Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Tamdhu

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Καμιά φορά στη ζωή συμβαίνει κάποιος ή κάτι να είναι υπερτιμημένο και να χαίρει εκτίμησης που πιθανόν να μην άξιζε, αλλά συμβαίνει και το εντελώς αντίθετο. Κάποιος ή κάτι που θα έπρεπε να έχει διαφορετική αντιμετώπιση, για πολλούς και διαφόρους λόγους, ή και χωρίς λόγο, να μην παίρνει αυτό που του αξίζει. Έτσι και στη Σκωτία, αποστακτήρια έχτισαν όνομα χωρίς να το αξίζουν, ενώ κάποια άλλα, με μεγάλη προσφορά στη βιομηχανία του whisky, έμειναν σε δεύτερο πλάνο. Σήμερα μιλάμε για το

Tamdhu

To Tamdhu λοιπόν, ανήκει στη δεύτερη περίπτωση. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό, στην Ελλάδα ήταν τελείως άγνωστο, ενώ και στη Σκωτία, όπου ήταν γνωστό, ποτέ δεν είχε τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στα πολλά ομολογουμένως ωραία whisky του Speyside. Και ενώ κάποια άλλα μεγάλα ονόματα της περιοχής έφτιαχναν το μύθο τους, ελάχιστοι γνώριζαν, ακόμη και στη Σκωτία, ότι τα ποτά των άλλων, ξεκινούσαν να φτιάχνονται πρώτα στους θαλάμους Saladin του Tamdhu, στο σημαντικότερο από όλα τα στάδια της παρασκευής, αυτό της βυνοποίησης. Σε αυτό το σημείο όμως, έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα.

Το 1863 ξεκινάει τη λειτουργία της η σιδηροδρομική γραμμή Strathspey Railway, με αποτέλεσμα την ευκολότερη επικοινωνία μεταξύ των πολλών διαφορετικών περιοχών του Speyside. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάγκη για δημιουργία περισσότερων αποστακτηρίων στις περιοχές που ακόμη δεν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση αποστακτηρίων, όπως στο Upper Spey. Με την καινούρια γραμμή δόθηκε εύκολη δυνατότητα επικοινωνίας με την περιοχή Upper Spey, που ήταν ήδη γνωστή για τα αποστακτήριά της. Έτσι, το 1896 ο William Grant, διευθυντής στην εταιρία Highland Distillers, χτίζει το αποστακτήριο, κοντά στον ποταμό Spey και ανάμεσα σε Knockando και Cardhu. Τη σχεδίαση και το χτίσιμο επιμελήθηκε ο πρωτοπόρος Charles Doig, έχουμε πει πολλές φορές ποιος είναι, ενώ λίγο καιρό αργότερα, το 1898, ο συγγραφέας Alfred Barnard, στο βιβλίο για το οδοιπορικό του στα σκωτσέζικα αποστακτήρια, αναφέρει οτι το πιο μοντέρνο όλων είναι το Tamdhu. To 1928 το αποστακτήριο κλείνει και ανοίγει ξανά μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλέμου. Αργότερα κλείνει ξανά και ανοίγει πάλι το 1972, όπου και λαμβάνει χώρα μια τεράστια ανακαίνιση, ενώ οι άμβυκες από δυο γίνονται τέσσερις. Το 1975 προστίθενται ακόμη δυο άμβυκες, ενώ το 1976 λανσάρεται η πρώτη εμφιάλωση του αποστακτηρίου σαν single malt whisky. Τέλος, το 2011 η εταιρία Ian Mac Leod Distillers εξαγοράζει το αποστακτήριο και το οδηγεί σε χρυσές μέρες, κάτι που μαρτυρούν τα βραβεία που σαρώνει σε όλους τους διαγωνισμούς whisky.

Λίγα ακόμη λόγια

Ένα από τα πρώτα μπουκάλια που απέκτησα, όταν ξεκίνησα να μαζεύω whisky, ήταν ένα Tamdhu 21 ετών, έκδοσης 1973, σε ανεξάρτητη εμφιάλωση Gordon Mac Phail. Αφού κατάφερα να βρω κι ένα δεύτερο, άνοιξα το πρώτο και γνώρισα μια από τις κορυφαίες εμπειρίες, στην εντός εισαγωγικών, καριέρα μου σαν πότης. Το μπουκάλι που περίσσεψε, το φύλαξα για να το πιώ κάποια στιγμή με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, όμως σε δύσκολους καιρούς, αναγκάστηκα να το πουλήσω, μετά από μια καλή προσφορά. Αφού ταξίδεψε στα βόρεια προάστια, μετά στη Θεσσαλονίκη, τώρα βρίσκεται στην Κρήτη, αφού πρώτα γύρισε όλη την Ελλάδα και βέβαια ξέρω και σε τίνος τα χέρια βρίσκεται. Ελπίζω κάποια στιγμή να ξαναέρθει στα χέρια μου, δεν θα είναι και η πρώτη φορά που θα έχω κάποιο deja vu, αρκετές φορές και στο παρελθόν επέστρεψαν σε μένα μπουκάλια που είχα χάσει. Ήταν ένα από τα πολύ αγαπημένα μου, μαύρο σαν τσάι, ελπίζω να βρει το δρόμο για το αφεντικό του.

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, το Tamdhu ήταν από τα βασικά συστατικά στα γνωστά blends, Famous Grouse και Dunhill. Oι θάλαμοι Saladin φιλοξένησαν κριθάρι από σχεδόν όλα τα αποστακτήρια του Speyside και όχι μόνο. Δυστυχώς, εδώ και δέκα περίπου μέρες, πέρασαν στην ιστορία και πλέον το Tamdhu θα παίρνει κι αυτό έτοιμη τη βύνη του. Από πλευράς εξοπλισμού, υπάρχουν 9 δεξαμενές ζύμωσης από πολύ υψηλής ποιότητας Oregon Pine και 6 άμβυκες, όπως είπαμε και πριν. Αυτό που επίσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η παλαίωση, μιας και το Tamdhu αποτελεί ένα από τα τελευταία προπύργια της παλαίωσης σε βαρέλια sherry, μαζί με το GlenDronach, αφού μόνο εκεί χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά αυτά τα πανάκριβα βαρέλια από το Xerez της Ισπανίας. Το απαραίτητο νερό για την παρασκευή των whiskies του αποστακτηρίου, προέρχεται από το Tamdhu Burn, ενώ με την καινούρια ιδιοκτησία, είχαμε και καινούρια διεύθυνση. Sandy έφυγε, Sandy ήρθε. Sandy Coutts συνταξιοδότηση μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας, Sandy Mc Intyre η διάδοχη κατάσταση. Όσο για τις ετικέτες του αποστακτηρίου, πολλές και διάφορες, ενώ όπως είπαμε με την καινούρια ιδιοκτησία ήρθε επιτέλους η ώρα για το Tamdhu να πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στα άλλα θηρία του Speyside. Η γνωστότερη από όλες τις ετικέτες είναι το Tamdhu 10 ετών που μας αρέσει πολύ, ενώ πολύ ωραίο dram είναι και το Tamdhu Batch Strength. Απολύτως απαραίτητη πληροφορία είναι οτι αυτά τα whiskies ξεκίνησαν να φτιάχνονται στους θαλάμους Saladin του Tamdhu, που πλέον δεν υπάρχουν, οπότε καλό θα είναι να σπεύσετε, όχι μόνο γιατί είναι πολύ ωραία whiskies, αλλά υποπτεύομαι οτι θα πάρουν και επιπλέον αξία σύντομα. Εγώ που έχω και τα μέσα στο HOW πρέπει να είμαι από τους πρώτους.

Η προηγούμενη βοηθός διευθυντή, η Marion Ferguson, έλεγε πως όταν έρχεται για δουλειά, νομίζει οτι μπαίνει σε σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Νομίζω οτι θα πεταχτεί κάποιο Alien από τα σκοτάδια, αφού πρώτα πιεί κανά δυο drams, έλεγε η Marion, που θεωρούσε το Tamdhu μυστηριώδες, όπως και το όνομά του, που σημαίνει Σκοτεινός Μικρός Λόφος, στα Γαέλικα, την παλιά κέλτικη διάλεκτο. Και το μυστήριο πάντα είναι καλό.

Συμπερασματικά, πρόκειται σαφώς για ένα αποστακτήριο που αξίζει προσοχής και για αυτό το λόγο προτείνω να δοκιμάσετε όσες περισσότερες ετικέτες μπορείτε.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: