Μιλάμε για το Merlot

Υπάρχει οινόφιλος που δεν έχει ακούσει για την ποικιλία Merlot; Στοιχηματίζω πως όχι καθώς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σταφύλια σε όλο τον πλανήτη. Είναι μια ερυθρή Γαλλική ποικιλία που πιστεύεται πως κατάγεται από την περιοχή του Μπορντώ. Πιθανότατα πήρε το όνομα του από τον κότσυφα (blackbird), που ονομάζεται merlau στην οξιτανική γλώσσα (Occitan) και στον οποίο αρέσει πολύ αυτό το σταφύλι.

 

Tο Merlot θα μπορούσαμε να πούμε πως δίνει κρασιά δύο ταχυτήτων. Από την μία τα ευκολόπιοτα φρουτώδη κρασιά, όπως για παράδειγμα αυτά που παράγονται στην Χιλή και την Αργεντινή, και από την άλλη τα σπουδαία πολύπλοκα και συμπυκνωμένα κρασιά, με ποιο τρανταχτό παράδειγμα τα κρασιά την Δεξιάς Όχθης του Μπορντώ. Παράγει λοιπόν κρασιά για όλα τα γούστα, για αυτούς που θέλουν φρεσκάδα και ελαφράδα αλλά και για αυτούς που αναζητούν πλούτο και παλαίωση.

 

 

Το δαμάσκηνο, το μαύρο κεράσι αλλά και η σοκολάτα είναι αρώματα που εντοπίζουμε συχνά σε κρασιά από Merlot, τα οποία σε συνδυασμό με τις μαλακές τανίνες  και την δροσερή του οξύτητα το καθιστούν ιδανική ποικιλία για την παραγωγή βελούδινων φρουτένιων ευκολόπιοτων κρασιών. Σε πιο ψυχρά κλίματα εμφανίζει συχνά βοτανικές νύξεις ενώ στα πιο ζεστά,γλυκά μπαχαρικά.  Το Merlot λόγω όλων αυτών των χαρακτηριστικών του είναι ο ιδανικός ‘blending partner’ για ποικιλίες με πιο στιβαρή δομή όπως το Cabernet Sauvignon καθώς μαλακώνει τα κρασιά και ενισχύει την πολυπλοκότητα τους.

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυφυτεμένα σταφύλια στον κόσμο. Είναι το πιο ευρέως φυτεμένο σταφύλι στο Μπορντό καθώς μπορεί να ωριμάσει καλά ακόμα και τις πιο κρύες χρονιές. Το Merlot προσφέρει μια σαρκώδη και μαλακή υφή απαλύνοντας την αυστηρή δομή του Cabernet Sauvignon σε κορυφαία κρασιά της αριστερής όχθης όπως το Chateau Pontet Canet. Κυριαρχεί συνήθως στα κρασιά της δεξιά όχθης και στις περίφημες κοινότητες του Pomerol και του St-Émilion. Κρασιά θρύλοι όπως τα Chateau Petrus και το Chateau Belair Monange αποτυπώνουν το μεγαλείο αυτού του σταφυλιού.

 

Εκτός από το Μπορντώ, καλλιεργείται εκτεταμένα και στην περιοχή του Languedoc, όπου δίνει κυρίως καθημερινά κρασιά για πιο άμεση κατανάλωση (Fortant de France Merlot). Σημαντική είναι η παρουσία της ποικιλίας και στην Ιταλία με τις περισσότερες φυτεύσεις να συγκεντρώνονται στην βόρεια Ιταλία. Στην κεντρική Ιταλία αναμιγνύεται συχνά με το Cabernet Sauvignon ή το τοπικό Sangiovese (Luce) ενώ έχει δώσει και κάποια μεγαλειώδη μονοποικιλιακά κρασιά όπως το Masseto.

 

Τα γλυκά αρώματα και ταυτόχρονα η φρεσκάδα της, την καθιστούν δημοφιλή ποικιλία τόσο για τους οινοποιούς όσο και για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, έτσι το Merlot έχει ταξιδέψει και σε όλες τις οινοποραγωγικές χώρες εκτός Ευρώπης. Από αυτές είναι αρκετά ιδιαίτερα σημαντική για την Χιλή όπου δίνει ζουμερές και νόστιμες φρουτένιες εκφράσεις αλλά και στην Καλιφόρνια, την Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

 

Φυσικά παρουσία έχει και στην Ελλάδα όπου συναντάμε τόσο μονοποικιλιακές εκδοχές (Karipidis - Merlot, ΑΕΝΑΟΝ Merlot, Κτήμα Χατζημιχάλη - Merlot "Αμπελοτόπι Αλαργινό" 2018, Epops Merlot)  όσο και σε χαρμάνια με άλλες γηγενείς ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο (Μαύρο εις τον Κύβο) και το Ξινόμαυρο (Cava Χρυσοχόου)ή διεθνείς (Κίκονες Ιππέας)

 

Μοιραστείτε το άρθρο: