Comfort food και σαμπάνια!

Η 28η του Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό! Για τους οινόφιλους όλους του κόσμου όμως φέτος είναι μία ευκαιρία για να ‘γιορτάσουν’ το αγαπημένο τους κρασί, τις σαμπάνιες. Η ‘champagne day’ έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται τα τελευταία χρόνια την 4η Παρασκευή του Οκτωβρίου, που για το 2022 είναι η 28η Οκτωβρίου. Με αφορμή αυτή την ‘γιορτή’ σας προτείνω κάποιους συνδυασμούς σαμπάνιας με ‘comfort’ φαγητά! Είναι βέβαια κάπως παράδοξο να βάζουμε την λέξη ‘comfort’ δίπλα στην σαμπάνια, εκτός και αν έχουμε μεγαλώσει στην Καμπανία ή σε κάποιο παλάτι! Όμως μιλάμε για το φαγητό και όχι για το κρασί!

 

Συνήθως δίπλα στις σαμπάνιες φιγουράρουν σαν ιδανικοί συνδυασμοί εδέσματα όπως τα όστρακα, το φουά γκρα, το χαβιάρι, το αυγοτάραχο, τα πατέ, εκλεκτά πιάτα με τρούφα, ιδιαίτερες κοπές κρεατικών και σπάνια τυριά. Σίγουρα όλα αυτά ταιριάζουν εκπληκτικά με τις σαμπάνιες! Μπορούμε όμως να απολαύσουμε την σαμπάνια και με πιο ‘comfort’ φαγητά, αυτά που μας φέρνουν ωραίες αναμνήσεις, που φτιάχνονται εύκολα ή που μας κάνουν να νιώθουμε οικεία. Φαγητά που έρχονται ποιο συχνά στο τραπέζι μας! Θα μου πείτε τώρα για ποιο λόγο να βάλουμε δίπλα στην σαμπάνια comfort φαγητά; Γιατί πολύ απλά μας αρέσει η σαμπάνια και πάει με όλα! Δεν χρειάζεται να έχουμε chef στο σπίτι για να μας ετοιμάσει περίτεχνα φαγητά, ούτε να ξοδέψουμε ένα μισθό για να πάρουμε χαβιάρι και άλλα εκλεκτά deli (θα ξοδέψουμε άλλωστε για την σαμπάνια), ούτε επίσης να κάνουμε φίλο τον ψαρά για να μας βρει φρέσκους αστακούς. Μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας κρασί και με ποιο ‘εύκολα’ και καθημερινά πιάτα χωρίς να χάσει το κρασί την ‘αίγλη’ του. Ας δούμε λοιπόν κάποια comfort πιάτα δίπλα σε αγαπημένες μας σαμπάνιες!

 

Carbonara & Gosset Extra Brut

Ποιος δεν έχει φτιάξει στο σπίτι αυτή την δημοφιλή συνταγή με φρέσκα αυγά, guanciale (έστω πανσέτα ή μπέικον για να είναι όντως comfort) και ένα ωραίο πεκορίνο; Έστω, ποιος δεν το έχει παραγγείλει; Λίγοι νομίζω. Και ακόμα πιο λίγοι θα έχετε απολαύσει το πιάτο με σαμπάνια. Αξίζει τον κόπο! Ο γευστικός και αρωματικός πλούτος και η υψηλή οξύτητα της Gosset θα συνδυαστούν πολύ ωραία με αυτό νόστιμο και λιπαρό πιάτο.

 

Μπακαλιάρος τηγανητός & Billecart-Salmon Brut Reserve

Ίσως δεν είναι το πιο εύκολο πιάτο να το φτιάξουμε στο σπίτι μας, όμως είναι ένα πιάτο που μπορεί να φέρει αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια και σίγουρα ένα απολαυστικό πιάτο. Τα λιπαρά τηγανητά φαγητά ταιριάζουν πολύ με την τραγανή οξύτητα της σαμπάνιας. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα τηγανητό ψάρι που επιπλέον η κρούστα του θα ταιριάξει και αρωματικά με τα ψωμένια στοιχεία του κρασιού.

 

Σνίτσελ & Pommery Brut Royal

Αν πηγαίναμε 20 χρόνια μπροστά στον χρόνο και ρωτούσαμε τους 30άρηδες ποια είναι τα αγαπημένα σας σπιτικά φαγητά, στοιχηματίζω ότι θα μας έλεγαν και το σνίτσελ. Είναι εύκολο και το τρώνε μικροί και μεγάλοι, οπότε έχει συχνά θέση στην κουζίνα του σπιτιού μας. Είτε επιλέξουμε κοτόπουλο, είτε χοιρινό αυτό το παναρισμένο με φρυγανιά, λιπαρό έδεσμα θα αποκτήσει άλλη διάσταση δίπλα σε αυτή την ροζέ σαμπάνια με την τραγανή οξύτητα και τον φυγανισμένο χαρακτήρα. Τώρα αν θέλετε να δώσετε λίγο αίγλη στο πιάτο, μιας και θα το απολαύσετε με σαμπάνια, βάλτε μία μαγιονέζα με τρούφα δίπλα στο σνίτσελ.

 

Ομελέτα με διάφορα μανιτάρια & Laurent Perrier Brut

Ποιο comfort food από την ομελέτα δεν νομίζω ότι υπάρχει! Και είναι γνωστό ότι αν κάποιο κρασί μπορεί να ταιριάξει με αυγά, τότε αυτά είναι τα αφρώδη. Πόσο μάλλον ο κορυφαίος εκπρόσωπος αυτού του στυλ κρασιού. Θα προσθέσουμε και διάφορα εκλεκτά μανιτάρια που πια τα βρίσκουμε πολύ εύκολα και θα έχουμε ένα νόστιμο και γρήγορο φαγητό που θα συνοδεύει τέλεια η πολύπλοκη Laurent Perrier!

 

Burger & Deutz Rose Brut

Είπαμε ότι η σαμπάνια πάει με όλα! Γιατί όχι και με ένα burger με ζουμερό μπιφτέκι, με ένα τυρί λιωμένο, μπέικον και μανιτάρια; Αν έχουμε ψωμάκια και κιμά μπορούμε να φτιάξουμε burger πολύ εύκολα και στο σπίτι. H Deutz Rose Brut θα ταιριάξει πολύ, απαλύνοντας την λιπαρότητα και την αλμύρα του πιάτου ενώ τα αρώματα και οι γεύσεις του burger θα δέσουν με τον σύνθετο χαρακτήρα του κρασιού.

 

Αρνάκι στον φούρνο & Pommery Brut Rose

Παίρνουμε ένα εκλεκτό κόμματι αρνιού, το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, κάποιο μυρωδικό και μερικές πατάτες για γαρνιτούρα. Το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για μερικές ώρες στον φούρνο και χωρίς πολύ κόπο έχουμε ένα απίστευτα νόστιμο κρέας στο τραπέζι μας. Η Pommery Brut Rose θα έρθει και θα ‘κόψει’ την λιπαρότητα του αρνιού και με την γεύση τη θα δώσει άλλη διάσταση στο κρέας!

 

Χοιρινή σπαλομπριζόλα  & Billecart-Salmon Brut Rose

Πόσο πιο εύκολο και πιο απλό από το να ψήσουμε μία χοιρινή μπριζόλα σε ένα τηγάνι, στο γκριλ ή ακόμα και στην σχάρα (αν έχουμε ψησταριά με γκάζι στο μπαλκόνι), και να την σερβίρουμε με μία απαλή σάλτσα μουστάρδας με εστραγκόν ή μία σάλτσα βουτύρου και μία σαλάτα; Το μόνο που χρειάζεται ακόμα είναι να ανοίξουμε την εκπληκτική Billecart Salmon Brut Rose και να πάμε το παιχνίδι στην επόμενη πίστα!

Μοιραστείτε το άρθρο: