5 λόγοι για να πιούμε prosecco και ένας για να μην πιούμε

Ο Αύγουστος είναι ο πιο χαλαρωτικός μήνας του έτους για τους περισσότερους. Δεν θα μπορούσε να λείπει λοιπόν από αυτόν τον ανέμελο μήνα η γιορτή του πιο ‘χαλαρωτικού’ αφρώδους κρασιού, αυτή του prosecco. 13 Αυγούστου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα του prosecco ή με άλλα λόγια βρήκαμε ακόμα μία ευκαιρία για να πιούμε αγαπημένα αφρώδη κρασιά. Και να δεν σας έχουμε πείσει, παρακάτω σας δίνουμε 5 λόγους να πιείτε prosecco, ιδίως μέσα στον Αύγουστο και τον μοναδικό λόγο για να μην πιείτε!

 

Είναι ελαφριά και εύκολα κρασιά.

Τα περισσότερα prosecco έχουν αρώματα και γεύσεις από λευκά ανοιξιάτικα άνθη, εσπεριδοειδή, πράσινα μήλα και αχλάδια, μαζί με δροσιστική αλλά όχι έντονη οξύτητα και ευγενικές φυσαλίδες. Είναι κρασιά που θα κερδίσουν όλους τους ουρανίσκους με την εξωστρέφεια τους και τον ελαφρύ χαρακτήρα τους. Πίνονται εύκολα όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, όντας ιδανική επιλογή ακόμα και για τους νεοφερμένους στον κόσμο των αφρώδων οίνων. 

 

 

Πίνεται και σκέτο

Τα prosecco είναι κρασιά που δεν χρειάζονται οπωσδήποτε συνοδεία κάποιου σνάκ για να τα απολαύσουμε. Είναι υπέροχα σαν απεριτίφ όποια και αν είναι η περίσταση. Διαλέξτε μία ωραία έκφραση όπως τα Prosecco Brilla και Anselmi Ca' Stella Prosecco και απολαύστε την στην παραλία, στο μπαλκόνι ή όπου αλλού. Χρειάζεται μόνο μία σαμπανιέρα με πάγο και ποτήρια.  Φυσικά μπορούν να γίνουν και βάση για ελαφριά και δροσιστικά κοκτέιλ όπως για παράδειγμα ένα Bellini.

 

Μπορούν να συνοδεύσουν και φαγητό

Αν όμως πεινάσουμε τα πολύπλευρα prosecco μπορoύν να συνοδεύσουν και φαγητό ή λίγα φρέσκα φρούτα. Οι πιο ξηρές εκδοχές (Prosecco di Conegliano - Matiu Brut, Belstar Prosecco Brut, Godibile Prosecco Extra Dry) μπορούν να σταθούν άνετα δίπλα σε μία σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, σε μαγειρεμένα λαχανικά, σε ελαφριά πιάτα θαλασσινών και ψαριών, σε σούσι, σε κρύες σαλάτες ζυμαρικών και σε τοστάκια ή σαντουιτσακια. Τα prosecco που περιέχουν απαλή γλυκύτητα μπορούν να συνδυαστούν και με ελαφριά γλυκά όπως τα μακαρόν, τα κέικ και τα γιαουρτογλυκά.

 

Βγαίνει πλέον και σε ροζέ

Τα τελευταία δύο χρόνια που επετράπη η παραγωγή και ροζέ prosecco, έχουν κατακλύσει την αγορά πολύ νόστιμες και δροσερές εκφράσεις με τα αρώματα των λευκών φρούτων και των λουλουδιών να συμπληρώνονται από νότες κόκκινων φρούτων όπως η φράουλα και το κεράσι, που προέρχονται από το μικρό ποσοστό Pinot Noir που συμμετέχει στην παραγωγή του κρασιού. Οι λάτρεις λοιπόν του ροζέ χρώματος, έχουν έναν ακόμα λόγο για να πιούν prosecco. Με 11% περίπου αλκοόλ, πίνονται εύκολα στην παραλία, στο σπίτι ή στο πάρτι και συνοδεύουν ιδανικά φρούτα, σαλάτες και μεζεδάκια. Ακόμα και ελαφριά  πιάτα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Τα Castelmare Prosecco Rose και Prosecco Brilla Rose είναι φανταστικές επιλογές.

 

 

Έχει προσιτή τιμή, μπορούμε να το πίνουμε κάθε μέρα.

Δεν είναι τυχαίο το ότι το Prosecco είναι το πιο δημοφιλές αφρώδες παγκοσμίως. 483,5 εκατομμύρια φιάλες παρήχθησαν το 2020 για να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πλανήτη. Εκτός από τον γεμάτο ελαφράδα χαρακτήρα, σε αυτό έχει συντελέσει και η προσιτή τιμή τους, που για καλής ποιότητας κρασιά ξεκινάει από τα 8-9 ευρώ και σπάνια ξεπερνάει τα 15 ευρώ. Είναι ένα κρασί που μπορούμε να το απολαύσουμε κάθε φορά που μας έρχεται η διάθεση για αφρώδες, χαρίζοντας μια νότα προσιτής καθημερινής πολυτέλειας! Όταν δύσκολα βρίσκουμε κρασί που έχει παραχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο κάτω από 20 ευρώ, το να βρίσκουμε εύκολα τα prosecco που παράγονται με την μέθοδο δεξαμενής (charmat) στα 10 € είναι πολύ ‘βολικό’ για την τσέπη μας. Δεν συζητάμε για τις σαμπάνιες που η πιο οικονομική ξεπερνάει πια τα 40€.

 

Και ένας λόγος για να μην πιούμε Prosecco

Ο μόνος λόγος για να μην πιεί κανείς prosecco μέσα στον Αύγουστο και τις διακοπές είναι να πιει κάτι αντίστοιχο από τον Ελληνικό αμπελώνα! Τα prosecco έχουν εμπνεύσει αρκετούς Έλληνες παραγωγούς, δίνοντας μας πολύ ωραίες εναλλακτικές. Αν λοιπόν είστε από αυτούς που ‘επιμένετε μόνο ελληνικά’ τότε κρασιά όπως το Παράγκα Sparkling Brut, το Ωδή Πανός και το Ζίτσα ημιαφρώδης θα προσφέρουν την ίδια απόλαυση με ένα prosecco!

Μοιραστείτε το άρθρο: