Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Η Γαλλία βάζει το φαγητό και η Ελλάδα το κρασί

Η Γαλλία βάζει το φαγητό και η Ελλάδα το κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το είχαμε υποσχεθεί! Και ήρθε η ώρα να παντρέψουμε τα πιο διάσημα πιάτα της γαλλικής κουζίνας με κρασιά από τις γηγενείς μας ποικιλίες.

Το να μιλήσουμε για την γαλλική γαστρονομία είναι περιττό! Με απλές παραδοσιακές συνταγές μέχρι πολύ σύνθετα γαλλικά πιάτα είναι η κουζίνα με την μεγαλύτερη επιρροή σε όλο τον κόσμο. Σκεφτείτε τα πιο απλά, όπως τα κρουασάν, τα σουφλέ (σοκολατένια ή αλμυρά), τις Kiss Laurene και τις κρέπες. Το να γράψουμε πάλι για την μοναδικότητα και την ποικιλομορφία των κρασιών που μας προσφέρουν οι γηγενείς μας ποικιλίες και για το πόσο ‘food friendly’ είναι τα Ελληνικά κρασιά, είναι επίσης περιττό! Οπότε πάμε κατευθείαν στο ‘ψητό’. Διαλέξαμε πασίγνωστα γαλλικά φαγητά και γλυκά και τα ταιριάζουμε με Ελληνικά κρασιά από Ελληνικές ποικιλίες.

Κρεμμυδόσουπα (Soupe à L’oignon).

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και το φαγητό των ‘ξενύχτηδων’ στην Γαλλία! Κρεμμύδια, φρέσκο βούτυρο, ζωμός κρέατος, λίγο αλκοόλ όπως το brandy και ψημένο ψωμάκι με τυρί για το σερβίρισμα. Για τα κρύα υπάρχουν και πικάντικες εκδοχές. Εδώ δεν θέλουμε πολύ αρωματικά και εξωστρεφή κρασιά. Τα ζουμερά και νόστιμα λευκά κρασιά από Σαββατιανό (Σαββατιανό Μυλωνά) ή από Ροδίτη (Ροδίτης Τετράμυθος) αλλά και χαρμάνια αυτών των ποικιλιών (Στροφιλιά λευκή) θα συνοδεύσουν διακριτικά την σούπα.

Γλώσσα μενιέρ (Sole Meunière).

Το συζητήσαμε πολύ αυτό το πιάτο τώρα τελευταία, καθώς το προσφέραμε στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, στην πρόσφατη επίσκεψη του Ελλάδα!!! Είναι ουσιαστικά μία γλώσσα παναρισμένη σε αλεύρι που τηγανίζεται σε βούτυρο και πασπαλίζεται από σάλτσα βουτύρου, λεμονιού και μαϊντανού. Με μία Μαλαγουζιά από την περιοχή της Δράμας συνδυάστηκε αυτό το πιάτο στο επίσημο δείπνο. Δεν είναι κακή επιλογή μία Μαλαγουζιά, ειδικά αν το επίπεδο της οξύτητας βρίσκεται λίγο παραπάνω από το μέτριο όπως στην Μαλαγουζιά από το Κτήμα Άλφα. Θα μπορούσαμε να πάμε όμως και σε ένα Ασύρτικο (Ασύρτικο Τέχνη Οίνου), κατά προτίμηση εκτός Σαντορίνης αλλά και σε μία Ρομπόλα (Ρομπόλα Gentilini) για να επωφεληθούμε από την τραγανή τους οξύτητα. Φυσικά και ένα χαρμάνι Μαλαγουζιάς με Ασύρτικο όπως το Κτήμα Γεροβασιλείου λευκός θα ήταν μία θαυμάσια επιλογή.

Ratatouille

Δεν είναι μόνο ταινία κινούμενων σχεδιών, είναι διάσημο πιάτο της γαλλικής κουζίνας από το οποίο πήρε και η ταινία το όνομα της. Κάτι σαν το δικό μας μπριάμ. Οι παραλλαγές είναι πολλές και τα υλικά αλλάζουν αλλά δύσκολα θα βρούμε Ratatouille χωρίς μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριά, κρεμμύδι, ντομάτα, σκόρδο και μαϊντανό, που όπως γράφει η διάσημη Julia Child στο βιβλίο της, για ένα καλό Ratatouille πρέπει τα υλικά να μαγειρευτούν ξεχωριστά ώστε το καθένα να διατηρήσει την γεύση του. Θα ψάξουμε να βρούμε τραγανά και σχετικά πλούσια ροζέ κρασιά όπως οι Πλαγιές Γερακιών ροζέ (από Μαυροκουντούρα) ή το Mavrose (Αυγουστιάτης, Μαυροτράγανο) αλλά και φρέσκα, μαλακά και φρουτώδη ερυθρά κρασιά όπως το Ορεινός Ήλιος ερυθρός (Αγιωργίτικο).

Μπουγιαμπέσα (Bouillabaisse)

Ακόμα μία σούπα, βασισμένη στο ψάρι αυτή την φορά. Η διάσημη ψαρόσουπα της Μασσαλίας που περιλαμβάνει διαφορετικά ψάρια, κυρίως λευκά, γαρίδες, μύδια ντομάτα και σαφράν, στα βασικά υλικά ενώ πολύ συχνά προστίθεται σκόρδο και τσίλι. Λόγω της ντομάτας, του αρωματικού αλλά και τους ελαφρώς πικάντικου χαρακτήρα θα προσανατολιστούμε σε δροσερά ροζέ κρασιά από ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο (14-18 Γαία), το Ξινόμαυρο (Ακακίες ροζέ) και η Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη ροζέ).

Steak tartare

Αν και η προέλευση αυτού του πιάτου μάλλον δεν είναι γαλλική, ωστόσο οι Γάλλοι ‘όρισαν’ αυτό το πιάτο, έτσι όπως το ξέρουμε τώρα. Τον ωμό κιμά (κομμένο στο χέρι) δηλαδή, με το κρεμμύδι, τα μυρωδικά με κυριότερο τον μαϊντανό, την κάπαρη, κάποια πικάντικα στοιχεία, ωμό αυγό και οτιδήποτε άλλο ‘εμπνευστεί’ ο chef. Πολύπλοκο και ιδιαίτερο πιάτο, που εύκολα μπορεί να ‘καπελωθεί’ από ένα πλούσιο, δυνατό ερυθρό κρασί, οπότε θα πάμε προς ερυθρά κρασιά με μέτριο σώμα αλλά και σχετικά ζωηρό αρωματικό χαρακτήρα. Ένα Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο όπως η Καλή Ρίζα Κυρ Γιάννη, ένα Λημνιό (Λημνιό Porto Carras), αλλά και πάλι ένα φρουτώδες Αγιωργίτικο (Αγιωργίτικο Σκούρα) θα συνοδεύσουν όμορφα το ταρτάρ.

Coq au Vin

Κόκορας κρασάτος αν θέλετε! Υπάρχει και ‘National Coq au Vin day’ και είναι στις 29 Μαΐου για όσους ενδιαφέρονται!! Η πιο χαρακτηριστική συνταγή είναι μάλλον αυτή της Βουργουνδίας (Coq-au-vin a la Bourguignon) που περιλαμβάνει καρότα, κρεμμυδάκια, μανιτάρια και μπέικον αλλά και μπόλικα μυρωδικά. Θα πάμε και εδώ προς κόκκινα κρασιά και θα ψάξουμε να βρούμε κρασιά από Αγιωργίτικο (Νεμέα, Μπαραφάκα), ένα ώριμο Ξινόμαυρο (Κτήμα Φουντή), αλλά και το Μούχταρο από το Κτήμα Μουσών.

Κασουλέ (Cassoulet)

Cassoulet είναι το πήλινο σκεύος μέσα στο οποίο σιγομαγειρεύεται αυτό το πιάτο που τα βασικά του υλικά είναι το κρέας, με συνηθέστερο το χοιρινό, το λουκάνικο, το κονφί πάπιας και τα ξερά φασόλια. Θα ψάξουμε να βρούμε κόκκινα κρασιά για ταίρι και κυρίως κρασιά με μέτριο ή γεμάτο σώμα, αρκετή οξύτητα αλλά όχι πολύ έντονες τανίνες. Το Αγιωργίτικο (Νεμέα Λαντίδη) και εδώ θα μας δώσει πολλές επιλογές, μία Ραψάνη (Ραψάνη Επιλεγμένος) αλλά και μία Λημνιώνα (Κτήμα Θεόπετρα, Λημνιώνα).

Μοσχάρι Μπουρκινιόν (Boeuf Bourguignon)

Βοδινό, μπέικον, μανιτάρια, κρεμμύδια, καρότα, μπόλικο κρασί, σκόρδο, μυρωδικά, ντομάτα και αρκετό χρόνο για να φτιαχτεί! Μπελαλίδικο μαγειρευτό πιάτο, σύνθετο, αρωματικό αλλά και πεντανόστιμο. Όλα τα υλικά αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος (κατσαρόλα) μας κατευθύνουν προς ερυθρά κρασιά και μάλιστα προς αυτά με μέτριο+ σώμα. Μία χυμώδης Νάουσα (Γη και Ουρανός), μία ξηρή Μαυροδάφνη (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο ερυθρό), ένα Μαυροτράγανο (Μαυροτράγανο Σιγάλα), ένας Αυγουστιάτης (Στην Ρίζα του Βουνού) αλλά και πολλά χαρμάνια Ελληνικών ποικιλιών όπως το Κτήμα Γεροβασιλείο Άvaton θα δέσουν όμορφα με το πιάτο.

Η Γαλλία είναι ανεξάντλητη πηγή και εκτός όλων αυτών και άλλων εκατοντάδων πιάτων, φημίζεται και για τα τυριά της, το φουά γκρα και τα πατέ. Αλλά από που να το πιάσουμε και που να το αφήσουμε! Οπότε δίνουμε άλλη μία υπόσχεση, ότι θα έρθει ανάλογο κείμενο σύντομα!

Δεν αφήσουμε όμως εκτός τα γλυκά! Mille-feuilles, Crème brûlée, Macarons, Tarte Tatin (μηλόπιτα), προφιτερόλ ή ένα σοκολατένιο soufflé? Ποιο να πρωτοδιαλέξουμε? Ας τα ‘πάρουμε’ όλα και θα πιούμε ένα γλυκό Μοσχάτο όπως το Μοσχάτο Ρίου Παρπαρούση ή το Samos Anthemis με το μιλφέιγ και την Crème brûlée, ένα Vinsanto όπως το Santo Vinsanto ή το Χατζηδάκη Vinsanto με τα μακαρόν, το προφιτερόλ και την μηλόπιτα και μία Μαυροδάφνη γλυκιά όπως το Χόρταις με το σουφλέ


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: