Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Πως νομίζετε ότι αποθηκεύουμε τα κρασιά μας;

Πως νομίζετε ότι αποθηκεύουμε τα κρασιά μας; Γράφει ο Sommelier Πριν από λίγες μέρες, πήραμε ένα email φίλου στα πλαίσια της υπηρεσίας προς φίλους και πελάτες μας "Ρωτήστε μας για το κρασί". Που αφού ρωτούσε για την παλαίωση του κρασιού στο μπουκάλι και την "απαίτηση" θερμοκρασίας 12-14 βαθμών C, αναρωτιόταν σε τις συνθήκες είχε μέχρι την αγορά του διατηρηθεί το κρασί και κατέληγε με την φράση "ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ 12-14 ΒΑΘΜΟΥΣ C." (Τόσο η ερώτηση όσο και η απάντησή μας δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες μας "Ρωτήστε μας για το κρασί").

Σε μιά πρώτη ανάγνωση, να ομολογήσουμε ότι κάπως ...εκνευριστήκαμε! Πώς προέκυπτε αυτό το " ΝΟΜΙΖΩ..." του φίλου μας;

Επειδή όμως αφ' ενός ο ...πελάτης έχει πάντα δίκιο, αφ' ετέρου επειδή καθίσαμε και το σκεφτήκαμε, διαπιστώσαμε ότι το ερώτημα του φίλου μας και η προφανής αμφισβήτησή του για τις συνθήκες αποθήκευσης των κρασιών μας ήταν απόλυτα δικαιολογημένη.

Και ήταν, για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος, γιατί οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις των φίλων του κρασιού σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσής των κρασιών γενικά δικαιολογούν την αμφισβήτηση. Ο δεύτερος, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημερώσει τους φίλους του House of Wine πως, που και κάτω από ποιές συνθήκες αποθηκεύουμε τα κρασιά που τους προμηθεύουμε! Επειδή εμείς καθημερινά βλέπουμε τις συνθήκες αποθήκευσης των κρασιών μας, είχαμε την -λανθασμένη ασφαλώς- εντύπωση ότι τις γνωρίζουν και οι φίλοι μας! Mea Culpa...

Όσον αφορά τον πρώτο λόγο, είναι σύνηθες να βλέπουμε στις βιτρίνες κάποιων καταστημάτων να "εκτίθενται" τα κρασιά κάτω από το λαμπρό φως (αλλά και την θερμότητα) του ελληνικού ήλιου... 'Η να βρίσκονται επί μήνες ολόκληρους όρθια σε κάποια φωτεινά επίσης ράφια, σε χώρους που τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος κλιματίζονται, την δε νύκτα είτε παγώνουν (τον χειμώνα) είτε βράζουν (το καλοκαίρι). Επομένως, δικαιολογημένα ο φίλος μας γενικεύει αυτό που συνήθως βλέπει, θεωρεί ότι είναι ο κανόνας, και η "μπάλα" παίρνει δίκαιους και άδικους!

Τα παραπάνω συμβαίνουν συνήθως σε καταστήματα "γενικού εμπορίου", όπου η πώληση των κρασιών δεν αποτελεί το αποκλειστικό αντικείμενο της επιχείρησης. Συμβαίνουν δυστυχώς επίσης και σε μερικά καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών με μικρούς τζίρους, όπου τα κρασιά παραμένουν στα ράφια επί μακρό χρονικό διάστημα. Και -κακά τα ψέματα- το κρασί στο ράφι του καταστήματος μπορεί να μένει για μικρό μόνο χρονικό διάστημα, όσο καλές και αν είναι οι συνθήκες μέσα στο κατάστημα. Γιατί και φώς θα υπάρχει, και όρθια συνήθως θα αποθηκεύεται η φιάλη, και θα υφίσταται τις αλλαγές θερμοκρασίας ημέρας και νύκτας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι κανονικά, καμία κάβα ή οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης ποτών δεν διατηρεί κρασιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι τα κρασιά που αποθηκεύει σκοπό έχουν να πουληθούν το ταχύτερο δυνατό. Έτσι, τα κρασιά παραμένουν για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα κάτω από μη ιδανικές συνθήκες. Να επισημάνω εδώ ότι για την διατήρηση του κρασιού σε καλή κατάσταση δεν απαιτείται τόσο χαμηλή θερμοκρασία, όσο ΣΤΑΘΕΡΗ θερμοκρασία, καθώς και έλλειψη έντονου φωτισμού και σχετική υγρασία, κάτι που δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ερχόμαστε τώρα στον τρόπο αποθήκευσης των κρασιών στις αποθήκες μας. Θα θέλαμε λοιπόν να γνωρίζετε ότι οι αποθήκες του House of Wine διαθέτουν πλήρως ελεγχόμενη σταθερή θερμοκρασία 16 βαθμών κελσίου (συν-πλην μισό βαθμό) με σταθερή και ελεγχόμενη υγρασία 75% 24 ώρες το 24ωρο και για ολόκληρο το χρόνο, βρίσκονται δε σε υπόγειο χώρο απόλυτα σκοτεινό, χωρίς θορύβους περιβάλλοντος και κραδασμούς. Το γεγονός αυτό θα επέτρεπε ακόμα και την ασφαλή μακροχρόνια παλαίωση κρασιών. Εν τούτοις, τα κρασιά παραμένουν στην αποθήκη μας κατά μέσο όρο 9 ημέρες μόνο, γεγονός που κάνει τις συνθήκες αποθήκευσής τους απόλυτα ιδανικές.

Μπορείτε λοιπόν να είστε βέβαιοι ότι τα κρασιά που θα αγοράσετε από το House of Wine θα σας παραδοθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Και λέμε "καλύτερη δυνατή" γιατί ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να ελέγξουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε αποθηκευθεί κάποιο κρασί ΠΡΙΝ μας παραδοθεί από τον παραγωγό ή τον χονδρέμπορο. Και εδώ όμως, το γεγονός ότι επιλέγουμε προσεκτικά τους προμηθευτές μας, ελαχιστοποιεί και σχεδόν μηδενίζει την πιθανότητα να παραλάβετε κακοσυντηρημένο κρασί. Αλλά και σε αυτή την απόλυτα σπάνια περίπτωση, αν ο πελάτης διαπιστώσει πρόβλημα, το House of Wine θα αλλάξει το κρασί χωρίς καμία επιβάρυνση για τον πελάτη, άμεσα και χωρίς ΟΥΔΕΜΙΑ αμφισβήτηση.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε γιατί αγαπάμε το κρασί τουλάχιστον όσο και οι πελάτες μας, και θέλουμε να το βλέπουμε να απολαμβάνει στις αποθήκες μας τις συνθήκες ηρεμίας, θερμοκρασίας και υγρασίας που του αξίζουν! Δεν επιθυμούμε λοιπόν οι πελάτες μας να "νομίζουν", αλλά να είναι βέβαιοι ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να απολαμβάνουν το κρασί που αγοράζουν από το House of Wine σε άριστη κατάσταση.

Μοιραστείτε το άρθρο: