Τα 5 καλύτερα ταιριάσματα - καλοκαίρι 2021

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip.WSET


Το πολύπαθο καλοκαίρι του 2021 φτάνει στο τέλος του, τουλάχιστον ημερολογιακά. Μπορεί να μην ήταν το πιο ανέμελο καλοκαίρι για όλους λόγω Covid, λόγω φωτιών ή άλλων γεγονότων, υπήρξαν ελπίζω όμως για όλους όμορφες στιγμές χαλάρωσης. Στιγμές που εκτός από την παρέα με φίλους και συγγενείς απολαύσαμε νόστιμο φαγητό με ωραία κρασιά είτε είμασταν στην πόλη, είτε στο χωριό, είτε διακοπές σε κάποιο δημοφιλή προορισμό. Επιστρέφοντας λοιπόν στην βάση, όπως κάθε χρόνο, μοιράζομαι μαζί σας τους πέντε συνδυασμούς κρασιού και φαγητού που ξεχώρισα. Αυτούς που μου ήρθαν πρώτοι στο μυαλό και σαν συστήνω να δοκιμάσετε. Κάποιοι από αυτούς αναμενόμενοι, κάποιοι έκπληξη!

Κοτόπουλο λεμονάτο & Αρμύρα Σκούρα

Στην Εύβοια, στο χωριό μου πέρασα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού. Εκεί λοιπόν μία μέρα εμφανίστηκε μία γειτόνισσα που μας έφερε πεσκέσι ένα χωριάτικο κοτόπουλο! Ξέρετε, αυτά τα μεγάλα κοτόπουλα με το λίγο πιο σκούρο χρώμα που θέλουν πολύ χρόνο για να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν, αλλά είναι απίστευτα γευστικά. Αρχικά το κοιτάξαμε με λίγο τρόμο! Μετά όμως το φανταστήκαμε λεμονάτο στην κατσαρόλα συνοδευμένο από λίγο ρυζάκι και ο τρόμος μετατράπηκε σε λιγούρα. Η Αρμύρα, αυτό το πολύ ωραίο Chardonnay, ήταν η πρώτη επιλογή κοιτώντας τα κρασιά που είχαμε στην ‘κάβα’. Και όπως αποδείχθηκε ήταν και η ιδανικότερη! Η οξύτητα της ταίριαξε με την οξύτητα του πιάτου, ενώ ο πλούτος του κρασιού αγκάλιασε την λιπαρότητα και την πλούσια γεύση του χωριάτικου κοτόπουλου. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε τέτοιο κοτόπουλο, όμως στοιχηματίζω ότι με οποιοδήποτε ποιοτικό κοτόπουλο λεμονάτο, η Αρμύρα είναι ο τέλειος σύντροφος.

Caprese σαλάτα & Mountcloud Navitas

Αλλάζουμε εντελώς σκηνικό και πάμε στην κοσμοπολίτικη Μύκονο. Στην παραλία Παράγκα, και στο ομώνυμο εστιατόριο ένα μεσημέρι με αεράκι στην ταβέρνα θελήσαμε μία σαλάτα caprese, δηλαδή μοτσαρέλα, ντοματούλα με λαδάκι και βασιλικό και λίγα θαλασσινά όπως τα καλαμαράκια τηγανητά και η ψητή σαρδέλα. Επιθυμήσαμε ροζέ κρασί και επιλέξαμε το ολοκαινούριο Mountcloud από το επίσης ολοκαίνουριο οινοποιείο Navitas στο Λιτόχωρο. Ένα πολύ νόστιμο ροζέ κρασί από Grenache Rouge που αν και ταίριαξε πολύ ωραία με όλα τα πιάτα στο τραπέζι, απογείωσε την caprese. Η φρεσκάδα του πιάτου έδεσε με την φρεσκάδα και την γαργαλιστική οξύτητα του κρασιού ενώ τα φρουτένια αρώματα του κρασιού αγκάλιασαν αυτά του βασιλικού και του πιπεριού. Το απόλυτο δροσιστικό πάντρεμα!

Μοσχάρι στιφάδο & Κτήμα Αβαντίς Syrah

Θα αναρωτιέστε πως επιλέξαμε να φάμε στιφάδο καλοκαιριάτικα! Το Δεκαπενταύγουστο στην περιοχή της Κύμης τρώνε στιφάδο, οπότε ανάμεσα στα άλλα καλούδια του γιορτινού τραπεζιού υπήρχε και ένα νόστιμο μοσχαράκι στιφάδο από τα χεράκια της θείας Λουκίας! Και αφού είμαστε στην Εύβοια το συνοδεύσαμε με ένα Ευβοιότικο κρασί! Βάλαμε λοιπόν το Syrah από το αγαπημένο μας Κτήμα Αβαντίς στο ψυγείο για μισή ώρα και το απολαύσαμε δροσερό! Οι βελούδινες τανίνες και το φρούτο του κρασιού, έδεσαν υπέροχα με τον πικάντικο χαρακτήρα, την οξύτητα από την ντομάτα αλλά και την γλύκα των κρεμμυδιών του στιφάδου. Ένας συνδυασμός ‘made in heaven’! Τον συστήνω χειμώνα, καλοκαίρι!

Bao Bans με κοτόπουλο & Μαλαγουζιά Άλφα

Στον Κάραβο αυτός ο συνδυασμός, στο γραφικό λιμάνι του Αλιβερίου. Σε ένα bar restaurant, το novus, που κάποιες ημέρες έκαναν βραδιές από διεθνείς κουζίνες. Μία από αυτές πετύχαμε κάποια Ασιατικά πιάτα και είπαμε να δοκιμάσουμε τα bao bans. Αναπάντεχα νόστιμα ψωμάκια ατμού, με πικάντικο παναρισμένο κοτόπουλο, mayo sause, kimchi και σουσάμι! Διαλέξαμε να πιούμε μία Μαλαγουζιά από το Κτήμα Άλφα, που ήρθε και έδεσε καταπληκτικά! Το άρωμα, η ζουμερή γεύση αλλά και η ευχάριστη οξύτητα της ορεινής Μαλαγουζιάς, έδεσαν πολύ ωραία με τα πικάντικα υλικά και την ένταση του πιάτου. Αφού είναι μόδα τα bao bans ας κάνουμε ακόμα πιο μοδάτο τον συνδυασμό του με μια Ελληνική ποικιλία!

Κοκκινιστό κριθαράκι με γαρίδες & Λημνιώνα Ζαφειράκη

Στην Αθήνα αυτός ο συνδυασμός κάπου στα μέσα Ιουνίου. Ένα χαλαρό βράδυ στο μπαλκόνι έπεσε στο τραπέζι ένα κριθαράκι με γαρίδες, μπόλικη φρέσκια τοματούλα και πιπεριά Φλωρίνης. Στο ψυγείο είχαμε βάλει ένα ροζέ κρασί, γιατί τα ροζέ κρασιά ταιριάζουν με τέτοια πιάτα θαλασσινών. Διψούσαμε όμως και ήπιαμε σχεδόν όλο το μπουκάλι όσο ετοιμαζόταν το κριθαράκι. Ίσα ίσα προλάβαμε να δοκιμάσουμε με το φαγητό τις τελευταίες γουλιές. Οπότε έπρεπε να βγει στο τραπέζι και δεύτερο μπουκάλι. Άλλο παγωμένο ροζέ δεν υπήρχε στο ψυγείο, ανοίξαμε λοιπόν τον συντηρητή για ένα ερυθρό. Καταλήξαμε στην Λημνιώνα 2018 του Χρήστου Ζαφειράκη! Αν και είχαμε μία αγωνία, μήπως οι τανίνες του κρασιού ‘καπελώσουν’ τις γαρίδες, ο συνδυασμός αποδείχτηκε τέλειος! Οι βελούδινες τανίνες και η αισθητή οξύτητα ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τις ‘κοκκινιστές’ γαρίδες με το κριθαράκι! Βάζουμε λοιπόν άφοβα κόκκινα κρασιά δίπλα σε τέτοια πιάτα!

Μοιραστείτε το άρθρο: