Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Γνωριμία με το Grenache

Γνωριμία με το Grenache
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Grenache είναι μία ποικιλία που μπερδεύει συνήθως με τα πολλά ονόματα. Αν διαβάσετε Grenache Noir (rouge), Garnacha ή Cannonau, τότε ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια ερυθρή ποικιλία που πολύ συχνά λέμε εν συντομία ‘σκέτο’ Grenache. Αν και υπάρχει και λευκό Grenache όταν απλά αναφέρεται Grenache, τότε συνήθως πρόκειται για το ερυθρό σταφύλι. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όπως το Cabernet Sauvignon και το Merlot, είναι όμως μία από τις πιο πολυφυτεμένες ερυθρές ποικιλίες σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η θεωρία ότι η ποικιλία προέρχεται από την Ισπανία όπου καλείται Garnacha με πιθανότερη περιοχή προέλευσης το Aragon. Τώρα όμως διεκδικούν και οι Ιταλοί την προέλευσης της, ισχυριζόμενοι ότι προέρχεται από την Σαρδηνία όπου και καλείται Cannonau. Σύμφωνα με το Wine Grapes (Robinson, Harding, Vouillamoz) και οι δύο εκδοχές θα μπορούσαν να ισχύουν, καθώς και οι δύο ονομασίες Garnacha (Ισπανία) και Cannonau (Σαρδηνία) εμφανίστηκαν σε γραπτά την ίδια χρονική περίοδο.

Είναι όψιμη ποικιλία και για αυτό ‘αγαπά΄τα ζεστά κλίματα. Η ανθεκτικότητα στην ξηρασία την καθιστά ιδανική ποικιλία για ξηροθερμικές περιοχές αλλά και για περιοχές που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Επιτυγχάνει εύκολα υψηλό ποσοστό σακχάρων στο σταφύλι, που σημαίνει ότι τα κρασιά μπορούν να εμφανίζουν υψηλό αλκοόλ. Το επίπεδο της οξύτητας κυμαίνεται συνήθως σε μέτρια επίπεδα, ενώ στα αρώματα κυριαρχούν συχνά τα ώριμα μαύρα φρούτα όπως τα βατόμουρα αλλά και τα βότανα. Την συναντάμε κυρίως σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες, όμως δίνει και εξαιρετικά μονοποικιλιακά κρασιά, γεγονός που γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό από τους οινοπαραγωγούς, που σε ορισμένες περιοχές αρχίζουν να ποντάρουν πολύ σε αυτό το σταφύλι.

Στην Γαλλία είναι γνωστό σαν Grenache Noir (Rouge) και αποτελεί την δεύτερη πιο πολυφυτεμένη ποικιλία μετά το Merlot, με τις περισσότερες φυτεύσεις να συγκεντρώνονται στην Νότια Γαλλία. Τα γαλλικά κρασιά που θα μπορούσαν να ταυτιστούν με την ποικιλία είναι τα Chateauneuf du Pape (Chateauneuf du Pape Domaine du Vieux Lazaret, Chateauneuf du Pape Haute Pierre), στα οποία παρόλο που συμμετέχουν πολλές ερυθρές ποικιλίες, το Grenache κυριαρχεί στο χαρμάνι. Εδώ τα μικρόραγα σταφύλια δίνουν κρασιά με πολύ βαθύ χρώμα, υψηλό επίπεδο τανινών, υψηλό αλκοόλ αλλά και γλυκά αρώματα φρούτων σε συνδυασμό με ένα βοτανικό και μπαχαρένιο χαρακτήρα. Σε όλο τον Νότιο Ροδανό το συναντάμε κυρίως σε ανάμιξη με άλλες ποικιλίες όπως το Syrah (Cotes du Rhone Saint Esprit Rouge) αλλά και με άλλες ποικιλίες όπως το Mourvedre και το Carignan. Το πιο ‘διάσημο’ χαρμάνι τόσο στην Γαλλία όσο και στην Αυστραλία είναι το Grenache, Syrah και Mourvedre (Monastrell), γνωστό σε όλους ως ‘GSM’ - από τα αρχικά των ποικιλιών.

Στην Προβηγκία το Grenache είναι υπεύθυνο για κάποια από τα σπουδαιότερα ροζέ κρασιά της Γαλλίας όπως το Bandol Rose, και το Chateau d' Esclans Rock Angel όπου το συναντάμε μόνο του αλλά και σε χαρμάνια όπως το Chene Bleu Rose και το Miraval Rose. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και κάποια ερυθρά γλυκά ενισχυμένα κρασιά από Grenache από τις ονομασίες προέλευσης Maury (δοκιμάστε το Mas Amiel Vintage Rouge), Rivesaltes και Banyuls.

Στην Ισπανία, όπου όπως είπαμε θα το βρούμε σαν Garnacha είναι επίσης η δεύτερη πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία μετά το Tempranillo. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την χώρα, όμως τα καλύτερα παραδείγματα έρχονται από το βορειοανατολικό τμήμα και κυρίως το Priorat (Camins del Priorat). Λόγω της επιτυχίας που έχουν τα κρασιά από το Priorat, παρατηρούμε μία στροφή προς την ποικιλία και από παραγωγούς άλλων περιοχών, χωρίς να εξαιρούνται οι παραγωγοί της Rioja που αρχίζουν να της ‘δίνουν’ μεγαλύτερο ποσοστό δίπλα στο Τempranillo (Vina Tondonia Rioja Reserva).

Από τον Νέο Κόσμο αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της ποικιλίας στην Αυστραλία. Μέχρι την δεκαετία του ’60, ήταν η πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία, τώρα όμως το Shiraz την έχει ξεπεράσει σημαντικά. Τα GSM όπως το Brave Faces είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα κρασιών όπου συμμετέχει η ποικιλία.

Το Grenache έχει παρουσία και στην Ελλάδα. Τα παραδείγματα μονοποικιλιακών ερυθρών κρασιών είναι λίγα (Nostos Grenache), σε αντίθεση με τα αμέτρητα χαρμάνια που συναντάμε. Σε ανάμιξη με Syrah (Κτήμα Αβαντίς Ερυθρός), σε ‘gsm’ εκδοχή (Nostos Αlexandra’s) αλλά και με λιγότερο συνηθισμένους συνδυασμούς όπως αυτός με το Merlot (Nico Lazaridi Ευ Merlot & Grenache Rouge) και το Cabernet Sauvignon (Φτελιά). Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα θα βρούμε απολαυστικά ροζέ κρασιά αποκλειστικά από Grenache (Variete Λαλίκου, Φάρος) ή σε χαρμάνι (Idylle d’Achinos, Φεγγίτες ροζέ).


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: