Ακριβής χρονολόγηση των κρασιών Η επιστήμη έρχεται σε βοήθεια των συλλεκτών οίνου!

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι 5% των ποιοτικών και συλλεκτικών κρασιών που πωλούνται διεθνώς, δεν έχουν σχέση με αυτά που δηλώνονται στην ετικέτα τους, με αποτέλεσμα τόσο οι καταναλωτές και οι οινόφιλοι, όσο και -κυρίως- οι συλλέκτες, που δαπανούν μεγάλα ποσά για να εμπλουτίσουν την συλλογή τους, να χρεώνονται υπέρογκες τιμές για ένα μπουκάλι κρασί που δεν προέρχεται από τη σοδειά που αναφέρεται στην ετικέτα του. Πολλοί συλλέκτες κρασιών έχουν εξαπατηθεί κατά καιροιύς με "πλαστά" κρασιά.

Τώρα όμως, μπορεί να χρονολογηθεί κάποιο κρασί επακριβώς με την μέθοδο του ενεργού άνθρακα. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Αδελαϊδας στην Αυστραλία, με επι κεφαλής τον Γκράχαμ Τζόουνς, παρουσίασαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας στην Καλιφόρνια μια νέα μέθοδο χρονολόγησης που χρησιμοποιεί τα ισότοπα του ραδιενεργού άνθρακα για να καθοριστεί από ποια χρονιά –και συνεπώς από ποια σοδειά- προέρχεται ένα κρασί.

Το τεστ συγκρίνει την ποσότητα του ραδιοάνθρακα-12 και του ραδιοάνθρακα-14 που έχουν απορροφηθεί από τα σταφύλια. Και οι δύο ραδιοάνθρακες αποτελούν ισότοπα του άνθρακα και απορροφώνται από τα φυτά από την ατμόσφαιρα μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα. Ο άνθρακας-14 είναι το κύριο ισότοπο του άνθρακα που απορροφάται από τα κλήματα και είναι σταθερός, ενώ αντίθετα η ποσότητα του ισοτόπου του άνθρακα-12 σε ένα φυτό είναι πολύ μικρότερη και ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας την χρονολόγηση της πραγματικής ηλικίας ενός κρασιού.

Ασφαλώς θα είναι ενδιαφέρουσα η εφαρμογή της μεθόδου, αλλά για να έχει πρακτική εφαρμογή στα κρασιά, και ιδιάιτερα τα συλλεκτικά, θα περάσει ασφαλώς πολύς χρόνος.