5 χειμωνιάτικες σούπες και τα οινικά τους ταίρια

5 χειμωνιάτικες σούπες και τα οινικά τους ταίρια
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Είναι κανείς που τώρα μετά τις γιορτές δεν σκέφτεται να κάνει ‘αποτοξίνωση’ από το κρέας ή τουλάχιστον να τρώει πιο ελαφριά φαγητά? Μετά από όλα αυτά τα πλούσια τραπέζια με το άφθονο φαγητό, το ποτό και τα γλυκά ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε τον οργανισμός μας σε πιο ‘φυσιολογικούς’ ρυθμούς και να αφήσουμε πίσω τις πολλές κραιπάλες. Οι σούπες είναι ένα από τα εδέσματα που λαχταράμε αυτές τις ημέρες, πόσο μάλλον τώρα που βοηθάει και ο καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Θα παραφράσουμε το ‘κρύο καιρός για δύο’ και θα το κάνουμε ‘κρύο καιρός για σούπα’.

Αποφασίσαμε λοιπόν να προτείνουμε κρασιά για χειμωνιάτικες σούπες. Δεν θα πάμε σε πολύ ιδιαίτερες και δύσκολες συνταγές, αλλά σε κλασικές ελληνικές συνταγές. Σούπες που έχουν θέση στο καθημερινό μας τραπέζι. Επειδή δεν νομίζω ότι σκέφτεται κανείς να απέχει από το κρασί, θα προτείνουμε τα κρασιά που θα συνοδεύσουν τις σούπες μας και θα τις κάνουν ακόμα πιο λαχταριστές. Ελληνικές σούπες με ελληνικά κρασιά!

Κοτόσουπα

Δυναμωτική αγαπημένη σουπίτσα και σχετικά χαμηλή σε λιπαρά, είναι μία επιλογή ιδανική για τα κρύα. Κοτόπουλο, κρεμμύδι, πατάτα, καρότο, σέλινο, ρύζι και φυσικά το αυγολέμονο που είναι και το κλειδί για την επιτυχία, είναι τα βασικά συστατικά. Από εκεί και πέρα κάθε μαγείρισσα (ή μάγειρας) έχει τα μυστικά της, άλλη αντικαθιστά το ρύζι με κάποιο ζυμαρικό, άλλη προσθέτει τζίντζερ, σελινόριζα, πράσο ή δάφνη. Με όποιο συνδυασμό υλικών και αν φτιαχτεί, εμείς θα αναζητήσουμε ένα λευκό κρασί με μέτριο σώμα και ζωηρή οξύτητα. Προτείνουμε το Κτήμα Θεόπετρα Λευκός, Monograph Multi, Primus Ζίτσα, Paros Λευκός και Atlantis Λευκός.

Σούπα τραχανά με ντομάτα και φέτα

Ο τραχανάς είναι μία από τις πιο εύκολες, πιο γρήγορες και πιο θρεπτικές σούπες. Οι συνταγές είναι πάρα πολλές και κυρίως σε ‘λευκές’ εκδοχές. Αυτή την φορά όμως θα ‘κοκκινίσουμε’ τον τραχανά με ντοματούλα και θα προσθέσουμε την κλασική φετούλα. Εδώ μπορούμε να επιλέξουμε κρασιά από όλα τα χρώματα αρκεί στα κόκκινα να πάμε προς κρασιά με οξύτητα και απαλές τανίνες. Στα λευκά προτείνουμε τα Karipidis Sauvignon Blanc, Sole Βιδιανό και Συμεωνίδη Μαλαγουζιά, στα ροζέ τα Μικρή Κιβωτός Ροζέ, Γαία 4-6h και Ακακίες και στα ερυθρά τα Λημνιό Porto Carras, Laura Nera και Βλάχικο Γκλίναβου. Αν διαλέξουμε μία εκδοχή με τσίλι για να ανεβάσουμε για τα καλά τις θερμοκρασίες, προσανατολιζόμαστε προς τα ροζέ κρασιά.

Πηλιορείτικη Φασολάδα με λουκάνικο

Η φασολάδα είναι μια κατεξοχήν χειμωνιάτικη σούπα με καρότα, κρεμμύδι, σέλινο, πράσο και για όσους την θέλουν ‘καυτή’ με την κόκκινη πιπερίτσα. Εμείς θα το πάμε ένα βήμα παρακάτω και θα κάνουμε την πηλιορείτικη συνταγή προσθέτοντας λίγο λουκάνικο, ακόμα και αν είπαμε ότι θέλουμε να αποφύγουμε τα λιπαρά κρέατα. Σίγουρα είναι μία πολύ πλούσια σούπα που λόγω της ντομάτας και του λουκάνικου θα μας πάει προς κόκκινα κρασιά. Αν αποφύγουμε ερυθρά με πολύ υψηλό αλκοόλ και υψηλό επίπεδο τανινών τότε θα έχουμε έναν πολύ καλό συνδυασμό. Δοκιμάστε την με το ΑΕΝΑΟΝ Merlot, το Κτήμα Παλυβού Νεμέα, το Freedom και το ΙΑΜΑ Ερυθρό.

Ψαρόσουπα

Κάνοντας μια βόλτα στην αγορά αυτές τις ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά παρατήρησαμε ότι τα κρεοπωλεία ήταν άδεια και τα ιχθυοπωλεία ήταν γεμάτα. Και είναι αναμενόμενο γιατί για τις 10 προηγούμενες ημέρες το σκηνικό ήταν εντελώς αντεστραμμένο. Όλοι λίγο πολύ, μετά από τις γιορτές ‘λιγουρευόμαστε’ τα ψάρια. Και με αυτό το κρύο, σίγουρα οι ψαρόσουπες τραβιούνται ακόμα περισσότερο. Είτε με μία κακαβιά με μικρά ψαράκια είτε με κάποιο μεγάλο λιπαρό ψάρι όπως ο ροφός ή η σφυρίδα, θα συνοδεύσουμε την σούπα με λευκά κρασιά. Με πιο ελαφριά λευκά όπως τα Χνάρια Λευκός, Μαύρο Πρόβατο Λευκός, Μεθυμναίος Λευκός, Σαββατιανό Μάρκου και Τινακτορώγος για τις σούπες με τα πιο μικρά ψάρια και πιο πλούσια και λιπαρά κρασιά όπως τα Νυχτέρι Γαβαλά, Αμέθυστος Sauvignon Blanc Fume, Viognier Cuvee Larsinos και Nostos Roussanne με τα μεγάλα ψάρια.

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Τα γιουβαρλάκια είναι αγαπημένη σούπα μικρών και μεγάλων. Αν και υπάρχουν νόστιμες εκδοχές με ντομάτα, αυτή που ξετρελαίνει περισσότερο είναι η λεμονάτη. Κιμάς μοσχαρίσιος, κρεμμυδάκι, ρυζάκι, καρότο, μυρωδικά και νόστιμο πηχτό αυγολέμονο. Κανείς δεν του αντιστέκεται! Και αν επιλέξουμε ένα λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα τότε θα απογειώσουμε το απόλυτο μαμαδίστικο φαγητό. Προτείνουμε τα Chateau Julia Ασύρτικο, Emphasis Chardonnay, Ευχές... Ερατεινές Λευκός, Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός και Γένεσις Λευκό. Τώρα βέβαια και τα κρασιά που ήπιαμε με την κοτόσουπα αν επιλέξουμε, πάλι θα ταιριάξουν πολύ όμορφ



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: