Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το εμβληματικό Chateau Angelus μέσα από μία γευσιγνωσία

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET

Το Château Angelus είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα Chateau του Saint Emilion, μιας σπουδαίας και φημισμένης Ονομασίας Προέλευσης που βρίσκεται στην ‘δεξιά όχθη’ του Μπορντώ. Το εμβληματικό αυτό Chateau βρίσκεται σε απόσταση μικρότερης του 1 χιλιομέτρου από το διάσημο καμπαναριό του Saint Emilion.

Μιλάμε για ένα σπουδαίο και περίπλοκο terroir που δημιουργεί η γη και η ικανότητα της να αποστραγγίζει το νερό αλλά και να διατηρεί την υγρασία, η σύσταση του εδάφους, ο προσανατολισμός των αμπελώνων, οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας. Το Merlot κυριαρχεί στον λόφο όπου συναντάμε ασβεστολιθικά και πυλώδη εδάφη ενώ το Cabernet Franc στα πιο αμμώδη εδάφη στους πρόποδες. Το χαρμάνι αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την χρονιά με στόχο την τελειότητα! Το Cabernet Franc καταλαμβάνει το 47% της έκτασης των αμπελώνων. Η δημιουργία καινοτόμων πρακτικών τόσο στον αμπελώνα και κατά την διάρκεια του τρύγου όσο και κατά την οινοποίηση και την ωρίμαση χαρακτηρίζει το Chateau Angelus για πολλές δεκαετίες και οδηγεί σε κρασιά με πλούσια, πυκνή και κρεμμώδη αλλά ταυτόχρονα κομψή γεύση με καθαρότητα φρούτου και φρεσκάδα. Είναι κρασιά που έχουν την δυνατότητα να παλαιώνουν για πολλές δεκαετίες αλλά είναι προσιτά και σε νεαρή ηλικία.

Το σύμβολο, οι καμπάνες του αγγέλου

Ο αμπελώνας του Chateau Angelus βρίσκεται σε ένα φυσικά διαμορφωμένο αμφιθεατρικό κομμάτι που ‘βλέπει’ τις τρείς εκκλησίες του Saint Emilion. Στον αρχικό αμπελώνα που βρίσκεται στην μέση του αμφιθεάτρου, οι άνθρωποι που εργάζονταν άκουγαν ταυτόχρονα τις καμπάνες και από τις τρεις εκκλησίες και έτσι το σημείο ονομάστηκε ‘άγγελος’. Την στιγμή που οι άνθρωποι στον αμπελώνα άκουγαν τις καμπάνες σταματούσαν τις εργασίες και προσεύχονταν. Ο Πάπας Καλίστους Γ΄, έδινε το έναυσμα για προσευχή για προστασία από τις τουρκικές εισβολές του 1400. Η καμπάνα στην ετικέτα Château Angélus λοιπόν, συμβολίζει την ‘προέλευση’ και τη στιγμές της αφοσίωσης.

H κατάταξη

Στην πρώτη κατάταξη των κρασιών του Saint-Emilion το 1954, το Château Angélus κατατάχθηκε ως Grand Cru Classé και προήχθη σε 1er grand cru classé στην επαναταξινόμηση το 1996. Η προσήλωση στην ποιότητα και η λεπτομερής δουλειά που γίνεται τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο είχε ως αποτέλεσμα, να αποκτήσει την κορυφαία και ανώτερη, Premier Grand Cru Classé "A", κατάταξη το 2012, μία κατάταξη που μοιράζεται με μόνο τρία ακόμα Chateau της περιοχής τα Chateau Ausone, Chateau Cheval Blanc και Chateau Pavie.

Stephanie de Bouard-Rivoal – Η τρίτη γυναίκα της οικογένειας στο τιμόνι του Angelus

Η οικογένεια de Bouard βρίσκεται στην περιοχή του Μπορντώ για περισσότερα από 700 χρόνια ενώ εγκαταστάθηκε στο Saint Emilion το 1782. Το Chateau όπως το γνωρίζουμε τώρα ξεκίνησε το 1909 όταν ο Maurice de Bouard de La Forest αγόρασε ένα αμπελοτεμάχιο γνωστό ως L' Angelus. Στο τιμόνι του Chateau Angelus σήμερα βρίσκεται η Stephanie de Bouard-Rivoal που ανήκει στην 8η γενιά της οικογένειας. Η Stephanie που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτή την γη και έχοντας οικονομικές σπουδές, εντάχθηκε στο δυναμικό του Κτήματος το 2012 σε ηλικία 30 ετών (στα 30 του χρόνια είχε αναλάβει και ο πατέρας της Hubert). Τώρα πλέον ηγείται αυτής της προσπάθειας και βλέπει τον εαυτό της σαν αναπόσπαστο μέρος του Angelus και των αμπελώνων του, αντλώντας το θάρρος και την ενέργεια που χρειάζεται από την γη της. Συνεχίζει το έργο του πατέρα της και των προγόνων της, ακολουθώντας πιστά τις αξίες που καθοδήγησαν την οικογένεια της και έχουν φέρει το Angelus στην κορυφή του οινικού κόσμου: την σκληρή δουλειά, την ακεραιότητα, την ταπεινότητα και την αίσθηση του καθήκοντος.

Η γευσιγνωσία

Η αφορμή για αυτό το κείμενο ήρθε με μία μοναδική κάθετη γευσιγνωσία που είχα την ‘τιμή’ να συμμετάσχω, προσκεκλημένη της εταιρείας Αίολος, του Chateau Angelus και του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW. Δοκιμάσαμε 4 χρονιές του Chateau Angelus (2017, 2016, 2012, 2011) και της δεύτερης ετικέτας του κτήματος Carillon D’ Angelus 2016.

Carillon D’ Angelus 2016: 120 στρέμματα αμπελώνων διατίθενται για την ‘δεύτερη’ ετικέτα του κτήματος το Carillon de l'Angelus, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1987. 75% Merlot και 25% Cabernet Sauvignon σε ένα κρασί με πολύ βαθύ και λαμπερό κόκκινο χρώμα, αρώματα μικρών μαύρων φρούτων, βουτύρου, πούρου, μπαχαρικών και τρούφας. Στο στόμα είναι πληθωρικό αλλά και με φινέτσα, με ραφιναρισμένες τανίνες και εκπληκτικό βάθος φρούτου. Είναι ένα Μπορντωλέζικο κρασί που θα το πίναμε τώρα αλλά και μετά από 10 χρόνια.

Chateau Angelus 2017: Παρόλο που η καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε αρκετά δύσκολα, το τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι κύλισε ομαλά και εξελίχθηκε σε μία ενδιαφέρουσα χρονιά. Το blend αποτελείται από 70% Merlot και 30% Cabernet Franc. Το χρώμα του είναι αναμενόμενα λαμπερό και βαθύ. Το αρώμα του χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα, με άφθονα κόκκινα και μαύρα φρούτα, λουλούδια, βότανα και κάποια ορυκτά στοιχεία. Στο στόμα είναι αρκετά πλούσιο, με ωραίες τανίνες και μακρά επίγευση. Παρόλο που είναι αρκετά φρέσκο για τα δεδομένα της περιοχής, είναι ένα κρασί που θα μπορούσαμε να το πιούμε και απόψε και μετά από πολλά χρόνια.

Chateau Angelus 2016: Μία χρονιά που θα την θυμούνται στο Μπορντώ για το άνυδρο καλοκαίρι αλλά και σαν μία εξαιρετική χρονιά. 60% Merlot και 40% Cabernet Franc το blend. Πλούτος, πολυπλοκότητα, βελούδινες τανίνες και πικάντικη επίγευση. Το μαύρο πιπέρι, η μέντα, η σοκολάτα και φυσικά τα πυκνά μαύρα φρούτα είναι μόνο κάποια από τα αρώματα. Κανονίστε καλή παρέα για το βράδυ και απολαύστε την φρεσκάδα του ή κανονίστε την παρέα μετά από 20 χρόνια για να απολαύσετε την εξέλιξη του.

Chateau Angelus 2012: Διαφορετική επετειακή ετικέτα σε αυτή την χρονιά καθώς είναι η χρονιά που κατατάχθηκε ως Premier Grand Cru Classé. Και αυτή η χρονιά ξεκίνησε με αντίξοες καιρικές συνθήκες την άνοιξη όμως οι συνθήκες το καλοκαίρι οδήγησαν σε μία αρκετά καλή χρόνια. Το blend είναι 55% Merlot και 45% Cabernet Franc. Το άρωμα του είναι αξιοσημείωτα σύνθετο και έντονο, με εκφραστικό πυκνό φρούτο, καπνό, σύκο, γλυκόριζα, σοκολάτα και δέρμα. Πλούσιο και γενναιόδωρο στο στόμα με ώριμες τανίνες και απίστευτα μακρά επίγευση. Πίνεται τώρα αλλά έχει ακόμα στοιχεία να δώσει αν το αφήσουμε στην κάβα μας.

Chateau Angelus 2011: Το 1990, το 1995, το 2001, το 2009 και το 2015 έχουν ξεχωρίσει ήδη ως εξαιρετικές χρονιές. Όμως δοκιμάζοντας τώρα την εξέλιξη του 2011 θεωρώ ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτή στις κορυφαίες χρονιές για αυτό το Chateau, αν και οι κλιματικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένες για την περιοχή. 60% Merlot και 40% Cabernet Franc το blend. Πολύπλοκο άρωμα μαύρων φρούτων, καφέ, μανιταριού και σοκολάτας. Κομψές, ραφιναρισμένες τανίνες, ευγένεια και μακρά διάρκεια. Πίνεται και τώρα, και σε 5 και σε 10 και 20 χρόνια.

Τα εστιατόρια

Η οικογένεια de Boüard δίνει ιδιαίτερη σημασία στον συνδυασμό κρασιού και φαγητού και έχει στην ιδιοκτησία της δύο σπουδαία εστιατόρια στην περιοχή του Μπορντώ. Το Le Logis de la Cadène αγοράστηκε το 2013 και το 2017 σε συνεργασία με τον νεαρό σεφ Alexandre Baumard, κέρδισε ένα αστέρι Michelin. Το 2019 αγοράστηκε και το Gabriel που βρίσκεται στην Place de la Bourse στο κέντρο της πόλης. Ένα από τα πιάτα που προτείνουν με το Chateau Angelus είναι το ριζότο τρούφας.

Μοιραστείτε το άρθρο: