Το μεγάλο Chardonnay

Παγκόσμια ημέρα Chardonnay είναι η Πέμπτη πριν την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου. Για να λύσουμε γρήγορα τον υπολογισμό, είναι η 25η Μαΐου. Καταγωγή έχει τη φημισμένη Βουργουνδία, αλλά ίσως είναι η ποικιλία που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες δυναστείες στον κόσμο. Ας δούμε γιατί ο τίτλος του σημερινού άρθρου μας είναι ‘’To μεγάλο” Chardonnay και πώς έχει καταφέρει να είναι η διασημότερη και δημοφιλέστερη ποικιλία παγκοσμίως.

Ξεκινώντας από το σημείο μηδέν, είναι μια ποικιλία σχετικά εύκολη στην καλλιέργεια της. Μπορεί να ευδοκιμήσει σε διάφορα μείγματα εδάφους, αλλά και να φυτευτεί στα περισσότερα κλίματα όπου είναι φυσικώς δυνατή η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής αμπέλου. Σαν επιπλέον μεγάλο θετικό για αμπελουργούς και οινοποιούς είναι το γεγονός ότι μπορεί να είναι αρκετά αποδοτική ανά στρέμμα χωρίς σημαντική πτώση της ποιότητας του καρπού.

Δύο ωστόσο είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Chardonnay τόσο μοναδικό και αγαπητό.

To πρώτο είναι το γεγονός πως είναι από τις ποικιλίες που εκφράζουν απόλυτα το terroir, δίνουν την αίσθηση του τόπου που γεννήθηκε το κρασί και τις κλιματολογικές συνθήκες που μεγάλωσε το αμπέλι. Όντας μία ποικιλία από μόνη της σχετικά ουδέτερη αρωματικά συγκρίνοντας τη με το Μοσχάτο ή το Sauvignon Blanc αποτελεί έναν λευκό καμβά δημιουργίας.

Το δεύτερο είναι η ευπλασία της. Ακολουθεί με ιδιαίτερη ευκολία τα θελήματα-καπρίτσια του κάθε οινοποιού ή οινολόγου. Δέχεται πολλές διαφορετικές τεχνικές, τρόπους οινοποίησης και δημιουργεί μία πληθώρα στυλ. Εάν μπορούσαμε να τα χωρίσουμε χονδρικά σε δύο κατηγορίες, η πρώτη θα ήταν αυτή των καλλίγραμμων και η δεύτερη αυτή των πληθωρικών. Υπάρχουν παραδείγματα που την κάνουν να είναι του “σαλονιού” και άλλα του “λιμανιού”, με τα δεύτερα να κούρασαν σταδιακά το οινόφιλο κοινό, το οποίο έστρεψε αλλού την προσοχή του.

Εμείς θα δώσουμε δύο επιλογές των στυλ που ανήκουν στον ελληνικό αμπελώνα και που κρατούν ψηλά το λάβαρο της ποικιλίας , και 3 γαλλικές που δημιούργησαν δικαίως τον μύθο.

 

Σπάνιες Γαίες, “Βίδια”- Κτήμα Στροφιλιά
Το τμήμα του κτήματος Στροφιλιά στη Νεμέα δημιουργώντας την premium σειρά κρασιών της ‘’Σπάνιες Γαίες” αφιέρωσε και μία ετικέτα στο Chardonnay. Ονομάζεται Βίδια από τον ομώνυμο αμπελώνα στον Ασπρόκαμπο της ορεινής Νεμέας, τόπος στον οποίο τα 600-800 μέτρα υψόμετρο μπορούν να δώσουν Chardonnay που μεγαλώνει με χάρη και χωρίς βιασύνη. Προσφέρει φινέτσα αρωμάτων όπως μήλο, αχλάδι, γλυκολέμονο αλλά και λευκόσαρκο ροδάκινο. Η οξύτητα είναι ιδιαίτερ φρεσκαριστική, για ένα καλλίγραμμο στυλ που δύσκολα βρίσκεται σε ένα θερμό κλίμα όπως το δικό μας. Πλαγιάζει εξαιρετικά με όστρακα, τηγανητά ψάρια αλλά και λεμονάτα κρέατα.


Chardonnay - Κτήμα Κίκονες
Από αμπελώνες στην αρχαία Μαρώνεια της Ροδόπης, το κτήμα Κίκονες αποδίδει ένα εξαιρετικό βαρελάτο Chardonnay, χωρίς να είναι το ξύλο το μόνο που την χαρακτηρίζει. Ως πρωτογενή, εμφανίζονται αρώματα λεμονιού, λευκόσαρκου ροδάκινου και του τροπικού ανανά. Τα αρώματα της δρυός έχουν άριστη ενσωμάτωση, δίχως να εμφανίζονται άκομψα ξυλώδη, αλλά με νότες γλυκών μπαχαρικών όπως βανίλια και μοσχοκάρυδο. Σε συνδυασμό με επαφή των οινολασπών προσδίδονται κρεμώδη και φρυγανισμένου ψωμιού αρώματα μαζί με ιδιαίτερη λιπαρότητα. Τέλειο ταίρι για λευκά ψητά και κρεμώδεις λευκές σάλτσες.


Chablis Grand Cru Bougros – Domaine William Fevre
To Chablis θα ήταν έγκλημα να λείπει από την λίστα και η επιλογή εδώ είναι η υψηλότερη κλάση των αμπελώνων για την ανάδειξη του πραγματικού μεγαλείου μιας περιοχής, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ποικιλία. Κάτι παραπάνω από επιλεγμένοι αμπελώνες δίνουν τον ορισμό της έκφρασης του terroir. Aμπελώνες με κλίση μεγαλύτερη του 30% , φτωχά εδάφη και ιδανικοί προσανατολισμοί δίνουν φρούτο εξαιρετικής ωριμότητας και αρωματικής συμπύκνωσης. Βάθος ορυκτότητας, φρέσκο πράσινο μήλο και αχλάδι, λεμόνι και νύξεις του ταπεινού χαμομηλιού. Η ατσάλινη οξύτητα και το γεμάτο σώμα στήνουν τη δομή. Κάπως ντροπαλό στην νεότητα του, είναι ένα κρασί για μεγάλες αποστάσεις. Παλαιώστε το για να ξεδιπλωθεί ολοκληρωτικά, ενώ αν δικαίως βιαστείτε, βάλτε το στην απαραίτητη καράφα και θα σας ανταμείψει με την χάρη ενός Chardonnay prima donna.


Meursault – Joseph Drouhin
Tα Chardonnay από το Meursault της Βουργουνδίας αποτέλεσαν παγκόσμιο πρότυπο του συνδυασμού Chardonnay και βαρέλι. Το ποιοτικό φρούτο δεν λείπει από τους αμπελώνες τοποθετημένους με απόλυτη στρατηγική. Το αποτέλεσμα είναι ζηλευτό. Πλούσιο και δυνατό, εμφανίζει κυρίως λευκόσαρκα φρούτο όπως ροδάκινο και βερίκοκο αλλά και ώριμα εσπεριδοειδή όπως λεμόνι και πορτοκάλι. Το βαρέλι εκφράζεται κορυφαία με τα γλυκά μπαχαρικά του και σε συνδυασμό με τα αρώματα ζυμών και μηλογαλακτικής ζύμωσης έχουμε κάτι που θυμίζει ένα μυρωδάτο κρουασάν βουτύρου. Από το αμπέλι έως την εμφιάλωση οι Βουργουνδοί είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά τους στο Chardonnay.


Brut Blanc De Blanc – Billecart-Salmon
Για την ολοκλήρωση, είναι ταιριαστή μία μεγάλη Σαμπάνια από Chardonnay. H Salmon-Billecart διαλέγει Chardonnay από Grand Cru αμπελώνες για να τιμήσει την ποιότητα της ποικιλίας. Υπάρχει φρεσκάδα φρούτου σε ύφος εσπεριδοειδών και πράσινου μήλου, αλλά οι αρωματικοί πρωταγωνιστές είναι άλλοι. Φρέσκοι ξηροί καρποί όπως αμύγδαλο και φουντούκι σε συνδυασμό, με αρώματα ζυμών όπως μπριός, μπισκότο, και φρυγανισμένο ψωμί κυριαρχούν στη σκηνή και δίνουν το λόγο που η Σαμπάνια είναι τόσο διάσημη. Ο αφρισμός είναι ιδιαίτερα ζωηρός, με κρεμώδη αίσθηση και μεγάλη διάρκεια, συνοδευόμενος από οξύτητα που δίνει λάμψη και μοναδική δροσιά.

Στην υγειά μας!

Μοιραστείτε το άρθρο: