Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η Ζωή είναι νόστιμη... και η εκπομπή επίσης!

Η Ζωή είναι νόστιμη... και η εκπομπή επίσης!
Από τον Τ. Πικούνη

Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι μας λείπουν οι εκπομπές γαστρονομίας... αν βέβαια στον όρο εντάσσονται οι τόσες εκπομπές μαγειρικής που βλέπουμε στην τηλεόραση, ακούμε στο ραδιόφωνο ή και ακόμα διαβάζουμε στα εκατοντάδες blogs μαγειρικής στο Inernet.

Αλλά... γαστρονομία χωρίς κρασί γίνεται;

Το κρασί -δυστυχώς- λείπει από αυτές τις εκπομπές, και ελάχιστες υπάρχουν στο ραδιόφωνο που ασχολούνται αποκλειστικά με το κρασί. Κάποιες που ξεκίνησαν στην τηλεόραση, δεν είχαν διάρκεια. Φαίνεται ότι το κρασί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο σαν αποκλειστικό αντικείμενο μιάς εκπομπής, είτε δεν έχει ...τύχη, είτε δεν είχε την κατάλληλη υποστήριξη. Έτσι λοιπόν, ο τίτλος του παλιού μας άρθρου "Gourmet... με το κρασί φευγάτο!" που στόχος του ήταν να αναδείξει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το κρασί συνήθως απουσιάζει, σαν συνοδευτικό των συνταγών ή των gourmet "ενθέτων" που -το πάλαι ποτέ- "άνθιζαν" στις εφημερίδες, αλλά και εκπομπών τόσο στο Internet όσο και στα διάφορα show της τηλεόρασης με θέμα το φαγητό, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Προσωπικά πιστεύω ότι η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα είναι αρνητική... όχι, γαστρονομία χωρίς κρασί δεν υπάρχει. Και αυτό ακριβώς επιχειρεί η νέα εκπομπή με τίτλο "Η ζωή είναι νόστιμη" που ξεκίνησε μόλις το Σάββατο -3/5/2014- που μας πέρασε.

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή για το κρασί και τη γαστρονομία ξεκίνησε το Σάββατο που μας πέρασε -3/5/2014- στο νεοσύστατο ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά FM" -90.1- και θα μεταδίdεται κάθε Σαββατοκύριακο, ακριβώς στις 11.00 και μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι.
Συντελεστές της δυο πασίγνωστοι δημοσιογράφοι του κρασιού και της γαστρονομίας, με προηγούμενη "θητεία" δυόμιση ετών σε ραdιοφωνική εκπομπή με το ίδιο θέμα.

Για τους "νεοφερμένους" στο χώρο να τους συστήσουμε: Εκείνη, σήμερα διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού Αλάτι&Πιπέρι στα "Παραπολιτικά", από το 2007 στην ίδια θέση στο ΒήμαGOURMET, με άπειρα άρθρα γαστρονομίας και πολλά βιβλία, με έντονη "δράση" στο facebook όπου καθημερινά μας βασανίζει με τις ...λαχταριστές φωτογραφίες των φαγητών που δημοσιεύει, ακούραστη στην αναζήτηση νέων χώρων εστίασης που υπηρετούν τη Γαστρονομία. Εκείνος, δημοσιογράφος, με 30 από τα 40 χρόνια της επαγγελματικής του ζωής αφιερώμένα στο κρασί, μεταξύ άλλων στο ΒΗΜΑ και ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και στα περιοδικά ΕΨΙΛΟΝ της Ελευθεροτυπίας και ΒΗΜΑgourmet, τώρα συνεργάτης στο Αλάτι&Πιπέρι...

Η Νανά Δαριώτη και ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης...

Πληροφορήθηκα για την εκπομπή από -που αλλού;- το facebook: "Από αύριο και κάθε Σαββατοκύριακο, ακριβώς στις 11.00 και μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, η ραδιοφωνική εκπομπή μας, Η ζωή είναι νόστιμη. Με τον Ανδρέα Ν. Ανδρουλιδάκη κι εμένα να μιλάμε στους 90,1, στον Παραπολιτικά FM, για γαστρονομία, κρασί, βόλτες, και ό,τι άλλο σχετικό με τη νοστιμιά. Live και στους υπολογιστές σας. Περιμένουμε τα σχόλιά σας" έγραψε στον "τοίχο" της η Νανά Δαριώτη.

Αφού λοιπόν το ζήτησε, γράφω την κριτική μου... που θα την έγραφα και αν δεν το ζητούσε βέβαια! Μια νέα εκπομπή για τη γαστρονομία -του κρασιού συμπεριλαμβανομένου- δεν γεννιέται κάθε μέρα. Ε... και ο "Μάρτης απ' τη σαρακοστή" δεν λείπει... εγώ θα έλειπα;

Άκουσα την εκπομπή την Κυριακή στις 11:00. Την άκουσα πράγματι live στον υπολογιστή μου, και ναι, ήταν ότι μας υποσχέθηκε... μια εκπομπή για τη Γαστρονομία, και -επιτέλους!- με όλες τις συνιστώσες της εκεί: Το φαγητό και το κρασί παρόντα, με την Νανά Δαριώτη "αντιπρόσωπο" του πρώτου και τον Ανδρέα Ανδρουλιδάκη του δεύτερου. Με ζωηρή, φυσική κουβέντα, με παρεμβάσεις του ενός πάνω στον άλλο, διακοπές, συμπληρώσεις... μια ζωντανή, φυσική, "ελληνική" συζήτηση, που δεν έμοιαζε προκατ, ή και αν ήταν, που δεν το έδειχνε. Με ένα αρχικό τρακ, μια μικρή αμηχανία στην αρχή, που γρήγορα όμως νικήθηκε κατά κράτος από το πολύ έμπειρο δημοσιογραφικό ζευγάρι.

Μίλησαν για το ελληνικό και εισαγόμενο κρασί, για την ποιότητα, τις τιμές του καθ' ενός, για το "χύμα" κρασί βάζοντάς το στη διάσταση που του πρέπει -αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι το πρόβλημα δεν είναι στο χύμα μιας παραδοσιακής ταβέρνας που φτιάχνεται από τον ιδιοκτήτη της στα δικά του βαρέλια, αλλά στο ανώνυμο, αγνώστου προέλευσης και οινοποίησης-, για τις γαστρονομικές εκδηλώσεις του Μαΐου, για τον ...τραχανά της άνοιξης, το βάρος της επιτυχίας και πώς το διαχειρίζεται ένα εστιατόριο, είχαν πρόταση για μεσημεριανό φαγητό... και άλλα πολλά.

Μου άρεσε ότι άκουσα; Ναι, μου άρεσε... Είχε θέματα ενδιαφέροντα, ζωντάνια, χιούμορ χωρίς "εξυπνάδες", σου μετέδιδε την αδιαμφισβήτητη εμπειρία των συζητητών-παρουσιαστών και τη σιγουριά τους για τα θέματα που συζητούσαν. Εχω την εντύπωση -και μένει να αποδειχθεί- ότι θα μου αρέσει πολύ περισσότερο στο μέλλον, όταν θα πάρει το ρυθμό της.

Είμαι της άποψης ότι κρίνεις καλύτερα κάτι όταν γνωρίζεις τους στόχους και τις επιδιώξεις των δημιουργών του. Επειδή λοιπόν προθέσεις και όνειρα δεν διακρίνεις από την ίδια την εκπομπή, μίλησα με τη Νανά Δαριώτη ακριβώς για αυτά. Άμεσα, και βέβαια μέσα από το chat του facebook...


Πέρα από τη μεταξύ σας συζήτηση θα έχετε συνεντεύξεις ή συζητήσεις με παραγωγούς κλπ ή/και παρουσιάσεις κρασιών;
Φυσικά! Δεν έχουμε αποφασίσει τη συχνότητα ακόμη. Εννοώ μέσα στον μήνα. Δεν θέλουμε να είναι 4λεπτα, θέλουμε να πάει ολόκληρη η εκπομπή με τον καλεσμένο. Και παρουσιάσεις κρασιών θα έχουμε, όπως και στο περιοδικό. Είμαστε της άποψης της επώνυμης αναφοράς και όχι της αοριστολογίας.
Σε τι πιστεύετε ότι/η θέλετε να διαφέρετε από εκπομπές μαγειρικής που σήμερα κατακλύζουν την TV. Αν δεν κάνω λάθος, πέρα από τα σποτ του κ. Χατζηνικολάου δεν υπάρχει άλλη εκπομπή για κρασί στο ραδιόφωνο σήμερα.
Η εκπομπή ουσιαστικά ξεκίνησε στον ΒΗΜΑ FM όπου είχαμε εκπομπή για 2 1/2 χρόνια, με παρόμοιο περιεχόμενο. Τη θέση μας πήρε ο κ. Χατζηνικολάου, όταν φύγαμε από τον ΔΟΛ.

Δεν είμαστε μια εκπομπή μαγειρικής. Φτιάχνουμε ένα μαγκαζίνο καλής ζωής. Όπως και το αλάτι&πιπέρι δεν είναι ένα περιοδικό μαγειρικής. Έχει πολλή δημοσιογραφική δουλειά, ρεπορτάζ, έρευνα, σχολιασμό, συγκρίσεις.

Θα έλεγα ότι ένα περιοδικό, έντυπο ή ραδιοφωνικό, ή ακόμη και τηλεοπτικό, -γιατί όχι-, οφείλει να δίνει στον άνθρωπο που έχει απέναντί του μια πληροφορία φιλτραρισμένη αλλά ανοιχτή στον σχολιασμό και στην προσωπική εμπειρία. Ακόμη και η συνταγή που δίνω στην εκπομπή δίνεται με έναν στόχο δημοσιογραφικό, να μιλήσω για κάποια υλικά, ή τεχνικές, να προάγω κάποιον τόπο ή κάποια ξεχασμένη ελληνική ιστορία.
Σε τι θα διαφέρει αυτή η εκπομπή από την εκπομπή που κάνατε στο ΒΗΜΑ FM;
Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια που σταματήσαμε, οπότε την είδαμε από κάποια απόσταση και κάναμε τις αλλαγές μας, ελπίζουμε προς το καλύτερο. Ο χρόνος είναι μοιρασμένος σχεδόν στη μέση, μεταξύ γαστρονομίας και κρασιού, ίσως λίγο περισσότερη γαστρονομία, γιατί έχουμε και την πρόταση του εστιατορίου. Όμως ακόμη και εκεί το κρασί παίζει τον ρόλο του. Επίσης είναι μια εκπομπή πιο... παιχνιδιάρα, πιο ανάλαφρη, με περισσότερο χιούμορ, αλλά και με αιχμές για ό,τι μας ενοχλεί ή δεν συμφωνούμε.
Ειναι ο σχολιασμός της επικαιρότητας που αναφέρατε στην εκπομπή στόχος σας;
Στόχος πρωταρχικός μας είναι να μιλάμε ως καταναλωτές, ως πελάτες, όχι ως ειδήμονες. Δεν υπάρχουν αυθεντίες, ή και αν υπάρχουν, δεν είναι αυτό που θέλει να ακούσει κάποιος σήμερα. Όπως λέει και ο Ανδρέας, ξεκινάμε ένα ιδιαίτερα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο του κρασιού και της γεύσης και σας θέλουμε συνταξιδιώτες. Θέλουμε να μοιραζόμαστε εμπειρίες, γνώσεις, σχόλια, παρατηρήσεις, απόψεις, όσα επαγγελματικά γνωρίζουμε, χωρίς να κουνάμε δάχτυλο στον ακροατή. Δύσκολο....
Το προσπαθούμε
Μακάρι να το πετύχετε. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας, και σας εύχομαι καλή επιτυχία...


Αυτά είπαμε μα την κα Δαριώτη... Οι προθέσεις άριστες. Ευχόμαστε να γίνουν όλες πραγματικότητα. Το "δείγμα" που ακούσαμε -αν αυτό συμβεί-, υπόσχεται ότι επιτέλους θα βγει και το κρασί από τη σχετική "καραντίνα" που του έχουν επιφυλάξει τα ΜΜΕ μέχρι σήμερα.

Εμείς ευχόμαστε στη Νανά Δαριώτη και στον Ανδρέα Ανδρουλιδάκη καλή επιτυχία.

Συνιστούμε σε όλους τους φίλους του House of Wine να παρακολουθούν την εκπομπή: Είπαμε, κάθε Σαββατοκύριακο στον "Παραπολιτικά FM -90.1"
Και κάτι ακόμα:

Πληροφορήθηκα για την εκπομπή
στις 10:00 το πρωί της Κυριακής όταν κάθισα στον υπολογιστή μου και άνοιξα το fb. Στις 11:00 την άκουγα ήδη από τον υπολογιστή μου σε live streaming, ενώ ταυτόχρονα διόρθωνα κείμενα -προσπαθούσα, είναι η αλήθεια, γιατί η εκπομπή ήταν ενδιαφέρουσα, είπαμε!. Το μεσημέρι έγραψα στο chat του fb της κας Δαριώτη ότι ήθελα να της μιλήσω για την εκπομπή. Νωρίς το απόγευμα είχε την καλοσύνη να μου απαντήσει, συζητήσαμε, πήρα τις απαντήσεις -γραπτά παρακαλώ πάλι από το chat!-, γράφτηκε το άρθρο και αναρτήθηκε στο site του House of Wine, μέσω του Cloud σελιδοποιήθηκε στο Newsletter της Δευτέρας... για όσους "απεχθάνονται" ή σνομπάρουν την τεχνολογία, ας μου που τον άλλο τρόπο που όλα αυτά θα ήσαν εφικτά μέσα σε λίγες ώρες.

Α... και αν δεν καταλαβαίνουν κάποιους όρους παραπάνω, ας φροντίσουν να τους μάθουν... ποτέ δεν είναι αργά...

Μοιραστείτε το άρθρο: