Πάμε μια βόλτα στο Veneto?

Πάμε μια βόλτα στο Veneto?
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τι θα λέγατε να πάμε ένα ταξίδι? Αν ρωτήσουμε άλλωστε, τι σας έχει λείψει περισσότερο αυτό τον χρόνο, είμαι σίγουρη ότι μια από τις πιο συχνές απαντήσεις θα είναι «τα ταξίδια»! Ακόμα δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουμε αλλά μπορούμε να πάμε μια βόλτα νοερά στο Veneto. Στην Βενετία και στα γραφικά της κανάλια, στην Βερόνα του Ρομέο και της Ιουλιέτας και στην παραμυθένια λίμνη Garda. Με αυτή την ευκαιρία δεν θα παραλείψουμε να ανακαλύψουμε και τα κρασιά της ευρύτερης περιοχής και όταν όλα είναι ιδανικά να προγραμματίσουμε και την φυσική μας επίσκεψη σε όλα αυτά. Μπορεί στο άκουσμα του Veneto, το μυαλό να μην πάει αυτόματα σε διάσημα κρασιά, όμως είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε ακούσει για τα Soave, τις Valpolicella, τα Amarone και τα Prosecco.

Το Veneto είναι η περιοχή της Ιταλίας που παράγει το περισσότερο κρασί και αυτή με το μεγαλύτερο ποσοστό DOC (κάτι σαν το ΠΟΠ) κρασιών. Μεγάλο μέρος της παραγωγής αφορά φθηνά ουδέτερα κρασιά μαζικής παραγωγής. Όμως εκτός από αυτά παράγονται και κάποια ιδιαίτερα και συγκλονιστικά κρασιά όπως τα Amarone όπου εκτός από φήμη αξιώνουν και υψηλές τιμές. Οι αμπελώνες εκτείνονται στους πρόποδες των Δολομιτών από την λίμνη Garda και κατά μήκος του ποταμού Piave μέχρι την Βενετία, με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται κοντά στην Βερόνα.

Οι κυματιστοί λόφοι της Valpolicella, που βρίσκονται στους πρόποδες των Άλπεων, φιλοξενούν αμπελώνες από τους οποίους παράγονται πολλά διαφορετικά στυλ κρασιών. Οι ποικιλίες που συναντάμε κυρίως είναι οι ερυθρές Corvina, Corvinone Rondinella και Molinara. Από αυτές κυριαρχεί η Corvina, που δίνει κρασιά με αρώματα μαύρων φρούτων και βοτάνων. Τα ερυθρά κρασιά που φέρουν την γενική ένδειξη Valpolicella DOC είναι συνήθως φρέσκα και φρουτένια και αποτελούν μεγάλο μέρος της παραγωγής της περιοχής. Είναι η δεύτερη πιο μεγάλη DOC μετά το Chianti από πλευράς ποσότητας. Τα κρασιά που φέρουν την ένδειξη Valpolicella Classico DOC (όπως το Valpolicella Classico Superiore, Mazzi) προέρχονται από τα σημεία με τους καλύτερους αμπελώνες.

Τα κρασιά Amarone della Valpolicella DOCG είναι ερυθρά ξηρά κρασιά που παράγονται από σταφύλια που έχουν αποξηραθεί υπό σκιά και μετά την ζύμωση ωριμάζουν για τουλάχιστον δύο χρόνια σε βαρέλια. Τα κρασιά αυτά έχουν υψηλό αλκοολικό βαθμό μεταξύ 15-16% συνήθως, πλούσιες τανίνες και συμπυκνωμένα ώριμα αρώματα και γεύσεις σκούρων φρούτων αλλά και σοκολάτας και δέρματος. Δοκιμάστε τα Amarone Della Valpolicella Classico PdV και Amarone della Valpolicella Classico "Consorzio" για να ανακαλύψετε αυτό το ιδιαίτερο και πολύ αγαπημένο στους οινόφιλους όλου του κόσμου, στυλ κρασιού. Τα Recioto della Valpolicella DOCG είναι η γλυκιά εκδοχή αυτών των κρασιών. Αν στην φιάλη αναγράφεται Ripassο Valpolicella τότε στέμφυλα από τα λιαστά σταφύλια έχουν προστεθεί σε κρασί Valpolicella και έχει ξεκινήσει μία δεύτερη ζύμωση που χαρίζει στο κρασί έξτρα αλκοόλ, τανίνες και πολυπλοκότητα.

Ανατολικά της Valpoliccela βρίσκεται το Soave που αποτελεί την πιο σημαντική περιοχή του Veneto για την παραγωγή ξηρών λευκών κρασιών. Η βασική ποικιλία εδώ είναι η Garganega που καταλαμβάνει ποσοστό τουλάχιστον 70% στα DOC (Soave DOC) και DOCG (Soave Superiore, Recioto di Soave) κρασιά, ενώ μικρότερη συμμετοχή έχει και η ποικιλία Trebbiano. Τα κρασιά που παράγονται στα ηφαιστιογενή επικλινή εδάφη της ζώνης όπως τα Otto Soave Classico και Soave Classico Zenato εμφανίζουν ζωηρή οξύτητα και έντονες και κομψές ανθικές νότες.

Οι Bardolino DOC και Bardolino Superiore DOC βρίσκονται ανάμεσα στην Valpolicella και στις ανατολικές ακτές της λίμνης Garda. Οι ποικιλίες που κυριαρχούν είναι οι ερυθρές Corvina και Rondinella και το στυλ των περισσότερων κρασιών, που είναι κόκκινα, είναι φρέσκο και ελαφρύ.

Πάμε τώρα να ‘πιούμε’ κάποια από το πιο γνωστά Ιταλικά λευκά αφρώδη κρασιά. Τα Prosecco DOC παράγονται σε μία ευρύτερη περιοχή και είναι πολύ ευχάριστα κρασιά (Belstar Prosecco Brut, Sacchetto Prosecco Extra Dry ). Από το 2020 επετράπη και η παραγωγή ροζέ κρασιών. Τα καλύτερα κρασιά της περιοχής προέρχονται από την Conegliano - Valdobbiadene Prosecco DOCG (Prosecco di Conegliano - Matiu Brut) όπου το φρούτο προέρχεται από αμπελώνες στις απότομες πλαγιές ανάμεσα σε αυτές τις δύο πόλεις. Η ποικιλία εδώ είναι η Glera και τα περισσότερα κρασιά παράγονται με την μέθοδο της δεξαμενής. Εμφανίζουν φρέσκα αρώματα φρούτων όπως το πεπόνι και το μήλο αλλά και λουλουδιών, δροσερή οξύτητα και ελαφρύ σώμα.

Εκτός από αυτές τις σημαντικές ονομασίες προέλευσης εξαιρετικά κρασιά συναντάμε σε όλες τις περιοχές, με μερικά από αυτά να φέρουν την γενική γεωγραφική ένδειξη Veneto IGT. Το Pinot Grigio, είναι μία πολύ δημοφιλής ποικιλία. Παρόλο που έχει συνδεθεί με πολλά κρασιά μαζικής παραγωγής μπορεί να δώσει γοητευτικά και δροσερά παραδείγματα με εκφραστικά αρώματα όπως τα Bocelli Pinot Grigio και Pinot Grigio Campagnola Veneto.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: