Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τσικνοπέμπτη! Διαλέξτε ποικιλία, προτείνουμε το κρασί

Τσικνοπέμπτη! Διαλέξτε ποικιλία, προτείνουμε το κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Η Τσικνοπέμπτη, ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων πλησιάζει! Εκτός από τους vegan και τους χορτοφάγους είναι κανείς που δεν θα μπει στον πειρασμό να ‘τσικνίσει’? Που δεν θα φάει κρέας? Και όχι μόνο ένα είδος! Ότι πέσει στην σχάρα! Και συνήθως πέφτουν πολλών λογιών κρέατα! Πολλά θα μπορούσαν να είναι και τα κρασιά που θα ανοιχτούν παρέα με το φαγητό! Αυτό το τραπέζι μονοπωλείται από κόκκινα κρασιά αφού ο κανόνας λέει ότι το κρέας και ειδικά αυτά που περιέχουν πολύ πρωτεΐνη θέλουν κόκκινα κρασιά! Αν και υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, εμείς για αυτή την ημέρα θα εστιάσουμε σε αυτό το χρώμα και θα προτείνουμε μόνο κόκκινα! Επιλέξαμε 8 κρασιά από 8 διαφορετικές ποικιλίες. Εσείς αποφασίστε το σταφύλι και εμείς και θα σας προτείνουμε ένα αντιπροσωπευτικό κρασί από αυτό που ταιριάζει στην περίσταση και στην κρεατοφαγία.

Αγιωργίτικο: Σκούρας - Αγιωργίτικο

Πως να διαλέξουμε ένα μόνο Αγιωργίτικο για αυτή την ημέρα? Δύσκολη η απόφαση! Θα πάμε όμως σε μία πολύ φιλική Νεμέα με έντονο φρούτο και βελούδινες τανίνες, το Αγιωργίτικο του Γιώργου Σκούρα, για να ταιριάξει με όλα τα κρέατα που θα ψήσουμε! Έχει την δομή να συνοδεύσει τόσο ένα λιπαρό χοιρινό όσο και αρνάκι ή μοσχάρι! Και το μεσημέρι και το βράδυ! Και φυσικά και η τιμή είναι πολύ καλή και δεν θα ρίξει έξω τον προϋπολογισμό μας ακόμα και αν πιούμε όλο το κιβώτιο!

Ξινόμαυρο: Κτήμα Καρυδά - Ερυθρός

Σε ένα τραπέζι φουλ στην πρωτεΐνη και το κόκκινο κρέας δεν θα διστάσουμε να βάλουμε ακόμα και μία σχετικά φρέσκια Νάουσα! Η Νάουσα Καρυδά, αν και είναι από τα πιο παραδοσιακά Ξινόμαυρα που θέλουν χρόνο για να μαλακώσουν, στο πλούσιο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης μπορεί να σταθεί άνετα! Μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες, ταλιάτες, πικάνιες αλλά και παϊδάκια ή σεφταλιές στα κάρβουνα θα βρουν ένα πολύ καλό σύντροφο.

Λημνιώνα: Κτήμα Θεόπετρα - Λημνιώνα

Η ανερχόμενη Λημνιώνα όσον αφορά τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού είναι μία πολύπλευρη ποικιλία! Εκτός από όλα τα άλλα εδέσματα, μπορεί να δέσει και με το σύνολο των κρεάτων, είτε μιλάμε για ένα ζουμερό μαριναρισμένο κοτόπουλο, για χοιρινό ή για ένα πλούσιο κομμάτι βοδινού. Η ποιότητα των τανινών και η ζωηρή οξύτητα του Κτήματος Θεόπετρα, αλλά και το πέρασμα της από δρύινα βαρέλια το κάνουν ιδανικό για τον συνδυασμό: λίπος-πρωτεΐνη-κάρβουνο που θα παίξει πολύ σε αυτό το τραπέζι.

Syrah: Karipidis - Syrah

Το πικάντικο Syrah δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας! Επιλέξαμε το Syrah Καριπίδη για την καλή σχέση τιμής ποιότητας, για τον μπαχαρένιο χαρακτήρα του, το πυκνό φρούτο, την αισθητή οξύτητα αλλά και τις κομψές τανίνες! Είναι ένα κρασί που θα ταιριάξει πολύ ωραία με κεμπάπ, αρνάκι και μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες! Ακόμα και σούβλα αν επιλέξουμε με χοιρινό ή αρνί, πάλι πολύ ωραία θα συνδυαστεί!

Μαυροδάφνη: Laura Nera Αχαιών Οινοποιητική

Πριν από 10 χρόνια ίσως δυσκολευόμασταν να βρούμε πολλές επιλογές ξηρής Μαυροδάφνης. Τώρα όμως η ξηρή έκφραση της ποικιλίας δείχνει τεράστια δυναμική! Μία από αυτές που επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες αυτού του στυλ είναι η Laura Nera που διακρίνεται για τον πολύ προσιτό χαρακτήρα και την φρεσκάδα της! Είναι ιδανική για κρέατα με λίπος όπως οι χοιρινές πανσετούλες και τα λουκάνικα αλλά και τα αρνίσια παϊδάκια. Η αισθητή οξύτητα δεν θα αφήσει το λίπος να μας μπουχτίσει!

Λιάτικο: Δουλουφάκης - Dafnios Ερυθρός

Πάμε τώρα προς Κρήτη μεριά για να πιούμε ένα νόστιμο και ευγενικό Λιάτικο! Είναι ένα κρασί ευκολόπιοτο με μπόλικο φρούτο, από αυτά που νομίζεις ότι κάποιος άλλος πίνει από το ποτήρι σου γιατί αδειάζει γρήγορα! Είναι και ένα από τα πιο value for money ερυθρά του Ελληνικού αμπελώνα! Απολαύστε το με χοιρινό στα κάρβουνα σε όλες τις εκδοχές: πανσέτες, λουκάνικα, μπριζόλες, σουβλάκια, κοντοσούβλι! Αν κάποιος από την παρέα αποφασίσει να φάει ένα ελαφρύ ψητό κοτόπουλο θα μπορούσε άνετα να το συνδυάσει με αυτό το Λιάτικο.

Garnacha: Pegaso Granito

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου Ισπανικά κρασιά, από έναν συγκλονιστικό οινοποιό, τον Telmo Rodriquez. Αν το Garnacha δεν σας λέει κάτι, έτσι καλείται το Grenache στην Ισπανία! Κομψότητα, βάθος φρούτου και εκφραστικότητα είναι μόνο κάποια από τα χαρίσματα του! Βάλτε το στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και ενθουσιάστε φίλους και συγγενείς. Απολαύστε το με χωριάτικα λουκάνικα, χοιρινές μπριζόλες αλλά και μπιφτεκάκια.

Cabernet Sauvignon: Southern Hill - Cabernet Sauvignon

Αλλάζουμε Ήπειρο και πάμε στην Αμερική για να βρούμε ένα πολύ ενδιαφέρον Cabernet Sauvignon με πλούτο, ένταση και δύναμη! Έχει βέβαια στην ποικιλιακή του σύνθεση και ένα μικρό ποσοστό από άλλες ερυθρές ποικιλίες όμως τα χαρακτηριστικά του φωνάζουν Cabernet Sauvignon! Αναζητά τα πιο πλούσια κόκκινα κρέατα για παρέα! Βοδινό στα κάρβουνα, μπιφτέκια, κεμπάπ, σεφταλιές, κοκορέτσια αλλά και προβατίνα για όσους το αντέχουν!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: