syrah-Merlot το κόκκινο και Semillon-Sauvignon Blanc το λευκό, είναι ιδανικά για όλα τα αποκριάτικα πάρτυ. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ονόματα αμπελώνων αλλά με την έμπνευση του παραγωγού.

Μπλε Αλεπού, Κυρ Γιάννη. Στις πλαγιές του Βερμίου, ανάμεσα στους λόφους θα βρούμε την Μπλε Αλεπού του κυρ Γιάννη. Syrah, Merlot, Ξινόμαυρο και ένα μικρό ποσοστό από 6 ακόμα ποικιλίες, δημιουργούν ένα ‘άγριο’ και ‘πανέξυπνο’ κρασί όπως και το ζώο που του χαρίζει το όνομα του. Η αλεπού αφήνει το αποτύπωμα της στην φιάλη και είναι σίγουρο ότι θα το αφήσει και στο ποτήρι και στο στόμα μας.

Πλαγιές Γερακιών λευκό, Πλαγιές Γερακιών ροζέ, Πλαγιές Γερακιών ερυθρό και Σαντορίνη Δελφίνια. Στο Κτήμα Αβαντίς ‘παίζουν’ μεταξύ αέρα και θάλασσας με τρία γεράκια να πετούν και ένα δελφίνι να κολυμπάει. Τα σταφύλια για τα γεράκια προέρχονται από τις Πλαγιές των Γερακιών, (τα οποία λέγονται χαριτολογώντας, φύλακες των αμπελώνων) μια περιοχή στην Εύβοια που οι ‘παλιοί’ έλεγαν Γερακάρια. Εδώ η σπάνια Μαυροκουντούρα δίνει ένα επιβλητικό, όπως τα γεράκια , ερυθρό (με λίγο Syrah) και ένα μοναδικό ροζέ κρασί. Τα λευκά γεράκια ‘φτιάχνονται’ από Sauvignon Blanc και Μαλαγουζιά. Τα Δελφίνια μας ταξιδεύουν στην πανέμορφη Σαντορίνη και φέρνουν πιο κοντά το καλοκαίρι.

Κτήμα Άλφα Μαλαγουζιά, Κτήμα Άλφα Syrah και Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο. Δύο είδη... ζώων διαθέτει το Κτήμα Άλφα που ‘ζουν’ στο Αμύνταιο. Έναν σκατζόχοιρο από Ξινόμαυρο, και δύο χελώνες, μία από Μαλαγουζιά και μία από Syrah. Τρία Single Vineyard κρασιά (δηλαδή παράγονται από ένα συγκεκριμένο αμπελώνα) που το όνομα τους συνοδεύεται από τα ονόματα των αμπελώνων. Τις χελώνες θα τις βρούμε σε υψόμετρο μεταξύ 620 - 710 μέτρων και τον σκατζόχοιρο λίγο ψηλότερα στα 690 μέτρα.

Bee, Κτήμα Παλυβού. Ένα τόσο παιχνιδιάρικο και χαριτωμένο κρασί, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ένα τέτοιο όνομα. Ροζέ το περιεχόμενο, φρουτένιο με μια μελένια γλύκα και τις φυσαλίδες να κάνουν μπιζζζζζ. Απολαύστε το με τους φίλους σας και θα ‘μαζευτούν’ σαν τις μέλισσες γύρω σας!

Τελειώνοντας, να σας ενημερώσουμε ότι έρχεται και μια ‘μικρή αρκούδα’, που αν την συναντήσετε, μην τρέξετε για να ξεφύγετε. Ανοίξτε την και πιείτε την!


Στην υγειά σας!Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

 

Μοιραστείτε το άρθρο: