Ανακαλύπτοντας το Tempranillo

Ανακαλύπτοντας το Tempranillo
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Tempranillo είναι το πιο διάσημο σταφύλι της Ισπανίας, αυτό που βρίσκεται πίσω από τα μεγάλα ερυθρά κρασιά της χώρας. Μέχρι το 2015 ήταν η τρίτη πιο πολυφυτεμένη οινοποιήσιμη ποικιλία στον κόσμο με το 90% των φυτεύσεων να βρίσκονται στην Ισπανία. Temprano στα Ισπανικά σημαίνει ‘νωρίς’ και πιθανότητα πήρε το όνομα του από το γεγονός ότι ωριμάζει νωρίς. Το βρίσκουμε με αμέτρητα διαφορετικά ονόματα. Παρόλο που είναι ποικιλία της Ιβηρικής χερσονήσου, την συναντάμε και στην νότια Γαλλία αλλά και στην Ιταλία όπου το DNA έδειξε ότι σε κάποιες περιοχές αυτό που καλούν Malvasia Nera είναι Tempranillo.

Σαν σταφύλι δίνει μέτρια προς μεγάλα ερυθρά τσαμπιά με μικρές λεπτές ρόγες που είναι πλούσιες σε φαινολικά συστατικά, δηλαδή ανθοκυάνες και τανίνες. Ανθίζει και ωριμάζει νωρίς, είναι ευαίσθητο στην πολύ ξηρασία, στους δυνατούς ανέμους και στο ωίδιο. Αν και δίνει καλύτερα αποτελέσματα όταν καλλιεργείται σε υψηλά υψόμετρα, είναι σταφύλι σχετικά ανθετικό στην ζέστη.

Αν η Ισπανία έπρεπε να ταυτιστεί με μια μόνο ποικιλία, τότε σίγουρα αυτή θα ήταν το Tempranillo. Μπορεί να είναι η δεύτερη πιο πολυφυτεμένη ποικιλία μετά το λευκό Airen είναι όμως σίγουρα η πιο σημαντική από πλευράς ποιότητας. Έχει παρουσία σχεδόν σε όλη την χώρα. Μπορεί να δώσει κρασιά φρέσκα ευκολόπιοτα ερυθρά κρασιά με αρώματα φράουλας (Ibericos Crianza) αλλά και πλούσια, συμπυκνωμένα με δυνατότητα παλαίωσης ερυθρά, ανάλογα με το στυλ, την περιοχή και τον τρόπο οινοποίησης που θα επιλεχθεί. Γενικότερα εμφανίζει μέτριο αλκοόλ, αρκετές τανίνες, μέτρια οξύτητα και ευρύ φάσμα αρωμάτων από μπαχαρικά, φύλλα καπνού, βότανα και κόκκινα φρούτα.

Το Tempranillo είναι η κύρια ποικιλία της περιοχής της Rioja αποτελώντας την βάση για τα περισσότερα ερυθρά κρασιά. Αν και υπάρχουν κρασιά Rioja από 100% Tempranillo (Finca Allende) συνήθως αναμιγνύεται με το Mazuelo (Carignan), το Graciano, και την Garnacha όπως στα Bodega Lanzaga LZ Rioja και Vina Tondonia Rioja Reserva. Αν και παραδοσιακά αυτά τα κρασιά ωριμάζουν σε βαρέλια αμερικάνικης προέλευσης, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο και τα γαλλικά. Τα κρασιά αυτά έχουν την δυνατότητα να παλαιώνουν για πολλά χρόνια εμφανίζοντας αρώματα ώριμων σκούρων φρούτων, δέρματος και καπνού.

Στην Ribera del Duero, μία ακόμα περιοχή της Ισπανίας όπου κυριαρχεί το Tempranillo (καλείται και Tinto Fino εδώ), οι πιο ψυχρές νύχτες οδηγούν στην παραγωγή κρασιών με πιο πυκνό και ζωηρό φρούτο και βαθύτερο χρώμα ενώ η χρήση των γαλλικών βαρελιών είναι πιο συχνή. Τα καλύτερα κρασιά εδώ, όπως το Pesquera Crianza και το Celeste , παράγονται από 100% Tempranillo. Τα πιο πλούσια και δυνατά κρασιά από Tempranillo, όπως το Pintia, παράγονται στην περιοχή του Toro. Έχουν βαθύ χρώμα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Και σε αυτές τις τρεις σπουδαίες περιοχές αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ισπανία το Tempranillo αναμιγνύεται συχνά με διεθνείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon και το Merlot (Coronas, Gran Coronas).

Έχει σημαντική παρουσία και στην Πορτογαλία όπου καλείται Tinta Roriz στην περιοχή του Douro και Aragones στην περιοχή του Alentejo. Eίναι το δεύτερο πιο πολυφυτεμένο σταφύλι στην περιοχή του Douro αποτελώντας μία από τις βασικές ποικιλίες για την παραγωγή των περίφημων Port (LBV Port, Ramos Pinto, Taylor's Tawny 20 Years Old) χαρίζοντας χρώμα και σώμα αλλά και αρώματα πιπεριού, λουλουδιών και σκούρων φρούτων. Εκτός από τα γλυκά ενισχυμένα κρασιά χρησιμοποιείται και στην παραγωγή ξηρών κρασιών όπως το Crasto Douro.

Αξιοσημείωτη παρουσία έχει και στην Βόρεια Αμερική, κυρίως στην California και στην Washington, στην Αργεντινή με επίκεντρο την Mendoza αλλά και στην Αυστραλία.

Αν αναρωτιέστε αν μπορούμε να βρούμε Ελληνικό κρασί από Tempranillo τότε η απάντηση είναι ναι! Η πιο σημαντική προσπάθεια είναι αυτή από το Κτήμα Παυλίδη στην Δράμα όπου παράγει δύο κρασιά, ένα ροζέ, το γνωστό Thema ροζέ και ένα ερυθρό το Emphasis Tempranillo



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: