Με φέτα και κρασί στο τραπέζι

Με φέτα και κρασί στο τραπέζι
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Υπάρχει ελληνικό τραπέζι που στρώνεται χωρίς φέτα; Το τυρί σύμβολο της Ελλάδας, αυτό το Π.Ο.Π. προϊόν που φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, έχει ιστορία που πάει πολύ πίσω στην αρχαία Ελλάδα. Αν ρωτήσουμε Έλληνες και ξένους να μας πουν ένα Ελληνικό τυρί θεωρώ ότι το 99% θα απαντήσει φέτα. Ποιο άλλο αγαπημένο προϊόν δεν λείπει από το καθημερινό αλλά και το γιορτινό τραπέζι? Το κρασί! Με αυτό το ‘δίδυμο’ θα ασχοληθούμε λοιπόν.

Μπορεί η γεύση της φέτας να διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή και από τον τρόπο παραγωγής όμως γενικά μιλάμε για ένα τυρί με αλμύρα και οξύτητα. Αν και υπάρχουν διαφορές επίσης και στην γεύση αλλά και την υφή, μιλώντας για πικάντικες και για βουτυράτες φέτες αλλά και για μαλακές, ημίσκληρες και σκληρές, ωστόσο η οξύτητα και η αλμύρα είναι τα βασικά στοιχεία που θα έχουμε στο μυαλό μας όταν θα επιλέγουμε τα ιδανικά κρασιά και κυρίως όταν η φέτα μαγειρεύεται.

Η φέτα αν σερβιριστεί σκέτη αναζητά δροσερά και μετρίου σώματος λευκά κρασιά από ποικιλίες όπως ο Ροδίτης (Τετράμυθος Λευκό) και η Βηλάνα (Λυραράκης Βηλάνα) ή αν θέλετε κάτι σε πιο αρωματικό γιατί όχι και ένα Μοσχοφίλερο ( Μαντινεία Μορόπουλου ). Πέρα από σκέτη όμως πολύ συχνά την συναντάμε και σε συνταγές με άλλα υλικά χαρίζοντας την ωραία γεύση της. Αναζητήσαμε κάποιες τέτοιες προτάσεις φαγητών και βάζουμε δίπλα το στυλ και τα παραδείγματα κρασιών που τους ταιριάζουν.

H φέτα στην χωριάτικη

Η εθνική μας σαλάτα! Στην χωριάτικη μαζί με το τυρί έχουμε και την φυτικότητα της ντομάτας, του αγγουριού και της πιπεριάς αλλά και την έντονη γεύση από το κρεμμύδι. Εκτός από τις ποικιλίες και τα κρασιά που αναφέραμε παραπάνω θα ταιριάξει και ένα νόστιμο, με φυτικά στοιχεία, χαρμάνι με Sauvignon Blanc ( Γένεσις Λευκό ) αλλά και ένα ροζέ από Ξινόμαυρο ( L’ Esprit du Lac ). Τα ίδια κρασιά θα ταιριάξουν και με οποιαδήποτε άλλη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά.

Η φέτα στην τυρόπιτα

Τι θα λέγατε για μία τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο με μπόλικη φέτα, ή μία στριφτή σκοπελίτικη, ή έστω τραγανά τυροπιτάκια για να μείνουν ευχαριστημένοι και μικρότεροι της παρέας? Λέμε ναι αρκεί να έχουμε και ένα ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί με μέτριο σώμα και παραπάνω από μέτρια οξύτητα για να απαλύνει την αλμύρα και την λιπαρότητα. Η Αρμύρα Σκούρα, το Bernard Defaix Chablis, το Ρόζα Ρετσίνα και το Κτήμα Μπριντζίκη Αυγουστιάτης Ροζέ είναι κρασιά που θα συνοδεύσουν όμορφα τις τυρόπιτες που βασίζονται στην φέτα. Σε αυτά τα κρασιά θα μείνουμε και αν αντί για κλασική τυρόπιτα αποφασίσουμε να κάνουμε μία τάρτα με φέτα.

Η φέτα γεμίζει λαχανικά

Εδώ η φέτα ενώνει την νοστιμιά της με τα λαχανικά και έρχονται στο τραπέζι μας κάποια από τα πιο νόστιμα μεσογειακά φαγητά. Οι μελιτζάνες στα κλασικά παπουτσάκια, οι πιπεριές Φλωρίνης, οι πράσινες πιπεριές ακόμα και οι πιο ουδέτερες πατάτες γεμίζονται πολύ συχνά με φέτα, τόσο σε ορεκτικά όσο και σε κυρίως πιάτα. Εδώ για να διαλέξουμε το κατάλληλο κρασί θα λάβουμε υπόψη μας το είδος του λαχανικού και αν περιέχει ντομάτα. Για τις μελιτζάνες που μαγειρεύονται με ντομάτα και φέτα μπορούμε να επιλέξουμε πλούσια ροζέ κρασιά Merlin Ροζε αλλά και μαλακά ερυθρά όπως το Body. Για τις πιπεριές και τις πατάτες που συνήθως δεν περιέχουν ντομάτα μπορούμε να πάμε σε λευκά κρασιά από ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά (Κτήμα Άλφα Μαλαγουζιά) και η Βηλάνα (Ριζίτης Λευκός) αλλά και σε ωραία ροζέ κρασιά όπως το Κτήμα Χαρλαύτη Πεταλούδες.

Η φέτα με το σπανάκι

Στη σπανακόπιτα, στα λαζάνια, ακόμα και σε ένα ωραίο σουφλεδάκι η φέτα συμπληρώνει το θρεπτικό σπανάκι και το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο. Και εδώ έχουμε αρκετά φυτικό χαρακτήρα από το σπανάκι αλλά και λιπαρότητα από την φέτα, όποτε θα αναζητήσουμε φυτικά στοιχεία και ζωντάνια στο κρασί. Αν βάλουμε ένα ωραίο Sauvignon Blanc (Secreto Sauvignon Blanc, Epops Sauvignon Blanc) ή μία Μαλαγουζιά (Μάτσα Μαλαγουζιά, Αρβανιτίδη Μαλαγουζιά) δίπλα σε αυτά τα πιάτα, θα πετύχουμε τον συνδυασμό.

Η φέτα με κρέας

Να είχαμε ένα ψαρονέφρι γεμιστό με φέτα! Ή έστω ένα φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με φετούλα και μυρωδικά. Το λευκό κρέας με τα στοιχεία του τυριού μας οδηγούν και στα τρία χρώματα κρασιού. Πλούσια λευκά κρασιά όπως το Μαλαγουζιά Natura και το Kotyle Chardonnay, ροζέ όπως το Πλαγιές Γερακιών Ροζέ αλλά και βελούδινα ερυθρά όπως το Oenops Limniona και το Anarch Ερυθρό θα κάνουν καλά την ‘δουλειά’ τους.

Η φέτα με τις πατάτες και τα αυγά

Πατάτες τηγανητές, αυγά και φέτα! Τόσο απλό και τόσο σύνθετο πιάτο ταυτόχρονα. Η λιπαρότητα και η ένταση στην γεύση αλλά και η παρουσία του αυγού που γενικότερα δυσκολεύει τον συνδυασμό, μας οδηγούν στην επιλογή κρασιών που να σταθούν διακριτικά δίπλα στο πιάτο και όχι κρασιά που θα το ‘κοντράρουν’ με τον έντονο χαρακτήρα τους. Η επιλογή του Ροδίτη (Icon R, Φολόη) σαν ποικιλία είναι πολύ καλή όσο και του Σαββατιανού (Σαββατιανό Α.Φράγκου) αλλά και του Chardonnay ( Φωλιά , Σπάνιες Γαίες, "Βίδια").

Η φέτα στα θαλασσινά

Φανταστείτε ένα λαχταριστό κοκκινιστό σαγανάκι με γαρίδες! Τι θα μπορούσε να το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό; Λίγη τριμμένη φέτα από πάνω και ένα ποτήρι ροζέ κρασί με ευχάριστο άρωμα και ζωηρή οξύτητα όπως το Ιέρεια Μποσινάκης και το 14-18h Γαία. Και ένα ευκολόπιοτο ερυθρό με μαλακές τανίνες όπως το Άνεμος Ερυθρός θα μπορούσε να συνοδεύσει το σαγανάκι μας. Αν βέβαια τα θαλασσινά μας μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα όπως τα μύδια σαγανάκι και προστεθεί φέτα τότε θα διαλέξουμε τα ροζέ κρασιά που αναφέραμε αλλά και λευκά κρασιά όπως ποικιλίες όπως το Ασύρτικο ( Plano Ασύρτικο ) και η Ρομπόλα ( San Gerasimo ).

Το φέτα με το μέλι

Μία εκδοχή της αγαπημένης φέτας που συναντάμε συχνά στους καταλόγους εστιατορίων είναι η φέτα η τηγανητή σε φύλλο με μέλι και σουσάμι. Τώρα μάλλον όσοι αγαπούν αυτό το πιάτο θα έχουν μάθει να το φτιάχνουν σπίτι τους. Μπορεί να μην αποτελεί ένα κυρίως φαγητό όμως είναι ένα ωραίος ‘μεζές’. Αν και έχουμε αλμύρα και λιπαρότητα, η γλύκα από το μέλι θα μας οδηγήσει σε λευκά και ροζέ κρασιά με μέτρια οξύτητα. Το Σαββατιανό ( Σαββατιανό Γ. Κοκοτός ), το Βιδιανό ( Βιδιανό Ιδαία Οινοποιητική ) και η Μαλαγουζιά ( Πόρτο Καρράς Μαλαγουζιά ) είναι ποικιλίες που μπορούμε να στραφούμε.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: