Οι 5 καλύτεροι συνδυασμοί του καλοκαιριού

Έχει γίνει παράδοση πια, προς το τέλος του Αυγούστου να μοιράζομαι μαζί μας τα καλύτερα γευστικά ταιριάσματα του δικού μου καλοκαιριού! Αυτά που κάνοντας μια γρήγορη ανασκόπηση έρχονται στο μυαλό πολύ γρήγορα, φέρνοντας ωραίες γευστικές, και όχι μόνο, αναμνήσεις. Κάποιοι συνδυασμοί είναι αναμενόμενα εξαιρετικοί, άλλοι αναπάντεχοι, όλοι όμως πολύ επιτυχημένοι! Υπάρχει χρόνος να τους απολαύσετε και εσείς!

 

Μαντινεία Moρόπουλου & ζαργάνες τηγανητές
Η τηγανητή ζαργάνα είναι από το πιο αγαπημένα μου ψάρια. Συνδεδεμένα πάντα με το καλοκαίρι, αυτά τα ψαράκια με τα όμορφα χρώματα και την ζουμερή, γλυκιά γεύση είναι πολύ νόστιμα στο τηγάνι πασπαλισμένα με λίγο λεμονάκι. Έτσι όταν τις πετύχαμε στον ψαρά φρέσκες και σχετικά μεγάλες δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε. Τις απολαύσαμε μεσημέρι με ένα μπουκάλι Μαντινεία Μορόπουλου του 2020 και το πάντρεμα ήταν καταπληκτικό. Η οξύτητα του κρασιού απάλυνε την λιπαρότητα από το τηγάνισμα ενώ τα ώριμα και γλυκά αρώματα και γεύσεις του Μοσχοφίλερου έδεσαν φανταστικά με την γεύση της ζαργάνας.

 

Vina Esmeralda & τυρόπιτα με λευκά τυριά
Παραλία φάση εδώ! Μετά το μπάνιο μας στην παραλία Στόμιο στις Πετριές της Εύβοιας, μας έρχεται μια λιγούρα, περπατάμε 20 μέτρα και βρισκόμαστε στο Cana Beach Restaurant, ένα πολύ προσεγμένο μαγαζί με συμπαθητική λίστα κρασιών. Εκεί δοκιμάσαμε μία πολύ νόστιμη και ελαφριά ψητή τυρόπιτα με τραγανό φύλλο, λευκά τυριά και μπόλικα μυρωδικά, η οποία απογειώθηκε με το επίσης ελαφρύ Vina Esmeralda. H ωραία και δροσιστική γεύση του κρασιού με την απαλά γλυκιά επίγευση ταίριαξε πολύ με την αλμύρα των τυριών ενώ το εξωστρεφές αρωματικό του προφίλ έδεσε πολύ με το άρωμα των μυρωδικών.

 

ΑΙΧ rose & μουσακάς
Συνήθως για τον μουσακά, διαλέγω ελαφριά κόκκινα ερυθρά κρασιά. Όμως ο φετινός μουσακάς από την θεία Λουκία, συνέπεσε με τον Αυγουστιάτικο καύσωνα και δεν μπόρεσα να πείσω τους υπόλοιπους να πιούμε ερυθρό κρασί. Έτσι έπεσε στο τραπέζι το ΑΙΧ rose, ένα ροζέ από την Προβηγκία, το οποίο τα πήγε εξαιρετικά! Η οξύτητα του ταίριαξε ωραία με όλα τα λιπαρά στοιχεία του μουσακά (τα λαχανικά ήταν ψητά και όχι τηγανητά) ενώ η δομή του κόντραρε στα ίσια τον πλούσιο και τοματένιο κιμά.

 

Ocean Θραψαθήρι & ριζότο με καβούρι και αυγοτάραχο
Αρχές Ιουλίου στο εστιατόριο Samano Radio του Λεωνίδα Κουτσόπουλου στην Πλάκα. Ήταν μία από τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες τον τελευταίο καιρό με τα πιάτα να είναι το ένα πιο νόστιμο από το άλλο! Ανάμεσα σε όλα αυτά και ένα φανταστικό ριζότο με καβούρι, αυγοτάραχο, μοσχολέμονο και γραβιέρα. Ένα πλούσιο, λιπαρό και πολύ ισορροπημένο πιάτο που έδεσε πολύ καλά με το επίσης πλούσιο και λιπαρό Θραψαθήρι, ενώ ο ζουμερός φρουτένιος χαρακτήρας αγκάλιασε πολύ ωραία τα εκλεπτυσμένα θαλασσινά στοιχεία.

 

Αγιωργίτικο Σκούρα & αρνάκι κοκκινιστό με μακαρόνια
Αρχές Αυγούστου, αργά το μεσημέρι, βγαίνουμε από την θάλασσα και με το που ξαπλώνουμε στις πετσέτες για να στεγνώσουμε, έρχεται η πείνα! Η θάλασσα άλλωστε ανοίγει την όρεξη. Ρωτάμε στην διπλανή ταβέρνα που μαγειρεύουν σαν την ‘γιαγιά’, τι έχει από μαγειρευτά. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα μας λένε και ένα αρνάκι κοκκινιστό με μακαρόνια και δεν αντιστεκόμαστε! Εκεί όμως σκεφτόμαστε ότι στο ψυγείο υπάρχει ένα Αγιωργίτικο Σκούρα για ώρα ανάγκης! Ζητάμε το φαγητό πακέτο και γυρίζουμε σπίτι για να το συνδυάσουμε με το κρασί. Και η επιλογή ήταν τέλεια! Το μελωμένο αρνάκι με την κοκκινιστή σάλτσα και τα μακαρόνια με την μυτζήθρα δίπλα στο φρουτένιο, βελούδινο, με ζωηρή οξύτητα Αγιωργίτικο ήταν φανταστικό! Είναι αυτό που λέμε.. «δεν περιγράφω άλλο»!

 

Μοιραστείτε το άρθρο: