Whisky Faces: Νίκος Νικολακέας

Μετά από πολύ καιρό επανερχόμαστε στην ενότητα Whisky faces, στην οποία με μεγάλη μας χαρά, σήμερα θα φιλοξενηθεί ο

 

Νίκος Νικολακέας

 

Ο Νίκος είναι φίλος του whisky, καθώς και επαγγελματίας στην εστίαση για πάνω από τριάντα χρόνια, και η παρουσία του στην ενότητα Whisky faces, είναι απολύτως επιβεβλημένη, και μάλιστα θα έλεγα οτι αργήσαμε κιόλας. Αλλά έχω ξαναπεί, οτι όλοι οι καλοί φίλοι και συνάδελφοι που πέρασαν μια βόλτα από αυτήν εδώ τη στήλη, μπήκαν με τη σειρά που τους βρήκα στο τηλέφωνο, και χωρίς άλλο κριτήριο, μιας και όλοι τους είναι ένας κι ένας, όπως κι ο Νίκος. Τα υπόλοιπα καλύτερα να μας τα πει ο ίδιος, οπότε ξεκινάμε.

 

Πες μας σε παρακαλώ ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με το whisky.

Ήταν πριν 36 χρόνια, όταν στην ηλικία των 19 ετών, δούλεψα στο πρώτο μπαρ ξενοδοχείου. Το whisky που ήπια ήταν ένα πολύ ευκολόπιοτο Mackenzie. Στην ηλικία αυτή βάζαμε κόκα κόλα στο ποτό, αλλά εμένα μου άρεσε και σκέτο. Ακόμη και τώρα, που όπως και να το κάνουμε έχουμε αλλάξει λιγάκι επίπεδο, αν το βρω κάπου, δεν χάνω την ευκαιρία να ξαναθυμηθώ την πρώτη εμπειρία.

 

Στην παρούσα φάση ποιά είναι η σχέση σου με το whisky και με τι ασχολείσαι.

Στην παρούσα φάση λοιπόν, η σχέση μου με το whisky περιστρέφεται γύρω από το Κύτταρο Rock Bar - Whisky Bar. Βρισκόμαστε στην όμορφη Καλαμάτα εδώ και 12 χρόνια, και τολμώ να πω οτι για την πόλη μας είμαστε εκτός συναγωνισμού στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Διαθέτουμε προς το παρόν πάνω από 450 ετικέτες whisky από όλο τον κόσμο, οι οποίες θα ήταν και περισσότερες, αν δεν προέκυπταν την τελευταία διετία τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να προσθέσω οτι βρίσκομαι στα μπαρ και γενικότερα την εστίαση τα τελευταία 36 χρόνια, και ποτέ δεν μετάνιωσα. Κι αν γυρνούσε πίσω ο χρόνος πάλι το ίδιο θα έκανα. Όσο για τη σχέση μου με το whisky, θα την περιέγραφα ως ερωτική. Κάθε dram έχει κάτι να σου δώσει και να σου πει, ακόμη κι αυτά που μπορεί να μην ταιριάζουν με τα γούστα μας.

 

Που δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα? Στο whisky σαν κάτι που αγαπάς, ή σαν μέσο να βγάζεις τα προς το ζειν?

Στο Κύτταρο έχω συνεταίρο, οπότε πρέπει να βάλουμε σε προτεραιότητα τα θέματα διαβίωσης. Ωστόσο, μερικές φορές ανεβάζω ταχύτητα και ψωνίζω κάτι παραπάνω για το μαγαζί, κι έτσι αυτή κατάσταση τείνει να γίνει συνηθισμένη. Και για αυτό ακριβώς το λόγο έχω δημιουργήσει και μια δική μου συλλογή εκτός μαγαζιού με 300 περίπου ετικέτες, ώστε να ικανοποιηθεί και το ερωτικό στοιχείο που είπαμε. Εκεί βέβαια υπάρχει κι η γυναίκα μου, που έχει κατανοήσει πλήρως το δεύτερο έρωτά μόυ, και δεν το θεωρεί απάτη.

 

Πως βλέπεις τον Έλληνα σαν καταναλωτή? Γνώσεις υπάρχουν?

Γνώσεις θα έλεγα οτι υπάρχουν πολύ περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά νομίζω οτι χρειάζεται ακόμη εκπαίδευση, τουλάχιστον στην Καλαμάτα που ζω και δραστηριοποιούμαι εγώ. Σημειωτέον οτι έχουμε φτιάξει απο το 2017 ένα Whisky Club το οποίο αριθμεί προς το παρόν 40 μέλη.

 

Από τους υπόλοιπους λαούς, ποιο λαό θα ξεχώριζες?

Θα ξεχώριζα με διαφορά τους Ιρλανδούς και μετά έρχονται οι Σκωτσέζοι.

 

Πες μας τώρα μερικά dram που σου αρέσουν για καθημερινή χρήση. Μην πεις βαριά, γιατί αμέσως μετά έρχεται σχετική ερώτηση.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Mortlach 16 ετών, Kilchoman Sanaig, Royal Brackla 12 ετών, Glen Scotia Victoriana, Bushmills 16 ετών.

 

Πες μας τώρα μερικά once in a life time drams. Ποιά σου άρεσαν περισσότερο.

Macallan 25 ετών Sherry Cask, Springbank 18 ετών, Glenrothes 1975

 

Πες μας μερικά αγαπημένα μπαρ του εξωτερικού.

Από αυτά που έχω πάει, πιο πολύ μου άρεσαν τα Drink Kong στη Ρώμη, Sips στη Βαρκελώνη και Tigerilly στο Εδιμβούργο.

 

Κάποιο άλλο ποτό πίνεις?

Πίνω πολύ Negroni, καθώς επίσης και Sazerac, και βέβαια δεν λέω όχι σε κάποιο ποιοτικό ρούμι.

 

Μοιραστείτε το άρθρο: