Waterford Distillery

Είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, οτι εδώ και χρόνια, και κυρίως τα δυο τρια τελευταία, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρομερό whisky boom, και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το ρούμι. Το οποίο παρεμπιπτόντως βλέπω να συνεχίζεται γιά πολύ, αφού υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Αναφέρομαι στο ρούμι βέβαια, αφού για το whisky δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξει κι άλλα brands η αγορά. Όπως και να έχει όμως, το boom υπάρχει.

Και γέμισε ο κόσμος από νέα brands. Τα οποία όμως, όπως είπα και προχτές, δεν μας κάνουν όλα να χαιρόμαστε. Διότι έχει και πολύ σαβούρα. Ωστόσο, γίνονται και πολλές καλές προσπάθειες, όπως για παράδειγμα η εισαγωγή του προιόντος για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα. Μιλάμε λοιπόν για το

Waterford Distillery

Κι ενώ λοιπόν γίνεται της κακομοίρας με καινούριες εισαγωγές από Σκωτία, η εταιρία Deals , η οποία ειδικεύεται λίγο παραπάνω στο κρασί, αλλά φέρνει επίσης και τα υπέροχα Blanton's, αποφάσισε να κάνει εισαγωγή από Ιρλανδία. Και συγκεκριμένα τα ωραία whiskey του νέου αποστακτηρίου Waterford. Σε αυτό το σημείο θα πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Άλλαξα γνώμη.Θα μιλήσουμε για τον

Mark Reynier

Ποιός είναι λοιπόν ο Mark Reynier? Το 2000, όταν η Whyte and Mackay πούλησε το αποστακτήριο Bruichladdich στο Islay της Σκωτίας, για έξι εκατομμύρια λίρες, ο Reynier είναι αυτός που αναμόρφωσε το σπουδαίο αυτό αποστακτήριο. Φρόντισε να κάνει μια σειρά από κινήσεις, με σημαντικότερη όλων την πρόσληψη του τεράστιου Jim Mac Ewan σαν Master Distiller. Τον οποίο πήρε μεταγραφή από το Bowmore, και ο οποίος είναι ο δημιουργός ενός από τα μεγαλύτερα whisky όλων των εποχών, του τεράστιου Black Bowmore.

Αφού λοιπόν ο Reynier έκανε αυτό που έκανε να είναι σήμερα το Bruichladdich, μαζί με τον Mac Ewan φυσικά, αποχωρεί από το αποστακτήριο και βάζει πλώρη για Ιρλανδία. Και το 2014 αγοράζει τις εγκαταστάσεις στις οποίες θα στεγάσει το επόμενο σχέδιό του. Τι ακριβώς θέλει να κάνει όμως?

Αυτό που έχει στο μυαλό του, είναι πρωτοποριακό. Θέλει να φτιάξει whisky που να βασίζεται στις εξής αρχές. Καταρχάς, το κριθάρι που προμηθεύεται το αποστακτήριο, προέρχεται όλο από την Ιρλανδία. Μέχρι τώρα έχει συνεργαστεί με περίπου 100 διαφορετικούς παραγωγούς. Αλλά γιατί γίνεται αυτό?

Terroir
 
Κι εδώ ερχόμαστε στη δεύτερη βασική αρχή που ακολουθεί το Waterford. Ο Reynier λέει οτι το Waterford θέλει να φτιάχνει whiskey που να αρέσει και στους φίλους του κρασιού. Υπό αυτή την έννοια, κρασί και terroir είναι έννοιες απολύτως σχετικές μεταξύ τους. Είπαμε λοιπόν πριν οτι μέχρι τώρα στην παραγωγή των ποτών του αποστακτηρίου, έχουν εμπλακεί περίπου 100 παραγωγοί που καλλιεργούν κριθάρι στις φάρμες της Ιρλανδίας. Και μέχρι τώρα, μέχρι και 19 διαφορετικά είδη γης, έχουν συνεισφέρει στα whiskey του Waterford. Αυτό που δεν είπαμε είναι οτι κάθε σοδειά ζυμώνεται και αποστάζεται ξεχωριστά. Καταδεικνύοντας τη σημασία που δίνει το Waterford στο terroir. Ενώ πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός οτι σε πολλές περιπτώσεις το κριθάρι από αυτές τις φάρμες, είναι προιόν βιολογικής ή βιοδυναμικής καλλιέργειας. Το πρώτο απόσταγμα στους άμβυκες του Waterford κύλησε το Γενάρη του 2016 και τρία χρόνια μετά εμφιαλώθηκε η πρώτη έκδοση με το όνομα Cuvee Pilgrimage

Από όλα τα προηγούμενα εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα, οτι μιλάμε για μια πολύ στοχευμένη και ποιοτική εισαγωγή, και θα χαρούμε πραγματικά να δούμε κι άλλες τέτοιες. Και ας μου επιτραπεί και μια πρόταση προς την εταιρία που έκανε την εισαγωγή. Μιας και ήδη έχει γίνει η κουμπαριά με τον Reynier, καλό θα ήταν να βλέπαμε και το ρούμι του. Διότι κάνει επίσης τέτοιου είδους μαγικά στη Γρενάδα της Καραιβικής.

Εδώ στο HOW δεν θα μπορούσαμε να μη μπούμε κι εμείς στο παιχνίδι, και φροντίσαμε να έχουμε τρια πολύ ωραία whiskey από το Waterford .Πρόκειται για τα Lake Field, Ballymorgan και Gaia Organic.Πρέπει να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

Μοιραστείτε το άρθρο: