Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Γιατί όμως whisky;

Από τον Κ. Κοντογιώργη

Τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2009 και μετά, παρατηρήθηκε μια πτώση στις πωλήσεις whisky στη χώρα μας, στην αρχή μικρότερη, σε επίπεδο του 4%, μετά μεγαλύτερη, φτάνοντας μέχρι και το 15%.

Οι αριθμοί αυτοί φυσικά είναι γενικοί δείκτες, αλλά η πτώση συχνά διέφερε, ανάλογα με το αν μιλάμε για blend ή single malt, -όπου το malt δέχθηκε βέβαια και τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω του μεγαλύτερου κόστους-, ή αν μιλάμε για το τάδε ή το δείνα brand.

Το τέλος του 2014 και ή αρχή του 2015 βρίσκουν το whisky στη χώρα μας, -και για να είμαι πιο ακριβής τις πωλήσεις του-, να έχουν μια σχετικά ανοδική τάση, στέλνοντας κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον του.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε οτι τα προηγούμενα χρόνια, αποστάγματα όπως το τσίπουρο, ή ρακή και άλλα είχαν πάρει την εκδίκησή τους από το whisky που μεσουρανούσε τα χρόνια απο το 1990 έως και το 2007-2008, τότε που σε οποιοδήποτε μεσοαστικό σπίτι κι αν πήγαινε κάποιος, υπήρχε μια κάβα με διάφορα whisky, σε κάποιες δε των περιπτώσεων, πολύ καλά και ποιοτικά single malts.

Η οικονομική κρίση είχε γίνει λοιπόν η αιτία, ώστε πολλοί παραδοσιακοί καταναλωτές whisky να στραφούν στα αποστάγματα που αναφέραμε για να σβήσουν τη δίψα τους

Αυτό που γράφω δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση οτι έχω κάτι εναντίον του τσίπουρου ή της ρακης, αφού και εγώ καταναλώνω κατά κόρον από τα παραπάνω, ειδικά τα μεσημέρια του καλοκαιριού, σημαίνει όμως οτι έχω πρόβλημα αν ή ποιότητά τους είναι κακή.

Το whisky όμως, όπως είπαμε παραπάνω, στις μέρες μας επαναπροσδιορίζεται και δείχνει μια ανοδική τάση.

Γιατί όμως whisky;

Πρώτον, γιατί ένα δισεκατομμύριο και πλέον καταναλωτές που το προτιμούν σε όλη την υδρόγειο, κάτι θα ξέρουν.

Δεύτερον, γιατί κανένα απόσταγμα δεν έχει τόσο μεγάλη ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων και δεν μπορεί να μας πει τόσα πολλά όπως το whisky, αν φυσικά αναφερόμαστε σε καλής ποιότητας whisky, όπως πχ ένα Highland Park ή ενα Glendronach.

Τρίτον, αφού πάλι θυμίσω οτι αναφέρομαι σε καλής ποιότητας whisky, γιατί είναι υγιεινό. Είναι γεγονός οτι στον αιώνα που διανύουμε, απο πλευράς διατροφής, βομβαρδιζόμαστε από τροφές και ποτά γεμάτα χημικά πρόσθετα, που δεν συνιστούν ιδανικό τρόπο διατροφής. Οι καταναλωτές λοιπόν του single malt whisky, ή γιατί όχι και του καλού blend, έχουν την ευκαιρία να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό τους με κάτι εντελώς υγιεινό, μάλιστα όπως έχουμε αναφέρει σε άλλα άρθρα, κάποιες φορές φτιαγμένο με χειροποίητο τρόπο, αρκεί φυσικά ή κατανάλωση να γίνεται με μέτρο, άσχετα βέβαια αν το μέτρο είναι διαφορετικό για τον καθένα. Τρανό παράδειγμα συνδυασμού υγείας με κατανάλωση whisky, είναι το Laphroaig, το οποίο εκτός του οτι παρασκευάζεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που γινόταν εδώ και 250 χρόνια, επίσης συνίσταται και από τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Σύλλογο σαν συστατικό για την καλη υγεία των δοντιών.

Και τέταρτον, για να χρησιμοποιήσω μια ατάκα από παλιά διαφήμιση μπύρας:

Γιατί έτσι μας αρέσει!

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: