HOW Blog

Τα Τυριά της Εκδήλωσης Wine&Cheese-τα Ελληνικά

Είναι σήμερα γενικά αποδεκτό ότι ένα καλό κρασί μπορεί να αναδειχτεί άριστα συνοδεύοντάς το με ένα καλό τυρί. Αλλά και το ανάποδο ισχύει: Το κρασί σίγουρα φέρνει στη επιφάνεια, τονίζει και αποκαλύπτει γεύσεις των τυριών που αλλιώς δε θα τις αντιλαμβανόμασταν ίσως.

Ο συνδυασμός κρασιού και τυριού έχει και δύο ακόμη πλεονεκτήματα: Το πρώτο, την ταχύτητα αλλά και την ευκολία της απόλαυσης. Δε χρειάζεται περίπλοκο μαγείρεμα για ώρες ολόκληρες, απλά, λίγο καλό τυρί, λίγο καλό (επίσης) ψωμί και ένα ποτήρι κρασί, και η ευχαρίστηση είναι άμεση. Το δεύτερο, η εύκολη διατηρησιμότητα ΚΑΙ των δύο για τουλάχιστον 4-7 ημέρες. Έτσι μπορούμε να επαναλάβουμε έναν συνδυασμό που μας άρεσε. Όπως επίσης να κατευθύνουμε τη δοκιμή μας με επίκεντρο το κρασί: Δύσκολα θα μαγειρέψουμε ένα φαγητό για να το συνδυάσουμε με ένα κρασί που μας αρέσει, ενώ εύκολα θα διαλέξουμε ένα τυρί που να ταιριάζει με το κρασί της προτίμησής μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Μια απαραίτητη διόρθωση...

Στο άρθρο μας της 7ης Δεκεμβρίου με τίτλο "Gourmet... με το κρασί φευγάτο!" αναφερθήκαμε στα τόσα περιοδικά-ένθετα που κυκλοφόρησαν τις γιορτές με αντικείμενο το "ευ ζειν" και κυρίως το φαγητό. Στόχος μα ήταν να αναδείξουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το κρασί συνήθως απουσιάζει, σαν συνοδευτικό των συνταγών. Επισημάναμε το ίδιο και για την πλειοψηφία των συνταγών στο Internet, αλλά και στα διάφορα show της τηλεόρασης με θέμα το φαγητό.

Εν τούτοις, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στα παραδείγματα που φέραμε, συμπεριλάβαμε το πολύ καλό "Βήμα-Gourmet" του Βήματος της Κυριακής, το οποίο όμως είχε πράγματι αφιερώσει πολύ περισσότερες σελίδες στο κρασί από τις 2 που αναφέραμε.

Διαβάστε Περισσότερα

Γνωρίζετε τον Erik Lorincz;

Θα ρωτήσετε φυσικά: "Θα έπρεπε;". Αν είστε φίλος των ποτών, ή συχνός θαμώνα των bar, η απάντηση είναι "μάλλον". Αλλά... ποτέ δεν είναι αργά, και αυτό ακριβώς θα κάνουμε εδώ: Θα σας πούμε λοιπόν ότι ο προαναφερόμενος Erik Lorincz, bartender στο Bar The Connaught Bar του Λονδίνου, είναι ο από τις 16 Ιουλίου 2010 ο επίσημος "Βασιληάς" όλων των Bartenders του κόσμου για το 2010!

Ηρθε πρώτος στον ετήσιο διαγωνισμό "DIAGEO RESERVE WORLD CLASS 2010" της Diageo, της μεγαλύτερης εταιρείας ποτών στον κόσμο, που μάλιστα έγινε εδώ, στην Αθήνα, ...

Διαβάστε Περισσότερα

Η γευσιγνωστική ορολογία: Κώδικες ή....

Γράφει ο Sommelier 



Γνωρίζετε την οινική ορολογία; Ασφαλώς οι περισσότεροι περιστασιακοί φίλοι του κρασιού, αλλά και αρκετοί συστηματικοί φίλοι των οινικών απολαύσεων, δεν γνωρίζουν τους όρους που χρησιμοποιούν οι ειδικοί, οι γευσιγνώστες, οι εξπέρ του κρασιού για να το περιγράψουν και να ...κομπλεξάρουν εμάς τους υπόλοιπους!

Το House of Wine, από την αρχή έθεσε στην διάθεση των φίλων του ένα πλήρες λεξικό όρων, που καλύπτει κάθε ειδική λέξη που χρησιμοποιείται στην γευσιγνωσία των οίνων. Αν δεν το γνωρίζετε, είναι ευκαιρία να το επισκεφθείτε.

Έτσι, όταν ο φίλος σας με την κάβα των 200 φιαλών, τους 2 συντηρητές κρασιών (άλλος για συντήρηση, άλλος για παλαίωση), τα δυόμισυ μέτρα βιβλία για το κρασί στο ράφι και την φωτογραφία του Robert Parker ή της Jancis Robinson στο κομοδίνο δίπλα στο κρεββάτι σας καλέσει για δείπνο ...

Διαβάστε Περισσότερα

Το αμπέλι, κρασί και η κρίση...

Στοιχεία και προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων), παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της 49ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης το πρωί της 7ης Ιουλίου, όπου απηύθηναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Δεν θα περαθέσουμε εδώ τις λεπτομέρειες της Γενικής Συνέλευσης, τα προβλήματα των Αμπελουργών και τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, γιατί έχουν αναπτυχθεί στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και στον Τύπο.

Διαβάστε Περισσότερα

Τα Βραβεία Decanter 2010

Στις 18 Μαίου 2010 ανακοινώθηκαν τα ετήσια βραβεία Οίνου του κορυφαίου αγγλικού περιοδικού οίνου Decanter. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα βραβεία Decanter θεωρούνται τα από τα σημαντικότερα του οινικού στερεώματος, λόγω του διεθνούς κύρους του περιοδικού, του εξαιρετικού panel των διεθνών κριτών αλλά και του τεράστιου αριθμού των συμμετεχόντων, που αυτή τη χρονιά ξεπέρασε κάθε προηγούμενη, με 10983 συμμετοχές...

Διαβάστε Περισσότερα

Το κρασί, το Μουσείο... το μεράκι!

To Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου δεν άνοιξε βέβαια χθές! Τα εγκαίνιά του έγιναν το 2008 παρουσία μάλιστα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Παπούλια. Και λειτουργεί κάποια χρόνια πριν από τα εγκαίνια, το έχουν επισκεφθεί χιλιάδες...

Γιατί τότε αναφερόμαστε σε αυτό σήμερα;

Απλά, για τρείς λόγους: Ο πρώτος -η αφορμή αν θέλετε- ήταν η τυχαία επίσκεψή μου στο πολύ καλό blog της κας Εύης Φέτση όπου και είδα τις εξαιρετικές φωτογραφίες που τράβηξε από πρόσφατη επίσκεψή της στο Μουσείο (αναδημοσιεύονται εδώ μετά από ευγενική άδεια της ίδιας).

Ο δεύτερος... Μα η παντοτινή, η αιώνια αγάπη μου: Το ...μεράκι! Ναι, σε αυτό το τόσο ουσιώδες και τόσο "εν ανεπαρκεία" αγαθό που από ότι διαπιστώνουμε, διαθέτουν "εν απολύτω επαρκεία" και μάλλον "εν αφθονία" ο Βαγγέλης και η Σόνια Γεροβασιλείου. Και όταν υπάρχει μεράκι, τότε όλα γίνονται, όλα είναι δυνατά, και το αποτέλεσμα σχεδόν πάντοτε εξαιρετικό: Ακριβώς όπως αναδεικνύεται από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε.

Διαβάστε Περισσότερα

Τα βραβεία του 10ου Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης

Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του «10ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με τη HELEXPO έληξαν την 5η Μαρτίου 2010. Η ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. διοργανώνει κάθε χρόνο τον μοναδικό αυτό διεθνή διαγωνισμό οίνου, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια του φετεινού διαγωνισμού δοκιμάστηκαν 833 κρασιά από την Ελλάδα και από 11 άλλες χώρες (Βραζιλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβακία, Ρουμανία, Χιλή, Νότια Αφρική και Κύπρο). Η δοκιμές έγιναν από σαράντα εννέα γευσιγνώστες οινολόγους, οινοχόους και δημοσιογράφους οίνου από την Ελλάδα και το εξωτερικό,.

Διαβάστε Περισσότερα

Μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή κρασιών της Χιλής

Ο πρωτοφανής σεισμός στην Χιλή χτύπησε σκληρά και την βιομηχανία οίνου της χώρας: Οι αρχικές εκτιμήσεις υπολογίζουν την ποσότητα του κρασιού που καταστράφηκε σε 100 εκατομμύρια φιάλες, ή περίπου το ένα έκτο των ετησίων εξαγωγών οίνου της χώρας. Ο Antonio Larrain, γενικός διευθυντής της Εταιρείας Οίνων της Χιλής υπολόγισε ότι το 20% περίπου των αποθηκευμένων κρασιών της Χιλής, αξίας 300 εκ. δολλαρίων, είναι πιθανόν να έχει χαθεί. Και αυτό χωρις να υπολογισθεί η ζημιά στις υποδομές, από τα υπόγεια δίκτυα άρδευσης μέχρι και τις αποθήκες.

Διαβάστε Περισσότερα

Ρωτήστε μας... κάθε τι για το κρασί

Μια νέα υπηρεσία για τους φίλους του κρασιού ξεκίνησε ήδη με την αρχή της νέας χρονιάς από το House of Wine, και που ουσιαστικά επισημοποιεί  κάτι που το κάναμε εδώ και πολύ καιρό, όταν απαντούσαμε στα αρκετά γράμματά σας σχετικά με το κρασί και τα πολλά γύρω από αυτό και σχετικά με αυτό:

"Ρωτήστε μας γιά το κρασί" λέγεται η νέα υπηρεσία του House of Wine, και θα την βρείτε στο Menu "Σχετικά με το κρασί".

Διαβάστε Περισσότερα