Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Mortlach

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Σε αυτή την πρώτη μας επικοινωνία για το 2019, θα ήθελα να ξεκινήσω με τις ευχές. Εύχομαι λοιπόν σε όλο τον κόσμο, μια καλή και δημιουργική χρονιά, με επιτυχίες και κυρίως υγεία. Πάμε τώρα στο σημερινό θέμα. Από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη χώρα μας, σε ότι αφορά στο whisky, θεωρώ οτι είναι η επίσημη παρουσία ενός τεράστιου αποστακτηρίου, που μέχρι τώρα είχαμε την ευκαιρία να το βρίσκουμε στην Ελλάδα, μόνο από κάποιες περιστασιακές παράλληλες εισαγωγές, αφού η ιδιοκτήτρια εταιρία για κάποιους άγνωστους σε εμάς λόγους, δεν το είχε στα πλάνα της για εισαγωγή στη χώρα μας. Σήμερα μιλάμε για το

Mortlach

Ή, αν πρέπει να το πω και με το παρατσούκλι του, το Κτήνος του Dufftown. Ή, με το δεύτερο παρατσούκλι, Mortie, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι στο Speyside. Η εισαγωγή στην Ελλάδα από τη Diageo έγινε τον τελευταίο μήνα του 2018, την ιδέα όμως για το άρθρο την πήρα πριν δυο μέρες, όταν διάβασα κάτι, ας πούμε σχετικό, στο διαδίκτυο από κάποιους που το δοκίμασαν στην Ελλάδα. Εκεί έμαθα κι εγώ οτι δε γράφεται Mortlach, αλλά Mortlack, οπως έμαθα κι οτι υπάρχει και αποστακτήριο με το όνομα Grants. Από οτι καταλαβαίνω, θα μάθω πολλά στο μέλλον από διάφορους ειδήμονες, όπως έμαθα και πριν καναδυό μήνες καινούρια γεωγραφία της Σκωτίας. Τέλος πάντων, δε λέω άλλα, αρκετά έχω ακούσει μέχρι τώρα, πάντοτε βέβαια όταν είμαι απών, δε χρειάζεται να ακούσω κι άλλα. Σε αυτό το σημείο έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Η οποία ξεκινάει κατά πάσα πιθανότητα το 1823, με κάποια άλλη εκδοχή να εμφανίζει το 1824 σαν έτος έναρξης. Αυτό που δεν αμφισβητείται από κανέναν είναι οτι ιδρυτές είναι οι James Findlater, Donald Mackintosh και Alexander Gordon. Αργότερα, το 1832, η εταιρία A.and T.Gregory είναι που τρέχει το αποστακτήριο και αργότερα το πουλάει στην J. and J. Grant. Η λειτουργία διακόπτεται το 1842 και αργότερα, από το 1866 μέχρι το 1885, εργάζεται εκεί ο William Grant, πριν φύγει για να χτίσει το δικό του αποστακτήριο, το σπουδαίο Glenfiddich. Στο μεταξύ, το 1854, ο George Cowie αναλαμβάνει το αποστακτήριο, το οποίο και παραμένει στην ιδιοκτησία της οικογένειας μέχρι το 1897, όταν πωλείται στην εταιρία John Walker and Sons Ltd. Το 1903 λαμβάνει χώρα πλήρης ανακατασκευή, η οποία και επαναλαμβάνεται το 1963 και το 1993, ενώ κατά τη διάρκεια των ανακατασκευών καταργούνται και τα παραδοσιακά floor maltings που λειτουργούσαν στο Mortlach. Επίσης θα πρέπει να πούμε οτι είναι και το πρώτο αποστακτήριο που πήρε επίσημη άδεια λειτουργίας στο Speyside. Τέλος, κατά τη δεκαετία του 90, το Mortlach αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην ομάδα των Classic Malts της Diageo, με αποτέλεσμα τη θέση του να πάρει το επίσης σπουδαίο Cragganmore, σε ότι αφορά στο Speyside.

Λίγα ακόμη λόγια

Όπως είπαμε και πριν, βρίσκεται στο Speyside και συγκεκριμένα στο χωριό Dufftown, το οποίο διαθέτει ακόμη έξι αποστακτήρια, αν δε με απατάει η μνήμη μου. Το Mortlach χρησιμοποιεί νερό για να φτιάξει τα ποτά του, από πηγές των Conval Hills, ενώ για όλες τις υπόλοιπες εργασίες που απαιτούν νερό, ο ποταμός Dullan είναι που το προμηθεύει. Λειτουργούν 6 wash backs από Oregon Pine και 5 άμβυκες σε μια συγκλονιστική αίθουσα απόσταξης, από τις πιο ιδιαίτερες στη βιομηχανία whisky. Ειδικά ο δεύτερος αποστακτήρας, έχει το παρατσούκλι Στρίγγλα, του οποίου νονός είναι ο πρώην διευθυντής John Windon.

Ολη η διαδικασία, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία φάση, είναι από τις πιό αργές στη βιομηχανία, με αποτέλεσμα τα whisky που βγαίνουν εδώ να είναι κατά τεκμήριο πολύ υψηλής ποιότητας. Η παλαίωση γίνεται και στους δυο τύπους βαρελιών, δηλαδή και sherry και bourbon. Πρόσφατα πήρα πολύ ωραίο δωράκι από καλό φίλο και δοκίμασα δυο από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του αποστακτηρίου. Ήπια το απίθανο, βαρύ δωδεκάρι, που έχει φτάσει ήδη Ελλάδα, και ακόμη το επίσης εξαίσιο 16 ετών, το οποίο θα έρθει αργότερα.

Συμπερασματικά, μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα αποστακτήρια του Speyside και αποτελεί σοβαρή παράλειψη για κάθε πότη, σοβαρό, ή πολύ σοβαρό, να μην έχει δοκιμάσει έναν ή περισσότερους κωδικούς, από αυτό το υπέροχο, βαρύ και με γεμάτο σώμα whisky.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: