Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Whisky Faces: Teo Σπυρόπουλος

Teo ΣπυρόπουλοςΣήμερα μαζί μας στη στήλη Whisky Faces ακόμη ένας φίλος.Ο Τεο Σπυρόπουλος.Τον συναντήσαμε πριν κάμποσα χρόνια στο Tailor Made, μερικά χρόνια μετά την πρωτιά που κατέκτησε στον διαγωνισμό World Class του 2014.Απο τοτε πέρασε καιρός και πολλά πράγματα άλλαξαν.Για να δούμε λοιπόν τι θα μας πει.

Τεο πες μας σε παρακαλώ ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με το whisky.
Η πρώτη μου επαφή φυσικά ήταν πίσω στα μαθητικά μου χρόνια όπου σε κάποιο πάρτυ δοκιμάσαμε το "ποτό των μεγάλων". Η πρώτη μου στοχευμένη προσέγγιση ήταν στα πρώτα μου χρόνια πίσω απο το μπάρ όπου σε κάποια παρουσίαση single malt πήρα τις πρώτες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με το whisky καθώς και δοκίμασα διαφορετικούς τύπους whisky
Στην παρούσα φάση ποιά είναι η σχέση σου με το whisky και με τι ασχολείσαι?
Μόλις συμπλήρωσα τον ένα χρόνο συνεργασίας μου με την κάβα Ανθίδης και συνεχίζω με πολύ ευχαρίστηση. Ο τομέας μου στην κάβα είναι λοιπόν το ουιίσκι μιας και εργάζομαι ως whisky developer και spirit consultant. Παράλληλα προωθώ το βιβλίο μου "ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ & ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ" το οποίο είναι ένα νεοσύστατο εγχείρημα για το ουίσκι και την παραγωγή του. Δεν θα μπορούσα φυσικα να μη συμμετέχω ενεργά στις ενέργειες-γευσιγνωσίες του Greek Whisky Association, έναν φορέα ορόσημο για το ουίσκι στην Ελλάδα.
Που δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα? Στο whisky σαν κάτι που αγαπάς, ή σαν μέσο να βγάζεις τα προς το ζείν?
Έχωντας αλλάξει πολλες δουλειές απο μικρός, έχω συνηδητοποιήσει πως το να αγαπάς αυτό που κάνεις είναι αλληλένδετο με το να μπορείς να είσαι εντάξει με τις οικονομικές υποχρεώσεις σου. Μιας και υπάρχει αμφίδρομη παρακίνηση έτσι υπάρχει και η αμφίδρομη εξέλιξη και για τα δυο. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ εδώ και χρόνια να δουλεύω πάνω σε κάτι που αγαπώ τόσο πολύ!
Τώρα πες μας και για το βιβλίο
Το βιβλίο... ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω αυτή τη λέξη. Και θα το εξηγήσω. Προσωπικά δεν ξύπνησα ένα πρωινό και είπα ότι θα συγγράψω. Αντιθέτως τα τελευταία χρόνια είχα καταπιαστεί με μια εργασία που ανέθεσα στον εαυτό μου γύρω απο συγκεκριμένες λεπτομέρειες γύρω απο τα βαρέλια καθώς και την τύρφη. Κάπως έτσι δομήθηκε η εργασία μου και με κάποιες προσθήκες έχουμε σήμερα το "ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ & ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ" το πεώτο ελληνικό εγχείρημα για το ουίσκι.
Πως βλέπεις τον Έλληνα σαν καταναλωτή? Γνώσεις υπάρχουν?
Θα μιλήσω για τον τομέα του ουίσκι. Το αγαπημένο μας απόσταγμα είναι άπειρο. Δεν έχει ταβάνι, οπότε δεν μπορώ να κρίνω εγώ αν κάποιος έχει γνώσεις σαν καταναλωτής. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η απόλαυση του συγκεκριμένου αποστάγματος μιας και εκεί είναι η ουσία. Με χαρά λοιπόν μπορώ να πω πως τα τελευταία χρόνια βλέπω μεγάλη ζήτηση καθώς και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το ένα χέρι νίνει το άλλο κοκ που έλεγε και η γιαγιά μου χαχααχα
Απο τους υπόλοιπους καταναλωτές ποιό λαό θα ξεχώριζες?
Νομίζω η γερμανοί, οι ολλανδοί και οι αυστριακοί έχουν πολύ γερές δομές σαν σύνολο.
Τώρα πες μας μερικά dram που σου αρέσουν για καθημερινή χρήση.Μην πεις βαριά, γιατί αμέσως έρχεται σχετική ερώτηση.
Τώρα πες μας μερικά once in a life time drams.Ποιά σου άρεσαν περισσότερο?
Port Ellen 5ή και 6ή έκδοση
Springbank 10 cask strength
Longrow 13 red pino noir
Macallan Decanter 1824
Highland Park Munich Airport 2005-2018
Glenfarclas 1966 Fino Cask
Θα μας πεις και κάποια αγαπημένα μπαρ του εξωτερικού?
Point Rouge Bordeaux France
Tokyo Park Hotel bar (SCOTH MALT WHISKY SOCIETY EMBASSY) Tokyo
Harrys bar private Paris
Pot Still Glasgow
Κάποιο άλλο ποτό πίνεις?
Είμαι αρκετά μεγάλος φίλος της μπύρας και τελευταία τρέφω μεγάλη εκτίμηση στα κρασιά Chardonnay καθώς και Pinot Noir


Μέχρι τη επόμενη εβδομάδα

Στην υγεία σας.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: