Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ο Γιάννης Καρακάσης είναι πλέον ο δεύτερος Έλληνας Μaster of Wine!

Ο Γιάννης Καρακάσης είναι πλέον ο δεύτερος Έλληνας Μaster of Wine!

Από τον Τ. Πικούνη

Όσοι από εσάς διαβάζετε άρθρα σχετικά με το κρασί, θα έχετε διαπιστώσει ότι δίπλα στο όνομα κάποιων συγγραφέων υπάρχουν δύο γράμματα: ΜW... συνήθως χωρίς επεξηγηση, γιατί στους κύκλους των φανατικών φίλων του οίνου τα δύο αυτά γράμματα αντιπροσωπεύουν ότι σπουδαιότερο μπορεί να επιτύχει ένας οινογνώστης. Είναι τα γράμματα της απόλυτης αναγνώρισης, της αδιαμφισβήτητης τεκμηρίωσης της κορυφαίας γνώσης στον τομέα του οίνου, τα γράμματα που ανοίγουν διάπλατα πόρτες στην παγκόσμια οινική αγορά για όσους επαγγελματίες σε οποιδήποτε τομέα έχουν τη δυνατότητα να αναγράφουν αυτά τα δύο μαγικά γράμματα δίπλα από το όνομά τους...

Σήμερα λοιπόν είναι μια σημαντική ημέρα για το Ελληνικό κρασί: Η Ελλάδα απέκτησε δεύτερο Master of Wine, δίπλα στον από πολλά χρόνια μοναδικό μας Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Είναι ο Γιάννης Καρακάσης MW του οποίου η επιτυχία στην τελική φάση των εξαιρετικά δύσκολων εξετάσεων ανακοινώθηκε σήμερα μαζί με τα ονόματα 18 ακόμα επιτυχόντων. Ο Γιάννης Kαρακάσης μπορεί πλέον να φέρει τα πολυπόθητα δύο γράμματα του λατινικού αλφαβήτου (MW) δίπλα στο όνομά του, που υποδηλώνει ότι είναι μέλος της πιο αποκλειστικής "κάστας" στον κόσμο –και όχι μόνο στο κρασί!, αφού περιλαμβάνει μόνο 340 μέλη!

Το House of Wine και εγώ προσωπικά συγχαίρουμε θερμά το νέο μας Master of Wine Γιάννη Καρακάση, και πιστεύουμε ότι θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τον "πολύτιμο" αυτό τίτλο υπέρ της χώρας μας, των κρασιών της και της Ελληνικής Οινικής κοινότητας. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στον τεράστιο διεθνή "δρόμο" που ανοίγεται μπροστά του σε επαγγελματικό επίπεδο!


Το Institute of Masters of Wine (IMW) έχει έδρα την Αγγλία, και απαιτεί εξαιρετικά σκληρές εξετάσεις για να επιτρέψει στους επιτυχόντες-μέλη του να χρησιμοποιούν τον τίτλο MW (Master of Wine) μετά από το όνομά τους. Η δυσκολία να γίνει κάποιος MW είναι θρυλική. Από τους 340 MWs, οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, και μέχρι χθές, μόνο ένας Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, βρισκόταν ανάμεσά τους. Αν και ανοιχτός από την ίδρυσή του σε γυναίκες, μόλις το 1970 έγινε η Sarah Morphew Stephen MW πρώτη γυναίκα ΜW. To 1984 το Ινστιτούτο επιτρέπει την συμμετοχή σε άτομα εκτός του εμπορίου οίνου, και έτσι η γνωστή κριτικός οίνου Jancis Robinson OBE έγινε η πρώτη MW εκτός του εμπορικού κυκλώματος, ενώ το 1988 ο πρώτος μη Βρετανός MW (o Michael Hill Smith από την Αυστραλία) πέρασε τις εξετάσεις. Το 1992 το πρόγραμμα διεθνοποιείται πλήρως, και εξετάσεις γίνονται πλέον σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική.

Σήμερα, το να γίνει κάποιος Master of Wine αναγνωρίζεται διεθνώς σαν η κορύφωση της επαγγελματικής επιτυχίας στον κόσμο του οίνου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου έχει σαν στόχο να προετοιμάσει, μέσα από μια διαδικασία ελευθέρων σπουδών ελάχιστης διάρκειας 3 ετών, του υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τον τίτλο κατά τις εξετάσεις.


Παραθέτουμε το σημερινό Δελτίο Τύπου του Ινστιτούτο Masters of Wine:


ΛΟΝΔΙΝΟ, 7 Σεπτεμβρίου 2015
-

Το Ινστιτούτο Masters of Wine ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας αριθμός ρεκόρ 19 υποψηφίων έχει περάσει την εξέταση του Ινστιτούτου και κέρδισε τον τίτλο του Master of Wine (MW). Οι νέοι MWs, 11 γυναίκες και 8 άνδρες, προέρχονται από 10 χώρες, που περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ινστιτούτο Masters of Wine είναι επίσης στην ευχάριστη θέση να υποδεχτεί τον πρώτο MW του κράτους της Σιγκαπούρης.

Οι 19 Μasters of Wine εντάσσονται μαζί με τους 5 MWs που ανακοινώθηκαν στις 20 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Μαζί αποτελούν μια εξαιρετική "σοδειά" του 2015, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Masters of Wine σε 340, από 24 χώρες.

Οι εξετάσεις για Master of Wine αποτελούνται από 3 στάδια, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας και της πρακτικής εξέτασης και κορυφώνονται με την υποβολή της τελικής ερευνητικής εργασίας (διατριβής), μια σε βάθος μελέτη με θέμα που σχετίζεται με το κρασίαπό οποιαδήποτε περιοχή των επιστημών, των τεχνών, των ανθρωπιστικών σπουδών, τις κοινωνικές επιστήμες.

Ο αριθμός ρεκόρ των Masters of Wine που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι αποτέλεσμα εν μέρει των ενισχυμένων διαδικασιών που εφαρμόστηκαν στο τρίτο μέρος της εξέτασης.

Ο John Hoskins MW, επικεφαλής εξεταστή του Ινστιτούτου των Masters of Wine, εξήγησε:

"Όχι μόνο έχουμε ένα ρεκόρ αριθμού νέων MWs, αλλά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το γενικό επίπεδο των ερευνητικών εργασίών ήταν σημαντικά υψηλότερο από τις αντίστοιχες εργασίες που υποβλήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη. Αυτό είναι απόδειξη όχι μόνο της σκληρής δουλειάς των υποψηφίων που συμμετέχουν, αλλά της επιτυχίας της αναθεώρησης της διαδικασίας εξέτασης. Έχουμε τώρα μια ισχυρή ομάδα MWs με την εμπειρία για να δώσουν στους μαθητές την καθοδήγηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτό το τελευταίο μέρος της εξέτασης, η οποία για πολλούς είχε στο παρελθόν αποδείχθηκε ότι είναι η πιο απογοητευτική. "


Τάσος Πικούνης



Μπορείτε να δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου του By the Glass

Μοιραστείτε το άρθρο: