Προβλέψεις, Στατιστικές και ...η Κίνα. Πέρα από τους απολογισμούς του 2010, υπάρχουν και οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά Οίνου.

Σύμφωνα με τον οργανισμό International Wine and Spirit Research (IWSR), η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία παραμένουν οι πρώτες οινοπαραγωγές χώρες, με μερίδιο στην παγκόσμια αγορά των 3 δις κιβωτίων ελάχιστα κάτω από το 50%. Εντούτοις, μέχρι το 2014 η παραγωγή των χωρών αυτών αναμένεται να μειωθεί κατά 1% έως 7%.

Τούτο θα συμβεί κυρίως μέσω του εξορθολογισμού της παραγωγής, με την κατάργηση των μη αποδοτικών αμπελώνων και την μείωση της απόδοσης άλλων για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας.

Οι μόνες χώρες στις οποίες προβλέπεται να αυξηθεί η παραγωγή είναι η Αργεντινή (πάνω από 13%), η Χιλή (8%) η Νότια Αφρική (7%) και η Κίνα. Και ενώ οι ΗΠΑ θα εκτοπίσουν μέχρι το 2012 την Ιταλία από την κορυφή της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου, με προβλεπόμενη κατανάλωση 300 εκ. κιβωτίων, η Μ.Βρετανία είναι ήδη ο πρώτος εισαγωγέας κρασιού του κόσμου, τόσο σε φιάλες όσο και σε αξία, παραμένοντας όμως μόλις 10η σε κατα κεφαλή κατανάλωση.

Είναι εντυπωσιακό, και αποτελεί παγκόσμια "ανωμαλία" το γεγονός ότι οι Βρετανοί καταναλώνουν περισσότερο κατά κεφαλή λευκό κρασί από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου: 44% της συνολικής κατανάλωσης οίνου στην χώρα! Αντίστοιχα, η κατανάλωση ερυθρών οίνων μειώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια κατά 8%, και προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο μέχρι το 2014.

Σαν καταναλωτές, οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι αναμένεται να εμφανίσουν την μεγαλύτ