Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Islay Night Part 2

Islay Night Part 2Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μόλις τώρα τσεκάρω το κινητό μου, αφού μου ήρθε ειδοποίηση και ανάμεσα στα υπόλοιπα που μου στέλνει κάποιος, που βέβαια δεν γνωρίζω, είναι και οτι λέει θα μου στείλει καινούριο μνμ. Και ρωτάω, τι θα πει μνμ? Και παρότι έχω πιο χρήσιμα πράγματα να κάνω, φαίνεται πως πρέπει να μάθω και ξένες γλώσσες. Αυτή φαίνεται θα είναι λέξη που χρησιμοποιούν σε καμιά Σουμάτρα, ή σε καμιά Γή του Πυρός.

Την ίδια ώρα, κοιτάζω λίγο ακόμη παρακάτω και βλέπω κολλητά τα εξής δυο γράμματα του αγγλικού, υποθέτω, αλφαβήτου: Ty. Αυτό πάλι τι είναι? Και φυσικά, καθηγητής πανεπιστημίου δεν είμαι, όμως νομίζω οτι ξέρω δυο τρία ελληνικά και κανά δυο αγγλικά.'Αρα γιατί δεν καταλαβαίνω τίποτα? Διότι απλούστατα δεν την καταλαβαίνω αυτή τη γλώσσα, είναι κινέζικα για μένα. Διότι δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί κάποιος που θέλει να γράψει τη λέξη μήνυμα, περιορίζεται στο να γράψει μνμ, ενώ την ίδια στιγμή το ty, σημαίνει απλώς thank you, διότι περί αυτού πρόκειται, όπως με ενημέρωσαν, γνωστοί, συγγενείς και φίλοι. Πάντως εγω επιμένω πως δεν πάμε καθόλου καλά. Πάμε παρακάτω τώρα.

Παρασκευή βράδυ λοιπόν, είπαμε να κλείσουμε μια εκκρεμότητα, σε εισαγωγικά η λέξη. Και λέω εισαγωγικά, διότι η λέξη παραπέμπει σε κάποια υποχρέωση και συνήθως οι υποχρεώσεις δεν συνοδεύονται από ευχάριστες στιγμές, ενώ όλοι εμείς που βρεθήκαμε στο HOW περάσαμε πολύ καλά.

Στα τέλη Οκτωβρίου, είχαμε ακόμη μια τέτοια πολύ ωραία βραδιά, όταν ήπιαμε και κατα-ευχαριστηθήκαμε whiskies από τα τέσσερα αποστακτήρια του Islay και συγκεκριμένα από τα Bruichladdich, Caol Ila, Lagavulin και Ardbeg. Οπότε, περίσσευαν τα υπόλοιπα τέσσερα αποστακτήρια, που υπάρχουν προς το παρόν στο νησί. Λέω προς το παρόν, διότι το Ardnahoe δεν βγάζει ακόμη απόσταγμα, αυτό θα γίνει τον Ιούνιο μάλλον.

Ξεκινήσαμε, όπως ήταν και λογικό, με το Bunnahabhain και συγκεκριμένα, με το δωδεκάρι Bunna. Όπως είπα και στην εκδήλωση, όταν σκέφτομαι ένα dram 12 ετών, από τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό, είναι το συγκεκριμένο. Θα έλεγα οτι οι νότες μελιού, κεριού, σταφίδας και sherry, που εντοπίστηκαν, σε μύτη και ουρανίσκο, ήταν ιδανική έναρξη, για ότι ακολούθησε στη συνέχεια. Και η συνέχεια ήταν το Bowmore 12 ετών.

Πρόκειται για το ιστορικότερο από τα τέσσερα αποστακτήρια που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση και συνάμα το αρχαιότερο, αφού ιδρύθηκε το 1779, μπορείτε όσοι θέλετε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο για το Bowmore. To whisky που ήπιαμε εντυπωσίασε τους πάντες, με τα υπέροχα αρώματα και δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες για τη γεύση. Κοινή παραδοχή όλων, ήταν οτι στον ουρανίσκο ήρθε με λίγο λιγότερη ένταση, σε σχέση με τη μύτη, ωστόσο άπαντες παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο και πάντα κλασικό dram.

Αμέσως μετά πήγαμε σε ακόμη ένα all time classic. Πως αλλιώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το δεκάρι Laphroaig? Ένα dram, που είτε σου αρέσει, είτε δεν σου αρέσει, δεν υπάρχει ενδιάμεσο, το λατρεύεις, ή το μισείς, για τη θαλασσινή αλμύρα, τη γλυκιά βύνη και το ιώδιο που σου δίνει. Εγώ πάντως ανήκω σε αυτούς που το λατρεύουν, έχω πιεί δεκάδες μπουκάλια από αυτό το απίθανο dram.

Kαι τελειώσαμε με ακόμη ένα καταπληκτικό dram. Και μάλιστα, από το νεότερο από τα τέσσερα αποστακτήρια της γευστικής δοκιμής, αφού το Kilchoman έβγαλε για πρώτη φορά whisky στις 15 Δεκεμβρίου του 2005. Και το whisky που απολαύσαμε από το Kilchoman, ήταν το εξαίσιο Machir Bay. Μπισκότα και μαρμελάδα βερύκοκο, μαζί με μπόλικη κάπνα στη μύτη, ενώ η βανίλια και η ελαιώδης, βουτυράτη υφή στον ουρανίσκο, εντυπωσίασε τους πάντες.

Μπόλικη κουβέντα ακολούθησε μετά, πολύ εύστοχες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και όλοι περάσαμε πολύ ωραία. Νομίζω οτι πρέπει να ετοιμάζουμε ιδέες για την επόμενη φορά


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: