Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Tannat Day - Άγγελος Ιατρίδης

Ο Άγγελος Ιατρίδης Οινοποιός του Κτήματος Άλφα, με αφορμή την Ημέρα του Τannat απαντά στις ερωτήσεις της Γιοβάννας Λύκου ξεδιπλώνοντας την αφήγηση της ποικιλίας που έχει κατά γενική ομολογία αποθεώσει επί ελληνικού εδάφους.

Κύριε Ιατρίδη το Tannat στην Ελλάδα έχει ταυτιστεί με το όνομά σας. Πείτε μου γιατί Tannat;

Δεν ξέρω αν είμαι ταυτισμένος με την ποικιλία στην Ελλάδα μιας και διαθέτουμε σπουδαίες ποικιλίες στην χώρα μας όπως το Ξινόμαυρο, τοποποικιλία της ΠΟΠ Αμυνταίου, αλλά και η Μαλαγουζιά με τις οποίες υπάρχει μεγάλη συναισθηματική σχέση. Σίγουρα όμως η ποικιλία ΤΑΝΝΑΤ συνδέεται με μία ιδιαίτερα έντονη εμπειρία που έζησα κατά την πρώιμη περίοδο της επαγγελματικής μου διαδρομής με το αμπέλι και το κρασί που ακολούθησε τις σπουδές μου οινολογίας στο Bordeaux. Στο πλαίσιο των νεανικών μου αυτών αναζητήσεων βρέθηκα στην περιοχή Madiran στο Chateaux Montus του Alain Brumont, όπου και γνώρισα μια πολύ πολυσχιδής ποικιλία η οποία με εντυπωσίασε από τον μοναδικά πλούσιο φαινολικό δυναμικό της σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ποικιλία στον κόσμο. Με προκάλεσε το γεγονός ότι είναι πολύ απαιτητική στην καλλιεργητική της φροντίδα και ακόμη πιο απαιτητική στην οινοποιητική της διαχείριση.

Τι είδατε στο Τannat και αποφασίσατε να πειραματιστείτε μαζί του, δεδόμενου οτι είναι μία ποικιλία που δεν είναι εξαιρετικά δημοφιλής;

Αυτή η πρόκληση αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την μετέπειτα διερεύνησή της στο οικοσύστημα του Αμυνταίου. Βέβαια αυτό υπήρξε και αιρετικό και αρκετά προκλητικό για την αμπελοοινικό status quo της περιοχής, αλλά τα πολλά ιδιόμορφα χαρακτηριστικά της πίστεψα ότι μπορούν να αναδειχθούν με μοναδικό τρόπο στο αμπελοοινικό οικοσύστημα της περιοχής. Το να προσαρμοσθούν τα τυπικά στοιχεία της ποικιλίας τόσο σε επίπεδο ωριμότητας όσο και επίπεδο «τιθάσευσης» των απίστευτα πλούσιων ταννικών στοιχείων του Tannat, ήταν για μένα μια εκπληκτική οινολογική πρόσκληση.

Όταν δημιουργήσατε το Tannat Single block ‘Βράχος’ είχατε ως αναφορά κάποιο κρασί ή ενδεχομένως κάποια οινοπαραγωγική ζώνη;

Σίγουρα η αναφορά που είχα ήταν από το Madiran όπως ήταν άλλωστε και φυσικό αλλά πιστεύω ότι από τότε μέχρι σήμερα υπήρχε μεγάλη εξέλιξη, πρωτίστως αμεπλουργική αλλά σε σημαντικό βαθμό και οινοποιητική που μας οδήγησε στο αποτέλεσμα του single block “Βράχος” .

Πώς ανταποκρίνεται η ποικιλία στο terroir της Φλώρινας, και τι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό προσδίδει στο τελικό αποτέλεσμα;

Η ποικιλία έχει εγκλιματιστεί άριστα στο αμπελοοινικό οικοσύστημα της Φλώρινας, γεγονός που αναδεικνύεται τόσο από την οργανοληπτική αλλά κυρίως από την γευστική ισορροπία που αποτυπώνεται πλέον σε μία πολύ μεγάλη γκάμα εσοδειών της ποικιλίας αυτής. Όταν κατακτιέται η εμπειρία της διαχείρισης μιας τόσο προκλητικής ποικιλίας, σου γεμίζει χαρά η ενασχόληση μαζί της, γιατί ανοίγονται νέες προσλαμβάνουσες που μπορούν να αναπαραχθούν και να προσαρμοσθούν και σε άλλες αμπελοοινικές λειτουργίες.

Η φιλοσοφία του ‘ecosystem’ έχει βοηθήσει στην προσαρμογή και την απόδοση τελικά της ποικιλίας;

Θα ήθελα να θυμίσω ότι η εξερεύνηση της ποικιλίας αυτής στο ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ άρχισε με το brand name UTOPIA και προοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά για τις αγορές του εξωτερικού. Η ωρίμανση της γνώσης και η κατάκτηση της εμπειρίας διαχείρισης της ποικιλίας όλα αυτά τα χρόνια τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο μας οδήγησαν στην ανάδειξη του κορυφαίου αμπελοτεμαχίου “Βράχος” όπου καλλιεργείται η ποικιλία στο ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ, έχει αναδείξει απαράμιλλα στοιχεία πολυπλοκότητας και το καθιστούν μονοσήμαντη σχέση κορυφαίων ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Τι δυναμική έχει η ποικιλία, έχουμε να περιμένουμε κι άλλα από το Tannat;

Η δυναμική παλαίωσης της ποικιλίας μπορεί να έχει σχέση μόνο με την αντοχή του πώματος που την περιορίζει. Είναι μία ποικιλία που δεν μπορεί παρά μόνο να σε εκπλήξει θετικά για το πώς μπορεί να εξελιχθεί. Η τυπολογία κρασιών της ποικιλίας σίγουρα θέλει υπομονή και είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να είναι από τα πιο εμπορικά κρασιά που μπορεί κάποιος να απολαύσει. Είναι όμως ένα κρασί που ο οινοποιός μπορεί να το συναντήσει στη γέννησή του με πολύ ακραία στοιχεία υπέρμετρου γευστικού πλούτου, ίσως κάποιοι να το χαρακτήριζαν «υπερβολικό» αλλά σίγουρα είναι ένα κρασί που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από έναν ουρανίσκο. Ο περισσότερο μυημένος θα πρέπει να επιδείξει τεράστια υπομονή για να το δαμάσει. Δεν είναι απλά ένα κρασί φαγητού είναι ένα κρασί επιλεκτικά πλούσιου γευστικά εδέσματος.

Με ποία ποικιλία από αυτές που καλλιεργεί το Κτήμα Άλφα θα μπαίνατε στη διαδικασία να το παντρέψετε και γιατί; (Να περιμένουμε μια τέτοια απόπειρα στο μέλλον;)

Η φιλοσοφία του Κτήματος είναι ότι η δημιουργία ενός χαρμανιού είναι η υψηλότερη οινοποιητική δημιουργία, γιατί με τον τρόπο αυτό πέρα από την οντότητα της/των ποικιλίας/ών που αντικατοπτρίζει/ουν το οικοσύστημα μέσα στο οποίο δημιουργείται/δημιουργούνται, η σύνθεσή τους είναι μία «πράξη» σπουδαία και τελεία που αντανακλά την σύλληψη του ανθρώπου/δημιουργού/οινοποιού. Πιστεύουμε όμως ότι η ποικιλία Tannat μπορεί να ακολουθεί ένα δικό της, «μοναχικό» δρόμο μέσα στην φιάλης της…

Μοιραστείτε το άρθρο: