Ο Παλαιός και ο Νέος part 2

Tην προηγούμενη εβδομάδα είδαμε κάποια βασικά θεωρητικά όσον αφορά τον Παλαιό και τον Νέο Κόσμο του κρασιού. Ας δούμε τώρα και τα πρακτικά, τα οποία ομολογουμένως, είναι και τα πιο ενδιαφέροντα.

 

4 διεθνείς ποικιλίες, γηγενείς της Γαλλίας: Syrah ή Shiraz για τους Αυστραλούς, Pinot Noir, Chardonnay και Sauvignon Blanc όπου μετανάστευσαν επιτυχώς σε αρκετά σημεία του πλανήτη.

 

4 ζευγάρια Παλαιού και Νέου Κόσμου για να μπουν στα ποτήρια σας, ώστε να διακρίνετε εμπειρικά τις διαφορές, αλλά και να επιλέξετε την πιο ταιριαστή στα γούστα σας σχολή.

 

Chardonnay

Chablis, Bernard Defaix Private Selection Chardonnay, Robert Mondavi
(Chablis AOC, Βουργουνδία, Γαλλία) (Central Coast, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.)
Πράσινο μήλο, αχλάδι, λεμόνι Νεκταρίνι, ροδάκινο, κόκκινο μήλο
Βρεγμένη πέτρα, αλάτι Βούτυρο, βανίλια, ψημένο ψωμί
Τραγανή οξύτητα Ήπια οξύτητα
Δυναμικό Παλαίωσης  

 

Συχνά λέγεται ότι τα κρασιά του Chablis ορίζουν την έννοια του terroir. Το ψυχρό κλίμα δίνει σταφύλια Chardonnay με υψηλή οξύτητα, χαρακτηριστική ορυκτότητα, και συμπυκνωμένη αρωματική ένταση. Οι οινοποιοί προσέχουν τόσο στο οινοποιείο, ώστε αυτά τα στοιχεία να παραμείνουν άθικτα.

Στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνια συναντάμε ένα τελείως διαφορετικό Chardonnay. Το κλίμα είναι αρκετά πιο ήπιο, προς το θερμό, ωστόσο μετριάζεται ανά περιοχές από τους κρύους ωκεάνιους ανέμους και την ομίχλη που δημιουργείται. Ακολουθείται ένα πλήθος οινοποιητικών τεχνικών με στόχο τον πλούτο σε άρωμα και σώμα.

Sauvignon Blanc

Pouilly Fume, de Ladoucette Sauvignon Blanc Reserve, Villa Maria Estate
(Pouilly Fume AOC, Λίγηρας, Γαλλία) (Marlborough, Νέα Ζηλανδία)
Γρασίδι, πράσινη πιπεριά, γκρείπφρουτ, φραγκοστάφυλο Πράσινη πιπεριά, φραγκοστάφυλο, φρούτο του πάθους, ανανάς, γλυκολέμονο
Πιο καθαρό και συμπυκνωμένο, με ελαφρώς μεταλλικό χαρακτήρα Πλήρως εξωστρεφές
Δίνει τον χαρακτήρα του μετά από λίγο καιρό στο μπουκάλι Εκφράζει άμεσα την αρωματική του ένταση και μάλιστα ιδιαίτερα εκρηκτικά



Τα εδάφη και το κλίμα που παράγουν το Pouilly Fume είναι πολύ κοντινά με αυτά του Chablis. Η ειδοποιός διαφορά είναι η ποικιλία. Tο Sauvignon Blanc είναι ιδιαίτερα αρωματικό και τα στοιχεία του δεν κρύβονται, παρά τις ψυχρές συνθήκες καλλιέργειας. Φαίνονται όμως υπό έναν πιο “συμμαζεμένο”, αν θέλετε, τρόπο.

Οι Νεοζηλανδοί, από τις αμπελουργικές έως και τις οινολογικές τεχνικές που χρησιμοποιούν, είναι αναμφίβολα μαέστροι στον χειρισμό της ποικιλίας. Το Sauvignon Βlanc είναι η αγαπημένη ποικιλία των Kiwis και έχουν καταφέρει να το κάνουν αμίμητο. Η αρωματική ένταση και η πολυπλοκότητα που θυμίζουν ανάμεικτο χυμό τροπικών φρούτων έβαλαν γερά τη χώρα στον οινικό χάρτη.

Pinot Noir

Cote de Beaune, Joseph Drouhin Pinot Noir, Greywacke-Kevin Judd
(Cote de Beaune AOC, Βουργουνδία, Γαλλία) (Marlborough, New Zealand)
Σμέουρο, φράουλα, βιολέτα Κόκκινο κεράσι και μαύρο κεράσι, κόκκινο δαμάσκηνο, μέντα
Προτιμάται η παλαίωση του για ανάπτυξη του μπουκέτου Υψηλή αρωματική ένταση που δεν χρειάζεται παλαίωση
Ελαφρώς φυτικές τανίνες από την ανάμειξη τσάμπουρων στην εκχύλιση Πιο ώριμες και βελούδινες τανίνες



Βουργουνδία, η γενέτειρα μίας βασίλισσας των ερυθρών. Πλαγιές, κλίσεις, και προσανατολισμοί των αμπελώνων καθιστούν τα πράγματα δυνατά για την άριστη ωρίμαση της ποικιλίας. Παράγονται κρασιά βαθιάς παλαίωσης και εμβληματικής αξίας που δίνουν τεράστια αξία σε ένα κελάρι.

Στο Marlborough από την άλλη, το Pinot Noir δεν δυσκολεύεται να ωριμάσει. Άπλετες ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας και πολύ πιο ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες για τους αμπελουργούς, δίνουν βελούδινες και λίγο πιο γεμάτες τανίνες, καθώς και ιδιαίτερα εξωστρεφή αρώματα που μαγνητίζουν εύκολα τη μύτη.

Syrah-Shiraz

Crozes Hermitage, Delas Freres Barossa Shiraz, Yalumba
(Crozes Hermitage AOC, Kοιλάδα Ροδανού, Γαλλία) (Κοιλάδα Barossa, Aυστραλία)
Μαύρο πιπέρι, κόκκινο και μαύρο δαμάσκηνο, βιολέτα Έκδηλο κόκκινο κεράσι και ζουμερό δαμάσκηνο
Βανίλια, καπνός και κέδρος σε διακριτικό βαθμό από τη δρυ Φρούτο ώριμο, κυρίως σε ύφος μαρμελάδας
Αρώματα από δέρμα και κρέας αναπτύσσονται στη φιάλη Απλό και απευθείας φιλικό στο στόμα, δεν επωφελείται από την παλαίωση



Η κοιλάδα του Βόρειου Ροδανού παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα πιπεράτο και γεμάτο χάρη Syrah. Η ροτονδόνη είναι η αρωματική ένωση που δίνει το άρωμα του μαύρου πιπεριού, και είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν τη ποικιλία μοναδική.

Στην κοιλάδα Barossa της Αυστραλίας το κλίμα είναι θερμότερο και αρκετά πιο ξηρό. Το Syrah εδώ λέγεται Shiraz. Με τις υψηλότερες θερμοκρασίες ωρίμασης, η ροτονδόνη και κατ’ επέκταση το μαύρο πιπέρι χάνεται μέχρι τον τρύγο. Τα έντονα αρώματα φρούτων φαίνονται μαγειρεμένα, και το σώμα γεμάτο. Δημιουργούνται νεανικά ερυθρά ή και άξια παλαίωσης, που πάντα όμως είναι έτοιμα για να τα απολαύσουμε.

Καλή εξερεύνηση!

Μοιραστείτε το άρθρο: