Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Δυο εκθέσεις κρασιού, μία δυσάρεστη εμπειρία

Δυο εκθέσεις κρασιού, μία δυσάρεστη εμπειρία

Από τον Τ. Πικούνη

Χθες επισκέφθηκα δύο εκθέσεις Οίνων, με σκοπό να δοκιμάσω κρασιά. Δυστυχώς, ενώ το κατάφερα στην πρώτη, στην δεύτερη ταλαιπωρήθηκα, εκνευρίστηκα μαζί με εκατοντάδες άλλους φίλους του κρασιού, βιώνοντας για άλλη μια φορά μια απαράδεκτη εμπειρία. Μια εμπειρία για την οποία αρκετές φορές έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό, για το «καλό» του κρασιού και των εκθέσεων.

Δυο εκθέσεις πλάι-πλάι. Χθες Κυριακή, 8/10/2017, η έκθεση της εταιρείας «Αίολος» (εισαγωγική εταιρεία οίνων και ποτών) στο ξενοδοχείο Intercontinental, και η δεύτερη με την ονομασία «Κρασιά του Αιγαίου» στο ξενοδοχείο King George II, στο Σύνταγμα, με διοργανωτές τις Περιφέρειες Βορείου & Νοτίου Αιγαίου και την Vinetum, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου.

Και οι δύο, την ίδια ημέρα και τις ίδιες ώρες, λες και μας λείπουν οι μέρες ώστε να μην τρέχουν οι φίλοι του κρασιού για να τις προλάβουν.

Οι δύο φωτογραφίες που ακολουθούν, δείχνουν πολύ παραστατικά την εικόνα των δύο εκθέσεων.

Από την έκθεση της εταιρείας "Αίολος"

Από την έκθεση "Τα Κρασιά του Αιγαίου"
Η πρώτη (επάνω φωτογραφία) είναι από την έκθεση του Αίολου στο Intercontinental. Χώρος σωστός για το αναμενόμενο κοινό, ώστε να μπορεί να δοκιμάσει τα κρασιά με την άνεσή του. Άνεση στην δοκιμή, ευκολία στην επαφή με τους οινοποιούς, γενικά μια σωστή διοργάνωση που απευθυνόταν κυρίως προς επαγγελματίες, που προσκλήθηκαν με επιστολές. Η δεύτερη, από την έκθεση των "Κρασιών του Αιγαίου". Έκθεση που διαφημίστηκε, απευθυνόταν στο ευρύ κοινό, και στην οποία το κοινό έμπαινε χωρίς εισιτήριο, δωρεάν!

Έφθασα στην δεύτερη έκθεση μόλις μετά τις 3 το μεσημέρι. Οι συνθήκες ήταν παρόμοιες με αυτές αστικού λεωφορείου σε ώρα αιχμής: Το αδιαχώρητο, στριμωξίδι, αλλά και τα ίδια... αρώματα! Μπροστά από κάθε stand οινοποιείου δεκάδες άτομα σχημάτιζαν αδιαπέραστο τείχος. Έπρεπε σχεδόν να παλέψεις για να διεκδικήσεις κάποιο κρασί στο ποτήρι σου. Συνεννόηση με τους οινοποιούς βέβαια αδύνατη, κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Τι καταφέραμε να δοκιμάσουμε; Ελάχιστα, εκεί όπου η «ζήτηση» από τους «φίλους» του αλκοόλ (όχι του κρασιού πάντως!) δεν ήταν τόσο μεγάλη. Εκεί καταφέραμε να χωθούμε, όπου δεν μας έσπρωξαν, δεν μας πάτησαν, δεν καλύφθηκαν τα αρώματα του κρασιού με «οσμές» λεωφορείου…

Έχω μιλήσει αρκετές φορές για τις δωρεάν εκθέσεις. Προσελκύουν ένα κοινό που δεν ενδιαφέρεται να δοκιμάσει κρασιά, αλλά απλά να πιεί -και συνήθως βέβαια η μέθη είναι το επακόλουθο. Αλλά ούτε ο χώρος ούτε οι υποδομές επιτρέπουν την κοσμοσυρροή, ούτε το πολύ λίγο (1-2 άτομα) προσωπικό των οινοποιών επιτρέπει την εξυπηρέτηση αυτού του όγκου των επισκεπτών. Αποτέλεσμα: Θριαμβεύουν στην πραγματική μάχη που δίνεται οι πότες, και οι πραγματικοί φίλοι του κρασιού μένουν κυριολεκτικά με το ποτήρι στο χέρι…

Αναρωτιέμαι: Αυτούς τους «πελάτες» επιθυμούν οι οινοποιοί να αποκτήσουν, σε αυτούς θέλουν να διαφημίσουν τα κρασιά τους; Και αν ναι, γιατί μας προσκαλούν σε αυτές τις εκθέσεις, αφού γνωρίζουν τις συνέπειες του «Δωρεάν»; Και αν εμείς δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους, πως θα τα εκτιμήσουμε ώστε να τα προωθήσουμε; Σήμερα ντρέπομαι που το House of Wine προέτρεψε τους πελάτες του να επισκεφθούν την έκθεση.

Προσωπικά, αρνούμαι να χάσω άλλη φορά την ώρα μου, όταν αυτοί που με καλούν να τους επισκεφθώ δεν σέβονται τις στοιχειώδεις απαιτήσεις ενός συνεργάτη και πελάτη τους, και αδυνατούν να του δώσουν τις συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες θα μπορέσει να αξιολογήσει σωστά τα κρασιά τους! Αρνούμαι επίσης να συστήσω τέτοιες «Δωρεάν» εκθέσεις στους φίλους και πελάτες μας. 

Η ιστορία των «Δωρεάν» εκθέσεων πρέπει να κάποτε να σταματήσει. Και ας μην επικαλεσθεί κάποιος ότι μπορούν να υπάρξουν χωριστές ώρες για τους επαγγελματίες και το κοινό. Γιατί ούτε αυτό το ωράριο τηρείται, αλλά -κυρίως- οι πραγματικοί μη-επαγγελματίες φίλοι του κρασιού δεν χρωστούν σε κανένα να συνωστίζονται μαζί με τους «πότες».

Το κρασί -δυστυχώς- στην Ελλάδα είναι μια σχετικά ακριβή υπόθεση. Οι πραγματικοί φίλοι του κρασιού δεν θα λυπηθούν 5 ή 10 ευρώ για να έχουν μια αξιοπρεπή εμπειρία από μια έκθεση κρασιού.

Μοιραστείτε το άρθρο: