Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ανακαλύπτουμε την Αυστρία και τα δυνατά της χαρτιά!

Ανακαλύπτουμε την Αυστρία και τα δυνατά της χαρτιά!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αφού σας προτείναμε τα κρασιά για τις διακοπές, τα κρασιά για τα καλοκαιρινά φαγητά, τα κρασιά για την παραλία κλπ, θα κάνουμε ένα διάλειμμα από τα κείμενα που ταιριάζουν απόλυτα στην εποχή, θα πάμε σε ένα πιο ‘διαχρονικό’ κείμενο και θα μιλήσουμε για μία οινοπαραγωγική χώρα. Εντάξει, δεν θα πάμε κάπου όπου να πρέπει να συζητήσουμε πολύ για κόκκινα κρασιά. Δεν είμαστε ‘έτοιμοι’ ακόμα, οπότε θα γνωρίσουμε μία χώρα που είναι γνωστή κυρίως για τα λευκά της κρασιά, την Αυστρία.

Ας ξεκινήσουμε με νούμερα. Στην Αυστρία καλλιεργούνται περίπου 45,500 εκτάρια αμπελώνων, από τα οποία τα 29,000 καλύπτονται από λευκές ποικιλίες και το υπόλοιπο από ερυθρές. Υπάρχουν περίπου 14,000 παραγωγοί που εκμεταλλεύονται κατά μέσο όρο 3,2 εκτάρια αμπελώνων. Το 2015 καταναλώθηκαν 252 εκατομμύρια λίτρα, με το 60% από αυτά να καταναλώνονται σε εστιατόρια και εκδηλώσεις και το 40% ‘στο σπίτι’. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν 27,1 λίτρα. Το 2015 πάλι, εξήχθησαν 48 εκατομμύρια λίτρα, με το 52% (σε αξία) αυτών στην Γερμανία. Για την ιστορία…στην Ελλάδα εξήχθησαν 31,000 λίτρα Αυστριακού κρασιού την ίδια χρονιά. (*** ονειρεύομαι την στιγμή που κάποιος θα μπορεί να βρει εύκολα τέτοια στατιστικά και για το Ελληνικό κρασί!!!)

Η Αυστρία είναι παράδειγμα χώρας που άφησε πίσω την κακιά εικόνα του παρελθόντος και έχει εξελιχθεί σε υπόδειγμα καινοτομίας και υψηλής ποιότητας. Για μεγάλο μέρος του 20ου η χώρα ήταν γνωστή για μαζικής παραγωγής κρασιά, κυρίως γλυκά με το 1985 να ‘σκάει’ ένα σκάνδαλο, το λεγόμενο ‘1985 diethylene glycol wine scandal’ που οδήγησε στην κατάρρευση της οινικής βιομηχανίας. Η ένωση αυτή χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό και βρέθηκε να έχει προστεθεί σε μαζικής παραγωγής κρασιά, με σκοπό να προσδώσει περισσότερη γλυκύτητα και σώμα σε φθηνά γλυκά κρασιά. Οι εξαγωγές της Αυστρίας ‘έπεσαν’ πολύ γρήγορα από τα 45 εκατομμύρια λίτρα στα 4,4, ενώ πολλές χώρες απαγόρευσαν την εισαγωγή Αυστριακών κρασιών. Η χώρα όμως αντέδρασε αποτελεσματικά, με αυστηρότερη νομοθεσία και υιοθετώντας ένα διαφορετικό στιλ κρασιού, αυτό των ξηρών, τραγανών και αρωματικών κρασιών με ‘σημαία’ την γηγενή ποικιλία Grüner Veltliner.

Αν σήμερα έπρεπε να περιγράψουμε το οινικό σκηνικό στην Αυστρία, με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να το κάνουμε μέσα από δύο ποικιλίες, το Grüner Veltliner και το Riesling, με τα κρασιά από αυτές να κυριαρχούν και στις εξαγωγές.

Το δυνατό χαρτί, στην αναγέννηση του Αυστριακού κρασιού και στην καθιέρωση της ως μία από τις σπουδαιότερες οινοπαραγωγικές χώρες, είναι η λευκή γηγενής ποικιλία Grüner Veltliner. Το 47% των λευκών Αυστριακών κρασιών και σχεδόν το 1/3 όλων των κρασιών της χώρας, παράγονται από αυτή την ποικιλία. Είναι αρκετά παραγωγική ποικιλία, οπότε θέλει προσοχή στις αποδόσεις καθώς αυτές επηρεάζουν την ποιότητα του κρασιού. Όταν οι αποδόσεις είναι χαμηλές μπορεί να δώσει σπουδαία κρασιά όπως το Grüner Veltliner Loiserberg, με υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων και πιπεριών όταν είναι νεαρά, ενώ όσο παλαιώνουν εμφανίζουν αρώματα μελιού και ορυκτότητας. Τα περισσότερα κρασιά είναι συνήθως δεξαμενής, με ένα μικρό ποσοστό να ωριμάζουν σε παλαιά δρύινα βαρέλια.

Η δεύτερη πιο πολυφυτεμένη ποικιλία είναι το Welschriesling, που δεν σχετίζεται με το Riesling και δίνει απλά κρασιά, με αρώματα εσπεριδοειδών και υψηλή οξύτητα. Η ποικιλία όμως που ακολουθεί το Grüner Veltliner σε φήμη και ποιότητα, αν και καλύπτει μόλις το 4,1% του αμπελώνα είναι το Riesling με τις περιοχές Kemstal, Kamptal και Wackau να δίνουν τα καλύτερα κρασιά. Εδώ τα κρασιά από Riesling είναι ξηρά με την χαρακτηριστική υψηλή οξύτητα και την δυνατότητα παλαίωσης της ποικιλίας. Στα αρώματα ξεχωρίζουν τα εσπεριδοειδή αλλά και έντονα πυρηνόκαρπα φρούτα, με κυρίαρχο το ροδάκινο ενώ όσο ωριμάζουν εμφανίζουν ανθικά και ορυκτά αρώματα. Δοκιμάστε το Riesling Lyra Zöbinger Heiligenstein και θα καταλάβετε γιατί τα Riesling από αυτές τις περιοχές έχουν αποκτήσει τόση φήμη. Άλλες λευκές ποικιλίες που συναντάμε στην χώρα είναι το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Pinot Blanc και το Muller Thurgau.

Σχετικά με τις ερυθρές ποικιλίες, η πιο πολυφυτεμένη είναι η Zweigelt, μια διασταύρωση των ποικιλιών Blaufränkisch και St Laurent, που δίνει βαθύχρωμα κρασιά, με μαλακές τανίνες και αρώματα μαύρων φρούτων. Η πιο σημαντική, από πλευράς ποιότητας ερυθρή ποικιλία, είναι το Blaufränkisch, που δίνει κρασιά με μέτριο επίπεδο τανινών, υψηλή οξύτητα και αρώματα βύσσινου, βατόμουρου και πιπεριού. Το St Laurent δίνει βαθύχρωμα κρασιά, με φρουτώδη αρώματα που θυμίζουν κεράσι και βύσσινο ενώ τα καλύτερα από αυτά έχουν την δυνατότητα να παλαιώνουν για αρκετά χρόνια. Οι εξαγωγές ερυθρών κρασιών είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με αυτές των λευκών κρασιών της χώρας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς Αυστριακά ερυθρά κρασιά.

Οι κύριες οινοπαραγωγικές περιοχές βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της χώρας, καθώς το δυτικό μέρος καλύπτεται από τις Άλπεις, ενώ το κλίμα χαρακτηρίζεται ως ηπειρωτικό. Η ‘μεγαλύτερη’ σε έκταση περιοχή είναι η Niederösterreich (Κάτω Αυστρία), όπου βρίσκονται το 61.9% των αμπελώνων της χώρας. Οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη και μέχρι τα σύνορα με την Σλοβακία. Από τις 8 υποπεριοχές, οι πιο σημαντικές είναι το Wachau, Kemstal και Kamptal όπου παράγονται σύνθετα, πλούσια και πικάντικα Grüner Veltliner όπως το Grüner Veltliner Loiserberg αλλά και γεμάτα, με έντονο ορυκτό χαρακτήρα Riesling όπως το Riesling Steinmassel. Εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερη αμπελουργική υποπεριοχή της χώρας, η Weinviertel. Η Burgenland, που βρίσκεται στα ανατολικά στα σύνορα με την Ουγγαρία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή της Αυστρίας με το 27.0% των αμπελώνων και σε αντίθεση με την Κάτω Αυστρία φημίζεται για τα ερυθρά και γλυκά κρασιά. Εδώ οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του βοτρύτη οπότε μπορούμε να βρούμε πολύ καλά γλυκά κρασιά με ευγενή σήψη, σε τιμές πολύ πιο προσιτές από τα αντίστοιχα γερμανικά. Ακολουθεί η περιοχή της Styria με το 9.5% των αμπελώνων και τέλος η περιοχή της Βιέννης με το 1,3% και 581 εκτάρια αμπελώνων.




Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: